Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2019,
10.18

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Šrilanka napad terorizem

Ponedeljek, 29. 4. 2019, 10.18

4 leta, 12 mesecev

V Šrilanki prepovedali zakrivanje obraza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Šrilanka | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Šrilanki so teden dni po velikonočnih napadih na cerkve in hotele, v katerih je umrlo več kot 250 ljudi, v nedeljo prepovedali vsa oblačila, ki zakrivajo obraz in otežujejo identifikacijo. Prepoved sicer ne omenja neposredno oblačil muslimank, kot so nikabi in burke. Poleg tega se oblasti bojijo novega navala skrajnežev, ki bi lahko bili po navedbah varnostnih služb oblečeni v vojaške uniforme. Skrajneži naj bi nameravali napasti pet lokacij.

Šrilanka
Novice Šrilanka: Za napadi stoji skrajna islamistična skupina #foto #video

"Lahko bi se zgodil novi val napadov," je v pismu poslancem in drugim predstavnikom države zapisal vodja posebne enote policije. Glede na ta zapis bi lahko v napadih sodelovali posamezniki, oblečeni v vojaške uniforme, ki naj bi uporabili kombi. Zgodili bi se lahko preteklo nedeljo ali danes. Včeraj napadov ni bilo.

Nove napade bi lahko pripravljala ista teroristična skupina

Glede na omenjeno pismo naj bi nove napade pripravljali isti lokalni teroristični skupini, ki jima pripisujejo odgovornost za velikonočne napade, in sicer National Thawheedh Jama'ath (NTJ) in Jammiyathul Millathu Ibrahim. Odgovornost za napade 21. aprila je prevzela Islamska država, a trdnih dokazov za njeno vpletenost doslej niso odkrili.

Fotogalerija
1 / 7

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je medtem danes suspendiral načelnika policije in imenoval novega sekretarja za obrambo, saj se je po napadih izkazalo, da so šrilanške varnostne službe ignorirale svarila iz tujine, da bi se lahko zgodili. Predsednik je bil načelnika policije Pujitha Jayasundareja primoran suspendirati, saj je zavrnil možnost odstopa.

Varnostne ukrepe so poostrili tudi pri državljanih, saj danes v veljavo stopila uvedba izrednega zakona prepovedi oblačil, ki otežujejo identifikacijo ljudi, je še sporočil predsednik Sirisena.

Še vedno izredne razmere

Skupina muslimanskih voditeljev je že v nedeljo pozvala člane muslimanske skupnosti v Šrilanki, naj ne nosijo oblačil, ki onemogočajo identifikacijo.

V državi osem dni po napadih še veljajo izredne razmere in močno poostreni varnostni ukrepi. Policija, vojaki in zasebni varnostniki izvajajo varnostne preglede na vhodih v javna poslopja, na avtobusih, vlakih, v hotelih in na javnih mestih.

Fotogalerija
1 / 22

Prvič po napadih pa policijska ura preteklo noč ni več veljala za vso državo, ampak le za tri območja na vzhodu države. S tem so oblasti želele omogočiti dostavo blaga v prestolnico Kolombo iz drugih krajev po državi.

Oblasti še vedno iščejo osumljence za napade

Prebivalci se danes počasi vračajo na delo, potem ko je prejšnji teden delalo manj kot 50 odstotkov zaposlenih v vladnih uradih.

Po napadih so pridržali že več kot 150 ljudi, našli in zasegli so tudi več kosov orožja in eksploziva. Zdaj zaradi namigov, da imata lokalni teroristični skupini, domnevno odgovorni za napad, povezave s tujino, iščejo tudi tujce, ki jim je vizum že potekel. Med aretiranimi po napadih je tudi 13 tujcev: deset Nigerijcev ter po en državljan Iraka, Indije in Tajske.

Šrilanka
Novice Šrilanka: Policija serijo krvavih eksplozij obravnava kot terorizem #foto #video
Ne spreglejte