SiolNET. Novice Svet
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Večji del Venezuele znova v temi, kaj o krizi meni Cerar? #video

2,20

termometer

Iz velikega dela Venezuele, tudi prestolnice Caracas, so poročali o električnem mrku. Največje pomanjkanje električne energije v tednu dni je v temo zavilo velik del prestolnice in tudi obsežna območja v najmanj 20 od skupno 23 zveznih držav.

Venezuela Novice V Venezueli razglasili enomesečno redukcijo elektrike #video

Po do zdaj največjem električnem mrku 7. marca, ki je trajal teden dni, so v državi pogosti izpadi električne energije. Zunaj prestolnice veljajo redukcije. Zaradi izpadov elektrike je ovirana oskrba s pitno vodo, pa tudi promet in komunikacije, zato so številni ljudje prisiljeni delati samo šest ur na dan.

Posnetek prikazuje stanje v Venezueli, ko je predsednik Maduro prejšnji teden razglasil 30-dnevno omejeno oskrbo z elektriko.

Električni mrk zaradi kibernetskega napada

Vlada predsednika Nicolasa Madura je omenjeni električni mrk marca pripisala kibernetskemu napadu na venezuelsko elektrarno Guri, kar naj bi v sodelovanju z opozicijo pod vodstvom Juana Guaidoja izvedle ZDA. Ta, ki ga kot začasnega predsednika Venezuele priznava že več kot 50 držav, pa je za izpad elektrike obtožil nesposoben režim in leta zanemarjanja energetskega sektorja.

Miro Cerar Novice Cerar o Venezueli: Slovenija je na pravi strani

Cerar o Venezueli: EU bi reševala krizo, a ne želi vojaškega posredovanja

Venezuelska kriza se očitno poglablja, humanitarni položaj pa slabša in ljudje še vedno množično bežijo iz države, ugotavlja zunanji minister Miro Cerar. | Foto: STA Venezuelska kriza se očitno poglablja, humanitarni položaj pa slabša in ljudje še vedno množično bežijo iz države, ugotavlja zunanji minister Miro Cerar. Foto: STA Zunanji minister Miro Cerar je v Državnem zboru (DZ) na vprašanje Milana Brgleza iz SD danes razložil slovenska stališča do krize v Venezueli. Ta se, kot je dejal, očitno poglablja, humanitarni položaj pa slabša in ljudje še vedno množično bežijo iz države.

Pojasnil je, da so zunanji ministri članic EU v ponedeljek v Luksemburgu dobili zagotovila, da ZDA ne bodo ukrepale, ampak bodo zaenkrat čakale, da se situacija v Venezueli odvija po lastni dinamiki. EU si sicer želi reševati humanitarno krizo in pomagati ljudem, a si po drugi strani ne želi vojaškega posredovanja - ne zunanjega ne notranjega, torej državljanske vojne, je povedal Cerar.

Povedal je še, da je EU zaenkrat glede reševanja vprašanja Venezuele enotna, kolikor je to pač mogoče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin