Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
22.05

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Bližnji vzhod Izrael Palestina Gaza

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 22.05

1 teden

Varnostni svet ZN sprejel ameriško resolucijo o premirju v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Gaza | Predlog ima tri faze, ki vključujejo popolno premirje, umik izraelskih sil z naseljenih predelov Gaze in izpustitev dela talcev v zameno za izpustitev več sto palestinskih zapornikov. | Foto Reuters

Predlog ima tri faze, ki vključujejo popolno premirje, umik izraelskih sil z naseljenih predelov Gaze in izpustitev dela talcev v zameno za izpustitev več sto palestinskih zapornikov.

Foto: Reuters

Varnostni svet ZN je danes s 14 glasovi za in vzdržanim glasom Rusije potrdil resolucijo, ki pozdravlja načrt o prekinitvi ognja v Gazi, ki ga je 31. maja naznanil predsednik ZDA Joe Biden. Slovenija je pričakovano glasovala za.

Resolucija pozdravlja predlog za trajno premirje v treh fazah in trdi, da ga je Izrael sprejel, zato poziva tudi Hamas, naj ga sprejme. Obe strani poziva, naj nemudoma in brezpogojno uresničita določila tega predloga, in dodaja, da bo premirje trajalo, dokler se bodo pogajanja o prehodu v drugo fazo nadaljevala.

Pomen združitve Gaze z Zahodnim bregom

Resolucija zavrača kakršnekoli poskuse demografskih ali ozemeljskih sprememb v Gazi, vključno z zmanjšanjem njenega ozemlja. Ponovno poudarja zavezo Varnostnega sveta ZN rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ter v skladu s tem poudarja pomen združitve Gaze z Zahodnim bregom pod enotno palestinsko upravo.

Anthony Blinken
Novice Blinken pozval Hamas, naj sprejme načrt za premirje

Biden je konec maja načrt za prekinitev ognja predstavil kot izraelski kažipot do trajnega premirja. Predlog ima tri faze, ki vključujejo popolno premirje, umik izraelskih sil z naseljenih predelov Gaze in izpustitev dela talcev v zameno za izpustitev več sto palestinskih zapornikov.

Ta prva faza naj bi trajala do šest tednov, v tem času pa naj bi se Izrael in Hamas pogajala o prehodu v drugo fazo. Ta vključuje izpustitev vseh preostalih talcev v zameno za popoln umik izraelskih sil iz Gaze.

Gaza
Novice V Kairu pričakujejo nadaljevanje pogajanj za premirje v Gazi

Netanjahu predloga uradno ni sprejel

Zadnja tretja faza pa predvideva začetek velike dolgoročne obnove uničene Gaze in vrnitev posmrtnih ostankov talcev, ki so bili ubiti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu tega "izraelskega" predloga ni uradno sprejel, skrajno desni člani njegove vlade pa so ga zavrnili.

Rusija je zato že med pogajanji o predlogu izražala pomisleke, ali je Izrael sploh sprejel ta predlog, in skupaj z Alžirijo in nekaterimi drugimi državami zahtevala, da se v poziv za sprejetje predloga poleg Hamasa vključi tudi Izrael.

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova pred Varnostnim svetom ZN: Skrajni čas je za premirje
Ne spreglejte