SiolNET. Novice Svet
3,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump razmišlja, da bi proti orkanom uporabil jedrsko orožje

3,04

termometer

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja, ali bi lahko uničili orkan s tem, da bi v njegovo središče odvrgli atomsko bombo. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi že nekajkrat predlagal, da bi proti orkanom uporabili jedrsko orožje, da ne bi povzročili uničenja na kopnem. V pristojni upravi nad tovrstnimi idejami, ki se, kot pravijo, pojavljajo vedno znova, niso navdušeni. Trump pa je te navedbe označil za "lažne novice".

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi med sestankom o nevarnosti orkanov vprašal, ali bi bilo mogoče uničiti orkan, če bi v njegovo središče vrgli atomsko bombo. Sodelujoči na tem sestanku so se njegovemu predlogu čudili. Trumpa naj bi sicer že pred dvema letoma zanimalo, kaj bi se dalo narediti, da bi se uničilo orkan že med njegovim oblikovanjem sredi Atlantika.

Donald Trump Emmanuel Macron Novice Macron in Trump našla "stične točke" o Iranu, amazonskem pragozdu in trgovini

Orkanski veter bi po eksploziji jedrski material razširil daleč naokoli

V Beli hiši medijskih navedb o Trumpovih idejah niso komentirali, je pa neimenovani visoki predstavnik Trumpove administracije dejal, da predsednikov namen v osnovi ni slab. Na poročanje Axiosa se je osebno prek Twitterja odzval kar Trump sam. "Prispevek Axiosa, da je predsednik Trump hotel razstreliti velike orkane z jedrskim orožjem, preden bi dosegli kopno, je smešen. Nikoli nisem rekel tega. Zgolj še več lažnih novic," je zapisal.

Zamisel o uporabi jedrskega orožja proti orkanom sicer ni nova, o tem so v ZDA razmišljali že med administracijo predsednika Dwighta Eisenhowerja v 50. letih prejšnjega stoletja. Znanstveniki so potem tovrstno idejo hitro ovrgli, a se še vedno pojavlja.

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je omenjeni ideji posvetila tudi spletno stran, na kateri opozarja, da atomska bomba ne bi pomembneje vplivala le na viharni sistem, ampak bi orkanski veter po eksploziji hitro razširil jedrski material daleč naokoli. "To vsekakor ni dobra ideja," poudarjajo na NOAA.

Donald Trump Novice Trump odpovedal obisk Danske, ker ta ne želi prodati Grenlandije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin