Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2023,
7.24

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

Natisni članek

resolucija Varnostnega sveta Varnostni svet ZN Gaza vojna Palestina Izrael

Četrtek, 16. 11. 2023, 7.24

5 mesecev, 3 tedne

41. DAN VOJNE V IZRAELU

Hamas udaril v Jeruzalemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59
Hamas | Na fotografiji so pripadniki Hamasa v Gazi. | Foto Guliverimage

Na fotografiji so pripadniki Hamasa v Gazi.

Foto: Guliverimage

Trije strelci, pripadniki Hamasa, so danes napadli kontrolno točko v bližini Jeruzalema in ubili enega pripadnika izraelskih varnostnih sil, še pet pa je bilo ranjenih. Policija je napadalce ubila. Komisar izraelske policije Kobi Šabtaj je pojasnil, da so imeli napadalci pri sebi pištole, sekire in strelivo za izvedbo "večjega napada ali pokola v Izraelu".

Poudarki dneva

20.41 Izraelci: Pri bolnišnici Al Šifa smo našli truplo talke
19.16 Je Hamas vojno iz Gaze razširil še na Jeruzalem?
18.57 Izraelska vojska nadaljuje racije v bolnišnici Al Šifa
16.16 Izraelci: Zavzeli smo pristanišče v Gazi
14.35 Golob: V Al Šifi pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe
11.36 Večina Američanov podpira premirje med Hamasom in Izraelom
9.06 Herzog: Izrael bo v Gazi pustil močno vojsko in tudi vladal enklavi
8.16 V Washingtonu spopadi med protestniki in policijo
8.08 Izraelska vojska napadla rezidenco političnega vodje Hamasa

8.00 Izrael zavrača resolucijo VS ZN 
7.40 Varnostni svet ZN prekinil molk in pozval k humanitarnim premorom

20.41 Izraelci: Pri bolnišnici Al Šifa smo našli truplo talke

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v okolici največje bolnišnice na območju Gaze Al Šifa našla truplo talke Jehudit Weiss, ki so jo 7. oktobra v Izraelu zajeli pripadniki Hamasa. Njeno truplo so pripeljali v Izrael, kjer so ga identificirali in o smrti talke obvestili njeno družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


19.16 Je Hamas vojno iz Gaze razširil še na Jeruzalem?

Trije strelci so danes napadli kontrolno točko v bližini Jeruzalema in ubili enega pripadnika izraelskih varnostnih sil, še pet pa je bilo ranjenih. Policija je napadalce ubila. Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo skrajnega palestinskega gibanja Hamas, brigade Izedin al Kasam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah izraelske vojske je umrl 20-letni vojak, ki je v napadu utrpel strelne rane. Komisar izraelske policije Kobi Šabtaj je pojasnil, da so imeli napadalci pri sebi pištole, sekire in strelivo za izvedbo "večjega napada ali pokola v Izraelu".

Odgovornost za napad na kontrolno točko na vhodu v predor, ki povezuje zasedeni Zahodni breg z Jeruzalemom, so prevzele brigade Izedin al Kasam. Te so na Telegramu zapisale, da je bil napad maščevanje za "nenehno izraelsko prelivanje krvi v Gazi".

18.57 Izraelska vojska nadaljuje racije v bolnišnici Al Šifa

Izraelska vojska nadaljuje racije v bolnišničnem kompleksu Al Šifa v Gazi, kjer trdi, da je odkrila vojaško opremo, poveljniške in nadzorne centre skrajnega palestinskega gibanja Hamas ter posnetke talcev. Palestinske oblasti v enklavi medtem opozarjajo, da so izraelske sile uničile radiološki oddelek, oddelek za opekline in oddelek za dializo.

16.16 Izraelci: Zavzeli smo pristanišče v Gazi

Izraelska vojska je danes sporočila, da je od palestinskega islamističnega gibanja Hamas prevzela operativni nadzor nad pristaniščem mesta Gaza. Dodala je, da so pristanišče zavzeli po nekajdnevni vojaški operaciji oklepnih in pomorskih sil ob podpori letalstva ter da je bilo v spopadih ubitih deset pripadnikov Hamasa.

Hamas so obtožili, da ga je pod krinko civilnega pristanišča uporabljal kot "center za urjenje komandosov za načrtovanje in izvajanje pomorskih terorističnih napadov", poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre sicer za majhno ribiško pristanišče, kjer je dejavnost omejena zaradi blokade območja Gaze, ki jo je Izrael uvedel leta 2007, ko je nadzor v območju prevzel Hamas.


14.35 Golob: V Al Šifi pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe

Predsednik vlade Robert Golob je danes obsodil napade na bolnišnico Al Šifa v Gazi. Kot je sporočil prek omrežja X, tam "pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe, katerih glavna žrtev je civilno prebivalstvo". Osrednja bolnišnica v oblegani palestinski enklavi zaradi izraelske blokade od ponedeljka ne deluje več.

"Ostro obsojam napade na osrednjo bolnišnico v Gazi Al Šifa. Prizori umiranja novorojenčkov so pretresljivi in vzbujajo sočutje prav v vsakem človeku. Prav tako ostro obsojam nesorazmerno uporabo sile," je Goloba navajal vladni profil.

Premier je prepričan, da "v primeru Al Šife pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe, katerih glavna žrtev je civilno prebivalstvo". Še enkrat je poudaril, da je nujna takojšnja ustavitev spopadov.

Golob je izjavo podal dan po vdoru izraelskih sil v bolnišnico na severu Gaze, glede katerega so globoko zaskrbljenost med drugimi izrazile agencije Združenih narodov in Mednarodni odbor Rdečega križa.

Izrael trdi, da je med operacijo v bolnišnici zasegel več kosov vojaške opreme in orožja, palestinske oblasti pa te trditve zanikajo. Zaradi pomanjkanje vode, kisika in goriva je po navedbah enega od zdravnikov v Al Šifi v zadnjih dneh umrlo šest nedonošenčkov, v kratkem pa bi bilo lahko žrtev še več.

Golob je sporočil še, da je glede na "vedno večjo humanitarno katastrofo in vedno hujše napade na bolnišnice" predlagal, da bo Slovenija sodelovala v italijanskem projektu vojaške bolniške ladje, ki bo pomagala pri zdravljenju žrtev spopadov v Gazi. Ladja italijanske mornarice Vulcano, namenjena zdravljenju ranjencev iz Gaze, je pretekli teden s 30 člani medicinskega osebja izplula iz pristanišča Civitavecchia.


11.36 Večina Američanov podpira premirje med Hamasom in Izraelom

Večina Američanov se zavzema za takojšnje premirje med palestinskim skrajnim gibanjem Hamas in Izraelom v Gazi, čeprav vlada predsednika Joeja Bidna temu nasprotuje skupaj z Izraelom, kaže anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos. Ugotavlja tudi, da je podpora Izraelu med Američani padla.

Sredi oktobra, kmalu po napadih Hamasa na Izrael, ki so zahtevali 1.200 življenj, je 41 odstotkov udeležencev iste ankete menilo, da morajo ZDA podpirati Izrael. Zdaj jih je takega mnenja le še 32 odstotkov.

Kar 70 odstotkov Američanov želi premirje, od tega tri-četrtine privržencev demokratov in polovica privržencev republikancev. Izrael temu nasprotuje, ker želi z vojaško operacijo izkoreniniti Hamas, ZDA pa mu stojijo ob strani.

Kakih 39 odstotkov Američanov meni, da bi morale biti ZDA nevtralen posrednik med sprtimi stranmi, pred mesecem dni pa jih je bilo takega mnenja le 27 odstotkov. Le 15 odstotkov Američanov meni, da bi se morale ZDA v spopadih postaviti na stran Palestincev, kar je podobno kot pred mesecem dni.

Anketa med drugim ugotavlja še, da 40 odstotkov Američanov podpira pošiljanje orožja Ukrajini, pošiljanje orožja Izraelu pa 33 odstotkov.

9.06 Herzog: Izrael bo v Gazi pustil močno vojsko in tudi vladal enklavi

Izraelski predsednik Isaac Herzog je dejal, da Izrael ne more pustiti vakuuma v Gazi in da bo moral tam obdržati močne sile, da bi preprečil ponovni pojav Hamasa v palestinski enklavi, je v četrtek poročal Financial Times. "Če se umaknemo, kdo bo potem prevzel oblast? Ne moremo pustiti vakuuma. Razmisliti moramo glede mehanizma – idej je veliko," je dejal Herzog v intervjuju za FT.

"A nihče ne bo želel tega kraja, Gaze, spet spremeniti v teroristično bazo," je dodal.

Prejšnji teden je izraelski premier Benjamin Netanjahu za ABC News povedal, da bo Izrael "neomejeno" odgovoren za varnost enklave po vojni, vendar so ZDA temu nasprotovale in dejale, da bi morali Palestinci vladati Gazi, potem ko Izrael konča svojo vojno proti Hamasu.

Herzog je za FT povedal, da izraelska vlada razpravlja o številnih zamislih o upravljanju Gaze po koncu vojne med Izraelom in Hamasom, in dodal, da domneva, da bodo ZDA in "sosede v regiji" vključene v povojno ureditev.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju jasno povedal, da je rešitev dveh držav edini odgovor na izraelsko-palestinski konflikt in da bi bila zasedba Gaze "velika napaka".

8.16 V Washingtonu spopadi med protestniki in policijo

Med protesti za mir na Bližnjem vzhodu pred sedežem ameriške demokratske stranke v Washingtonu je v sredo zvečer po krajevnem času izbruhnilo nasilje, policisti pa so aretirali več ljudi, poroča ameriški časnik Washington Post. Približno 150 protestnikov ni hotelo zapustiti območja, ko so jih policisti skušali odstraniti, pa so izbruhnili spopadi.

Posredovala je kongresna policija, saj je sedež demokratske stranke na območju kongresne palače. "Naši policisti skušajo zadržati okrog 150 ljudi, ki protestirajo nezakonito in nasilno," je sporočila kongresna policija in dodala, da potekajo aretacije.

Policisti so iz poslopja tudi evakuirali demokratske kongresnike. Demokratski kongresnik iz Kalifornije Brad Sherman je na mediju X objavil, da so ga evakuirali s sedeža stranke po tem, ko so protestniki postali nasilni ter napadli policiste s solzivcem, ko so skušali vdreti v zgradbo.

Protestniki so odločno zahtevali takojšnje premirje v spopadih med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas na območju Gaze. Nosili so tudi črne majice z napisi Premirje takoj. Protest je pomagala organizirati skupina Judovski glasovi za mir, ki je podobne akcije izvedla že v New Yorku.

Protestnik Dani Noble je za Washington Post izjavil, da so prišli mirno protestirat pred sedež demokratske stranke, policija pa jih je začela napadati.

8.08 Izraelska vojska napadla rezidenco političnega vodje Hamasa

Ponoči so bojna letala IDF napadla rezidenco Ismaila Hanije, vodje političnega urada Hamasa, so objavili na omrežju X.

Rezidenca je bila uporabljena kot teroristična infrastruktura in zbirališče visokih voditeljev Hamasa za usmerjanje terorističnih napadov na Izrael, trdijo v IDF. 

8.00 Izrael zavrača resolucijo VS ZN 

Izrael se je kritično odzval na v sredo sprejeto resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki sprti strani poziva k uvedbi humanitarnih premorov v spopadih v Gazi. Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je dejal, da je besedilo "brez povezave z realnostjo in brez pomena", zunanje ministrstvo pa je premore vezalo na izpustitev talcev.

Izraelsko zunanje ministrstvo je v odzivu v izjavi sporočilo, da "ni možnosti za daljše humanitarne premore, dokler je 239 talcev še vedno v rokah Hamasovih teroristov".

Izraelski veleposlanik pri ZN Erdan pa je bil do resolucij med drugim kritičen, ker ne omenja napada skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. Zatrdil je, da bo Izrael "še naprej deloval v skladu z mednarodnim pravom", poroča britanski BBC.

Podobno se je odzvala ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield, ki je dejala, da je "zgrožena, ker nekaj članic tega sveta še vedno ne zmore obsoditi barbarskega terorističnega napada, ki ga je nad Izraelom izvedel Hamas".

7.40 Varnostni svet ZN prekinil molk in pozval k humanitarnim premorom

V resoluciji, ki jo je pripravila Malta in je bila sprejeta z 12 glasovi za in tremi vzdržanimi – ZDA, Velika Britanija in Rusija –, "poziva k podaljšanim in nujnim večdnevnim humanitarnim premorom, ki bi zadostovali" za dostavo humanitarne pomoči civilistom v Gazi. 

Pri tem se postavlja vprašanje, koliko dni bi se štelo za "dovolj". V prejšnji različici besedila, ki jo je videla AFP, je bila zahteva po premoru pet dni zapored, in to v 24 urah po sprejetju resolucije. Resolucije varnostnega sveta so zavezujoče, čeprav jih nekatere države ne spoštujejo.

V resoluciji, ki v skoraj vseh členih izpostavlja položaj otrok, je "zahteva, da vse strani spoštujejo svoje obveznosti po mednarodnem pravu, zlasti v zvezi z zaščito civilistov, predvsem otrok".

Na sprejetje resolucije se je odzvala tudi slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. "Gaza postaja grobišče otrok. Več tisoč pobitih deklic in dečkov, med njimi celo novorojenčkov, je sramota za človeštvo. Tudi otroštva otrok, ki danes doživljajo grozodejstva vojne, ne bodo nikoli več enaka. Pozdravljam, da je Varnostni svet OZN pravkar sprejel resolucijo, ki se osredotoča na zaščito otrok v Gazi in izpustitev talcev, med njimi so mnogi otroci," je dejala Fajonova.

Obenem poziva k "takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki jih imajo Hamas in druge skupine, še posebej otrok", ne da bi obsodili krvavi napad palestinskega gibanja na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo udeleženih okoli 1.200 ljudi. 

Varnostni svet se je poskušal enotno odzvati po napadu Hamasa in povračilnem izraelskem bombardiranju, a pri tem ni bil uspešen.

Svet, ki znova kaže stara razhajanja v stališčih do izraelsko-palestinskega vprašanja, je oktobra zaradi ruskega in kitajskega veta na eni strani ter ameriškega na drugi zavrnil štiri osnutke resolucij drugega za drugim. Zavrnjen je bil amandma, ki ga je poslala Rusija in tako kot generalna skupščina zahteva "takojšen in trajen humanitarni premor, ki bo omogočil prekinitev sovražnosti".

"Rad bi vprašal naše ameriške kolege, ki zavračajo vse, kar bi lahko kazalo na potrebo po koncu sovražnosti: ali to pomeni, da želite, da se vojna na Bližnjem vzhodu nikoli ne konča?" naj bi dejal ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja.

Izrael
Novice Izraelska vojska naj bi se umaknila iz bolnišnice Al Šifa
Judovski naseljenci
Novice Vodja judovskih naseljencev: Želimo Izrael od Nila do Evfrata
Shod za Palestino
Novice Številne organizacije vlado pozivajo k uvedbi sankcij proti Izraelu
Elfriede Jelinek, nobelovka
Trendi Nobelovka Elfriede Jelinek Hamas primerja z nacisti
Gaza
Novice Izrael zasedel sedež vlade Hamasa
Ne spreglejte