Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
14.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

Velika Britanija brexit Theresa May Evropska unija

Torek, 24. 1. 2017, 14.33

6 let, 7 mesecev

"Velika Britanija vso Evropo drži v neke vrste šahu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Foto: Reuters

Najvišje britansko sodišče je odločilo, da bo vlada pod vodstvom Therese May pred sprožitvijo brexita morala dobiti podporo parlamenta. Ob tem je najslabša negotovost, saj predvsem gospodarstvo ne ve, kaj lahko pričakuje, opozarja profesorica evropskega prava na dunajski univerzi Verica Trstenjak.

Sodišče je odločitev sprejelo z osmimi glasovi za in tremi proti. Odločilo je tudi, da se vladi ne bo treba posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa ali Severne Irske. 

Čeprav je odločitev poraz za britansko vlado, je Downing Street sporočil, da jo bo spoštoval, odločitev sodišča pa ne bo vplivala na predvideno časovnico brexita. Kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu in da bo do konca marca sprožila 50. člen lizbonske pogodbe, kot je obljubila. Večina poslancev je v nezavezujoči izjavi namreč že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa.

Odločitev pričakovana

Trstenjakova opozarja predvsem na negotovost v zvezi s brexitom, ki povzroča škodo gospodarstvu. | Foto: Klemen Korenjak Trstenjakova opozarja predvsem na negotovost v zvezi s brexitom, ki povzroča škodo gospodarstvu. Foto: Klemen Korenjak "Tako odločitev sem pričakovala, saj je izstop iz Evropske unije zelo velik poseg v pravice državljanov," je odločitev komentirala profesorica prava Evropske unije Verica Trstenjak. "Nisem prepričana, da bo Velika Britanija sploh lahko začela postopek."

Negotovost je slaba za vse

Trstenjakova ob tem opozarja predvsem na negotovost, ki bo očitno še kar trajala. "Negotovost je slaba za Veliko Britanijo in tudi za vse druge države. Berem, koliko britanskih družb s področja bančništva, investicijskih družb se namerava preseliti v druge države. Nejasnost je slaba za gospodarstvo, dobro bi bilo, če bi se zadeva čim prej rešila. Velika Britanija vso Evropo drži v neke vrste šahu."

Škoti ponovno grozijo z izstopom iz Velike Britanije

Predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon je pozvala London, naj v pogajanjih o brexitu vendarle upošteva tudi škotske interese. Znova je zagrozila z razpisom referenduma o neodvisnosti Škotske, če bodo Škoti "prisiljeni oditi iz EU proti svoji volji". Tudi Trstenjakova meni, da je grožnja za razpad Združenega kraljestva po tej odločitvi večja.

Ne spreglejte