Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2023,
7.26

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Kiriakos Micotakis Aleksis Cipras volitve Grčija

Nedelja, 21. 5. 2023, 7.26

11 mesecev, 2 tedna

Velika vrnitev Aleksisa Ciprasa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Aleksis Cipras | Aleksis Cipras | Foto Reuters

Aleksis Cipras

Foto: Reuters

V Grčiji bodo danes najbolj nepredvidljive volitve v zadnjem desetletju, ki jih bodo v primeru tesnega izida verjetno morali ponoviti. Konservativni premier Kiriakos Micotakis si prizadeva za drugi mandat, vrnitve na čelo vlade pa si želi tudi njegov predhodnik, vodja leve Sirize Aleksis Cipras.

Skoraj tri mesece po množičnih protestih zaradi najhujše železniške nesreče v državi se vodja Nove demokracije (ND) Kiriakos Micotakis za nov štiriletni mandat bori predvsem s svojim predhodnikom, predsednikom največje opozicijske stranke Siriza, 48-letnim Aleksisom Ciprasom, pa tudi bivšim evropskim poslancem Nikosom Andrulakisom, predsednikom levosredinskih socialistov Pasok.

Ankete ND, ki vlada sama, napovedujejo okoli pet odstotnih točk prednosti pred levosredinsko Sirizo oziroma od 30,7 do 33,6 odstotka glasov. Sirizi jih napovedujejo od 25,7 do 26,9 odstotka.

Takšen rezultat ND ne bi omogočil, da bi vladala sama, 55-letni Micotakis pa je že vnaprej izključil možnost oblikovanja koalicije. Že ob napovedi volitev je namreč sporočil, da bodo v začetku julija izvedli še ene volitve, če po tokratnih ne bodo mogli oblikovati vladne večine.

Kiriakos Micotakis | Foto: Reuters Kiriakos Micotakis Foto: Reuters

Volitve bodo danes prvič potekale po proporcionalnem volilnem sistemu s triodstotnim volilnim pragom, kar bi lahko majhnim strankam omogočilo sodelovanje pri oblikovanju koalicij. Na volišča je povabljenih okoli deset milijonov volivcev, prvič pa bo lahko glasovalo tudi skoraj 440 tisoč mladih, ki bi lahko bili pomembna utež na tehtnici.

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure po lokalnem času. Prve volilne napovedi bodo objavili po zaprtju volišč, zvečer pa naj bi sledile objave prvih neuradnih volilnih izidov.

Zaradi pritiska javnosti po najhujši železniški nesreči, v kateri je februarja umrlo 57 ljudi, se je Micotakis odločil za razpis volitev že maja, čeprav se bo štiriletni mandat njegovi vladi iztekel šele julija.

Protest v Grčiji
Novice Protestniki na grških ulicah: Ne bomo pozabili niti odpustili
Janis Varufakis
Novice Nekdanjega grškega ministra Varufakisa pretepli zamaskirani neznanci
Grčija
Novice V Grčiji po železniški nesreči protestira in stavka na desettisoče ljudi #video
Ne spreglejte