Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 11. 2020,
9.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

12

Natisni članek

Donald Trump Koronavirus ZDA

Nedelja, 22. 11. 2020, 9.45

3 leta, 5 mesecev

Na Hrvaškem ob 3.300 novih okužbah zaostreni ukrepi za zajezitev virusa

Novi ukrepi na Hrvaškem. V nabito polnem lokalu se je zabaval tudi okuženi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

12

Hrvaška nadzor | Foto MUP RH

Foto: MUP RH

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili okoli 3.300 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 49 okuženih bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V državi so sicer danes zaostrili ukrepe za zajezitev koronavirusa. Hrvaška policija je medtem že včeraj opravila nadzor v lokalih v Zagrebu, kjer so zaznali več kršitev. V enem od lokalov so naleteli tudi na 23-letnika s potrjeno okužbo, ki bi moral biti v samoizolaciji. 

14:01

Avstrijski trgovci v težavah

13:10

V Avstriji novih 60 žrtev

12:20

Odobrili novo zdravljenje

11:27

Pomoč letalskim družbam

10:59

Italijanske srednje šole

09:51

Strožji ukrepi na Hrvaškem

09:50

Švica bo pomagala podjetjem

  • 18:40

    Južna Tirolska: 0,94 % okužb

    Množičnega testiranja na novi koronavirus v italijanski pokrajini Južna Tirolska se je doslej udeležilo več kot 322.000 ljudi. Pozitivnih je bilo manj kot odstotek testov. V Italiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili več kot 28.300 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 562 covidnih bolnikov, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

  • 14:01

    Avstrijski trgovci v težavah

    Lastniki specializiranih trgovin s športno opremo v avstrijskih turističnih središčih so vse bolj zaskrbljeni. Kar 40 odstotkom grozi, da zime ne bodo preživeli. Vlado so zato v odprtem pismu opozorili na težaven položaj, v katerem so se znašli zaradi omejitev ob covidu-19. Pozivajo predvsem k primernemu nadomestilu izpada prihodkov.

    Predstavniki trgovcev s športno opremo so v odprtem pismu vladi na Dunaju zapisali, da so se znašli postavljene pred zid. Tisti v turističnih središčih bi morali v prihodnjih štirih mesecih ustvariti do 70 odstotkov celoletnega prometa. K temu običajno 30 odstotkov prispevata izposoja smučarske opreme in servis, teh prihodkov pa zdaj ne bo in jih tudi ne bo mogoče nadomestiti pozneje, so zapisali.

    Trgovine s športno opremo, ki so v avstrijskih turističnih središčih večinoma v družinski lasti, so močno odvisne od odprtih meja in obratovanja žičnic. Brez pomoči jih 40 odstotkov ne bo preživelo zime oz. po sprostitvi omejitvenih ukrepov ne bo bodo mogle več odpreti vrat. "Za našo panogo je zato primerno nadomestilo izpada prihodkov življenjskega pomena," so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisali v pismu.

    Za trgovino je sicer predvidena pomoč v obliki nadomestila prihodkov. Medtem ko naj bi ta gostinstvo in turizem znašala 80 odstotkov, lahko trgovska podjetja pričakujejo pomoč v višini 20, 40 ali 60 odstotkov izpada prihodkov. Za trgovce s športno opremo naj bi bil ta delež po informacijah agencije APA določen pri 20 odstotkih, kar pa je po mnenju podpisnikov pisma premalo.

    Ta konec tedna so odprto pismo napisali tudi predstavniki ljudske stranke ÖVP Spodnje Avstrije, in sicer so ga naslovili na trgovske družbe Spar, Lidl in Hofer. Pozvali so jih, naj spoštujejo vladno odredbo za omejitev širjenja novega koronavirusa ter v skladu z njo skrčijo izbiro blaga v svojih trgovinah.

    V luči skokovite rasti števila okužb z novim koronavirusom so v Avstriji v torek skoraj popolnoma ustavili javno življenje. Eden od ukrepov, ki bodo veljali predvidoma do 7. decembra, je zaprtje vseh nenujnih trgovin. Odprte so lahko trgovine, ki pretežno prodajajo živila, a morajo prodajati le zanje "tipičen nabor blaga". (STA)

  • 13:10

    V Avstriji novih 60 žrtev

    V Avstriji so v minulih 24 urah zabeležili 5226 novih okužb s koronavirusom in še 60 smrti zaradi covida-19. Številke so precej boljše od sobotnih ali petkovih. Nekoliko manj je tudi bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

    V soboto so iz Avstrije poročali o 6611 novih okužbah in 104 smrtnih žrtvah covida-19, v petek pa o 6668 novih okužbah in 108 umrlih.

    Covid-19 je v zadnjem tednu dni v Avstriji povprečno zahteval 80 življenj na dan. Vse skupaj pa so jih od začetka pojava te bolezni v marcu zabeležili 2388, navaja APA.

    Glede na današnje sporočilo ministrstva za zdravje bi se stanje lahko počasi začelo stabilizirati. V avstrijskih bolnišnicah imajo danes tudi 139 bolnikov s covidom-19 manj, kot so jih imeli v soboto. Od skupno 4458, kolikor jih zaradi koronavirusne bolezni potrebuje pomoč v bolnišnici, jih je 683 na intenzivni negi. To je sicer 84 več kot pred tednom dni. (STA)

  • 12:20

    Odobrili novo zdravljenje

    Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v soboto izdala izredno odobritev eksperimentalnemu zdravljenju bolezni covid-19, ki ga je bil po okužbi deležen tudi ameriški predsednik Donald Trump. Gre za terapijo s koktajlom protiteles, ki jo je razvilo farmacevtsko podjetje Regeneron. V okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v prazničnem času pa bodo v Italiji srednje šole in univerze predvidoma zaprte do začetka januarja.

    Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Pri tem zdravljenju uporabijo mešanico casirivimaba in imdevimaba. Lahko se ga uporablja pri bolnikih z blažjimi do srednje hudimi simptomi bolezni, pri katerih obstaja tveganje, da se bo razvila huda oblika. Stari morajo biti najmanj 12 let, ne more pa se ga uporabljati pri bolnikih, ki so že na intenzivni negi ali potrebujejo dodatni kisik, navaja STA.

    FDA izda izredno odobritev po proučitvi potencialnih tveganj in odobritvi zdravila oz. postopka zdravljenja. Za to vrsto odobritve so se odločili po kliničnem testiranju 799 nehospitaliziranih odraslih ljudi z blažjimi do srednje hudimi simptomi bolezni covid-19.

    Ta koktajl je oktobra po okužbi prejel tudi ameriški predsednik Trump. Z učinkom zdravljenja je bil zelo zadovoljen in se je zavzemal, da bi ga odobrili za javnost. "Želim ga dobiti za vas," je dejal in napovedoval, da bi bilo to zdravljenje brezplačno, navaja STA.

    Regeneron je sicer za razvoj te terapije prejel več kot kot 500 milijonov dolarjev od ameriške vlade, je poročal New York Times. Prvih 300 tisoč odmerkov bo podjetje zdaj zagotovilo brezplačno, bodo pa morali bolniki poravnati stroške bivanja v zdravstvenih ustanovah, kjer jim bodo dali to zdravilo, je pojasnilo podjetje, še poroča STA.

  • 11:27

    Pomoč letalskim družbam

    Letalske družbe, ki jih je pandemija covida-19 močno prizadela, za preživetje potrebujejo še 70 do 80 milijard dolarjev, potem ko so jim države po svetu po spomladanskem prvem valu pandemije že odobrile okoli 160 milijard dolarjev, je v pogovoru za francoski časnik La Tribune povedal prvi mož mednarodnega združenja IATA Alexandre de Juniac.

    Pandemija je letalski sektor močno prizadela in skupaj z gostinstvom, turizmom, kulturo in panogo srečanja velja za najbolj prizadete dele gospodarstva oz. javnega življenja. Po spomladanskem šoku, ko se je potniški letalski promet po svetu skoraj ustavil, so se v poletnih mesecih razmere malo sprostile, a v zadnjih tednih države zaradi širjenja okužb spet zaostrujejo omejitve.

    "Po naših ocenah bodo podjetja v sektorju potrebovala od 70 do 80 milijard dolarjev (to je od približno 59 do 67 milijard evrov) dodatne pomoči," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA). "Sicer ne bodo preživeli," je pristavil.

    Do zdaj so po ocenah IATA po prvem pandemičnem valu skupno prejele okoli 160 milijard dolarjev državne pomoči, a tveganja se ob poslabševanju epidemioloških razmer in podaljševanju koronske krize v 2021 vse bolj povečujejo. "Dlje kot bo trajala kriza, večja je verjetnost stečajev," je bil jasen de Juniac. Po njegovih besedah je skoraj 40 prevoznikov v zelo težkem položaju ali je že zahtevalo zaščito pred upniki.

    IATA ob vnovičnem zaostrovanju koronskih omejitev, zaradi katerih prevozniki opuščajo lete in močno krčijo zmogljivosti za zimsko sezono, za celotno leto pričakuje za 66 odstotkov manjši obseg letalskega potniškega prometa kot v 2019. Po ocenah združenja se na lansko raven ne bo vrnil pred 2024, pa še to ob predpostavki, da bo cepivo za covid-19 široko dostopno sredi prihodnjega leta.

    Prihodki letalskih prevoznikov naj bi se letos glede na 2019 prepolovili na približno 419 milijard dolarjev, skupna izguba v sektorju pa naj bi dosegla 100 milijard dolarjev. To je še 13 milijard več od predhodnih ocen.

    Na vprašanje, če bo kriza spodbudila konsolidacijo v sektorju, je de Juniac odgovoril, da letalske družbe za prevzeme potrebujejo sredstva, trenutno pa so v "preživetvenem načinu". Je pa ocenil, da bo po krizi prevoznikov manj in še ti bodo manjši, saj bodo opustili nedobičkonosne linije in skrčili število letal.

    Takšna vitkejša podjetja bodo po mnenju de Juniaca pripravljena, da se dinamično odzovejo na okrevanje potniškega prometa, ko bo do njega prišlo. "Mislim, da bo potem to okrevanje steklo kar hitro," je sklenil tik pred začetkom letnega kongresa IATA. (STA)

  • 10:59

    Italijanske srednje šole

    V okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v prazničnem času bodo v Italiji srednje šole in univerze predvidoma zaprte do začetka januarja. Temu nasprotujejo tako ministrica za izobraževanje, kot tudi starši in dijaki. V prazničnem času pa nameravajo po drugi strani podaljšati delovni čas trgovin ter barov in restavracij.

    Ukrepi za praznični čas, ki naj bi začeli veljati v začetku decembra, med drugim predvidevajo, da bodo srednje šole in univerze ostale zaprte do 7. januarja, na spletu poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

    Italijanska ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina temu nasprotuje, saj šole in univerze niso žarišče okužb z novim koronavirusom. Pogoji za zagotovitev varnega pouka obstajajo, je zatrdila. Vlada kljub temu vztraja pri zaprtju, saj želi preprečiti obremenitev javnega potniškega prometa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Vse bolj glasno pa je tudi nasprotovanje otrok, staršev in učiteljev proti temu ukrepu. V Torinu se je izoblikovalo spontano gibanje dijakov z imenom Šole za prihodnost, ki s flashmobi protestirajo proti pouku na daljavo.

    "Pouk na daljavo ni šola," se glasi njihovo geslo, pri čemer jih podpirajo tudi številni starši. "V drugih državah so šole ostale odprte, samo v Italiji so zaprte. Šolarji ne širijo koronavirusa," poudarjajo dijaki.

    To je potrdila tudi Azzolina, ki je zagotovila, da je število okužb v šolah nizko.

    V okviru ukrepov za čas praznikov namerava italijanska vlada podaljšati delovni čas trgovin do 22. ure, da bi omogočili praznične nakupe brez gneče, navaja Corriere della Sera.

    Poleg tega bi lahko v rumenih deželah, ki so najmanj prizadete v epidemiji covida-19 in kjer veljajo najblažji ukrepi, dovolil, da bi bili bari in restavracije odprti tudi zvečer. Za mizami bi lahko sedele največ štiri osebe, kot velja že zdaj.

    Iz Italije so v soboto zvečer poročali o 34.767 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je manj kot dan pred tem, ko so jih potrdili 37.242. Od petka do sobote pa je umrlo 692 covidnih bolnikov, kar je sedem manj kot dan pred tem, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. Skupaj je covid-19 v Italiji zahteval 49.261 smrtnih žrtev. (STA)

  • 09:51

    Strožji ukrepi na Hrvaškem

    Na Hrvaškem od danes do 15. decembra veljajo ostrejši protikoronski ukrepi za celotno državo. Ostrejši ukrepi med drugim veljajo za zbiranje ljudi. Prav tako so zaprli nočne lokale ter skrajšali delovni čas preostalih gostinskih objektov. Že od petka ostrejši ukrepi veljajo v Varaždinski županiji, ki meji na Slovenijo.

    Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Hrvaška od oktobra beleži občutno zvišanje okužb z novim koronavirusom ter števila bolnikov z boleznijo covid-19, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici ter intenzivno nego. V preteklem tednu je umrlo več ljudi z boleznijo covid-19 kot v prvih šestih mesecih po izbruhu epidemije v državi skupaj.

    Na Hrvaškem je od polnoči zbiranje ljudi na javnih mestih omejeno na 25. Na porokah je poslej dovoljeno 15 ljudi, na pogrebih 25. Na zasebnih druženjih je dovoljeno do deset ljudi.

    Za dogodke, kot so kulturno-umetniške profesionalne prireditve, kino predstave ali cerkveni dogodki, so število udeležencev omejili glede na velikost prostora. Omejitve glede števila kupcev veljajo tudi za trgovine. Športne prireditve bodo še najprej potekale brez gledalcev.

    Na Hrvaškem so tudi zaprli nočne klube, igralnice ter klube z igralnimi avtomati. Gostinski lokali lahko goste poslej sprejemajo do 22. ure. Prodaja alkoholnih pijač je prepovedana med 22. in 6. uro.

    Spoštovanje ukrepov nadzoruje tudi policija, ki pomaga pripadnikom civilne zaščite in pristojnim inšpekcijam.

    Še strožje ukrepi za naslednjih 14 dni veljajo v Varaždinski županiji, kjer so podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zabeležili največje število okuženih na 100 tisoč prebivalcev, in sicer približno tisoč okuženih na 100 tisoč prebivalcev.

    Na območju županije, ki meji na Slovenijo, so začasno zaprli vse gostinske lokale. Dovoljeni sta zgolj priprava in dostava hrane. Za 14 dni so prepovedali tudi vse dogodke v zaprtih javnih prostorih, kot so kulturno-umetniške in športne prireditve ter sejemske dejavnosti. Prepovedani so tudi vsi javni dogodki na prostem, na katerih je pričakovati, da bi se lahko istočasno zbralo več kot 20 ljudi. (STA)

  • 09:50

    Švica bo pomagala podjetjem

    Švicarska vlada je ta teden predlagala okrepitev programa pomoči podjetjem, ki jih je koronavirusna kriza najhuje prizadela. Doslej je bil program vreden 400 milijonov frankov (370 milijonov evrov), po novem pa naj bi bil eno milijardo frankov. Z dodatkom naj bi med drugim podaljšali shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

    Če bo parlament razširitev sheme pomoči potrdil, se dodatna pomoč obeta tudi športnim klubom, ki bodo prejeli nepovratna sredstva, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

    Tretjino dodatne pomoči bodo zagotovile regionalne oblasti.

    Se pa vlada ni odločila za ponovni zagon sheme državnih poroštev za posojila, s katero je v prvi polovici letošnjega leta podprla za 17 milijard frankov posojil. Kot so pojasnili v vladi, gospodarske posledice drugega vala okužb niso primerljive s tistimi iz prvega.

    V Švici so do sredine tega tedna potrdili 275 tisoč primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je približno 3400 oseb. (STA)

V slovenski južni sosedi so v zadnjem dnevu ob 9.216 testih na novi koronavirus potrdili 3.308 okužb. Aktivno okuženih je v državi 19.985 ljudi, kažejo podatki hrvaškega štaba civilne zaščite, navaja STA.

Na ventilatorjih 223 bolnikov

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 2.031 bolnikov z novim koronavirusom, od tega jih je 223 priključenih na medicinski ventilator. V zadnjem dnevu je umrlo še 49 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa 1.353. Z novim koronavirusom se je doslej na Hrvaškem okužilo 103.718 ljudi, je sporočil štab civilne zaščite.

Od danes veljajo zaostreni ukrepi

Danes so sicer po vsej državi zaostrili ukrepe za zajezitev virusa, ki bodo veljali do 15. decembra. Od polnoči je zbiranje ljudi na javnih mestih omejeno na 25. Na porokah je lahko največ 15 ljudi, na pogrebih 25. Na zasebnih druženjih pa je lahko do deset ljudi, poroča STA.

Infekcijska klinika
Novice V soboto potrdili 1.024 novih okužb

Za dogodke, kot so kulturno-umetniške profesionalne prireditve, filmske predstave ali cerkveni dogodki, so število udeležencev omejili glede na velikost prostora. Omejitve po številu kupcev veljajo tudi za trgovine. Športne prireditve bodo še najprej potekale brez gledalcev.

Od danes so zaprti tudi nočni klubi

Poleg tega so zaprli nočne klube, igralnice in klube z igralnimi avtomati. Gostinski lokali lahko goste odslej sprejemajo do 22. ure. Prodaja alkoholnih pijač je prepovedana med 22. in 6. uro.

Pri nadzoru v lokalu odkrili tudi okuženega 23-letnika

Zagrebški policisti so sicer že včeraj, še preden so novi ukrepi danes stopili v veljavo, skupaj z državnim inšpektoratom in inšpekcijo zagrebškega območnega urada civilne zaščite preverjali, kako se v gostinskih lokalih v Zagrebu držijo pravil, piše Index.hr.

V enem od lokalov se je zabaval tudi okuženi 23-letnik

Kot so sporočili policisti, so gostinci kršili pravila, ki so dovoljevala obratovanje lokalov do polnoči in omejitev zbiranja do 50 ljudi. Policisti so pri tem legitimirali 239 oseb, med njimi tudi 23-letnika, ki bi moral biti zaradi okužbe z novim koronavirusom prav takrat v samoizolaciji. V tem klubu je bilo sicer več kot 170 ljudi. Hrvaška policija je posnetek in fotografije policijskega nadzora tudi objavila.

Fotogalerija
1 / 5

Že v petek pa so še strožje ukrepe za dva tedna uvedli v varaždinski županiji, ki meji na Slovenijo. Začasno so zaprli vse gostinske lokale. Dovoljeni sta zgolj priprava in dostava hrane. Prepovedali so tudi vse dogodke v zaprtih javnih prostorih. Prepovedani so vsi javni dogodki na prostem, na katerih je mogoče pričakovati, da bi se lahko istočasno zbralo več kot 20 ljudi, piše STA.

Ne spreglejte