Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2019,
19.46

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Natisni članek

Emmanuel Macron Donald Trump Vrh G7

Sobota, 24. 8. 2019, 19.46

4 leta, 8 mesecev

Macron in Trump našla "stične točke" o Iranu, amazonskem pragozdu in trgovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Donald Trump Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ameriški kolega Donald Trump sta na današnjem kosilu pred začetkom vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v Biarritzu našla stične točke o iranskem jedrskem programu, požarih v amazonskem pragozdu in trgovini, so sporočili iz urada francoskega predsednika.

amazonski pragozd
Novice Pljuča sveta gorijo: svet bi se drastično spremenil, če bi pragozd izginil #video

Kot je povedal predstavnik Elizejske palače, je francoski predsednik Emmanuel Macron "ustvaril pogoje za visoko stopnjo zbližanja znotraj skupine G7, potem ko je dobil pojasnila Donalda Trumpa" o ključnih vprašanjih, o katerih bodo voditelji razpravljali na vrhu.

Macron se želi izogniti trgovinski vojni

Trump je po dve uri trajajočem kosilu s francoskim predsednikom prek Twitterja sporočil, da se dogajajo številne dobre stvari za obe državi. "Pomemben konec tedna z drugimi svetovnimi voditelji," je dodal.

Macron je danes pred začetkom vrha dejal, da je eden od njegovih glavnih ciljev na srečanju v Biarritzu prepričati vse partnerje, da so trgovinske napetosti slabe za vse.

Vrh G7 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Doseči moramo neko obliko deeskalacije, stabilizirati stvari in se izogniti tej trgovinski vojni, ki divja povsod," je povedal francoski predsednik. Zavzel se je tudi za "resnično ponovno okrevanje" globalnega gospodarstva. "Prizadevati si moramo za več rasti in več delovnih mest," je poudaril v videonagovoru pred vrhom.

Trgovinske vojne zaostruje predvsem Trump, ki je pred odhodom v Francijo zagrozil, da bo v odziv na francoski davek za tehnološke velikane uvedel carine na francosko vino.

Emmanuel Macron Nato
Novice Macron: Naša hiša gori, o požarih v Braziliji naj razpravlja G7

Med glavnimi temami tudi amazonski pragozd

Poleg trgovinskih vojn bo ena od osrednjih tem vrha, ki se bo končal v ponedeljek, amazonski pragozd, ki je v teh dneh v plamenih. "Ne bomo zgolj izdali poziva, ampak bomo sprožili mobilizacijo vseh sil (v Biarritzu) v sodelovanju z amazonskimi državami, da bi vložili v boj proti tem požarom (...) in ponovno pogozdovanje," je poudaril Macron.

Vrh G7 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Francoski predsednik je odgovoril tudi številnim, ki dvomijo o uspehu vrha, in izrazil upanje, da bo ta koristen in da bodo konkretno odgovorili na okoljske izzive, kot so požari v amazonskem gozdu.

Tusk: Sporazum EU-Mercosur malo verjeten ob uničevanju Amazonije 

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes ob prihodu na vrh skupine G7 poudaril, da si težko predstavlja, da bi države Evropske unije ratificirale trgovinski sporazum med EU in Mercosurjem, dokler bo Brazilija dopuščala uničevanje amazonskega pragozda. Posvaril je tudi pred trgovinskimi vojnami.

EU "stoji za dogovorom EU-Mercosur, a si je težko predstavljati ratifikacijo, dokler brazilska vlada dovoljuje uničevanje" Amazonije, je še pred uradnim začetkom vrha povedal Tusk.

Francija je sicer v petek že napovedala, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika Jaira Bolsonara nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Blokado trgovinskega sporazuma je napovedala tudi Irska.

Vrh spremljajo protesti

Vrh v francoskem letovišču ob Biskajskem zalivu, ki se ga poleg Macrona in Trumpa udeležujejo še premierji Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske, spremljajo protesti nasprotnikov vrha.

Vrh G7 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protestniki so se sprehodili iz francoskega mesta Hendaye, ki je od Biarritza oddaljeno 30 kilometrov, do mesta Irun na španski strani meje. Približno štiri kilometre dolgega pohoda se je po navedbah organizatorjev udeležilo 15 tisoč ljudi, policija medtem navaja, da jih je prišlo devet tisoč.

Za varnost sicer skrbi 13 tisoč francoskih policistov, Biarritz so popolnoma zaprli, sosednje mesto Bayonne pa je polno policije.

Sean Spicer
Trendi Trumpov piarovec gre v resničnostni šov
Ne spreglejte