SiolNET. Novice Svet
5,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šrilanka: Za napadi stoji skrajna islamistična skupina #foto #video

5,27

termometer

Za nedeljske teroristične napade v cerkvah in hotelih na Šrilanki, ki so zahtevali najmanj 290 življenj in 500 ranjenih, je odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ, je sporočila šrilanška vlada. Omenjena skrajna skupina je po navedbah šrilanške vlade delovala s podporo mednarodne teroristične mreže, zato bo pri preiskavi napadov sodeloval tudi Interpol. 

Potres na Filipinih Novice Filipine stresel močan potres, umrlo najmanj pet ljudi

Radikalna islamistična skupina, imenovana National Thowheeth Jama'ath (NTJ), je odgovorna za nedeljske samomorilske napade, v katerih je bilo ubitih skoraj 300 ljudi, je dejal predstavnik šrilanške vlade v Kolombu Rajitha Senaratne. "Ne verjamemo, da je te napade izvedla skupina, katere delovanje je omejeno le na to državo," je dejal Senaratne in dodal, da brez pomoči iz tujine napadov ne bi bilo mogoče izvesti. 

Šrilanka zaprosila za mednarodno pomoč

 "Obveščevalna poročila kažejo na to, da so za lokalnimi teroristi stale tuje teroristične organizacije. Predsednik zato prosi za pomoč drugih držav," je dodal Senaratne. 

Na zaprosilo šrilanške vlade bo Interpol poslal ekipo preiskovalcev, ki bo oblastem v tej otoški državi pomagala pri preiskavi napadov. Če bo treba, bodo na Šrilanko poslali dodatno ekipo strokovnjakov s področja digitalne forenzike, biometričnih podatkov ter foto- in video analize. Kot je dejal generalni sekretar Interpola Jürgen Stock, bo organizacija zagotovila vso potrebno podporo v preiskavi.

Trenutno pregledujejo zbirke podatkov o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih, da bi ugotovili morebitne povezave ali mednarodne sledi, je poudaril. "Informacije, ki bi pomagale identificirati posameznike, povezane s temi napadi, bi lahko prišle od kjerkoli na svetu," je dejal Stock ter poudaril pomen globalne mreže in baz podatkov te organizacije.

Sicer pa je danes šrilanška policija na dveh lokacijah v prestolnici države onesposobila eksplozivno napravo in odkrila 87 bombnih detonatorjev. Eno od eksplozivnih naprav so naši v vozilu, ki je bilo parkirano v bližini enega od bombnih napadov. V bližini ene od avtobusnih postaj v Kolombu pa so odkrili 87 bombnih detonatorjev.

Žrtve napada Novice V napadih v Šrilanki umrli tudi trije otroci danskega milijarderja #foto #video

Opolnoči bodo začele veljati izredne razmere

Šrilanški predsednik Maitripala Sirisena je medtem napovedal razglasitev izrednih razmer po vsej državi, ki bodo začele veljati opolnoči. Policiji in vojski bo s tem omogočil dodatna pooblastila. Vlada bo objavila odredbo o preprečevanju terorizma, ukrep pa bo po poročanju agencije Reuters na njeni spletni strani omejen na boj proti terorizmu in ne bo ogrozil svobode izražanja v državi.

Šrilanška policija je po poročanju AFP 11. aprila izdala opozorilo, da tuje obveščevalne agencije navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve. Tuja obveščevalna agencija naj bi policijo obvestila, da NTJ načrtuje samomorilske napade na cerkve in na indijsko veleposlaništvo v Kolombu.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

O omenjeni radikalni muslimanski skupini, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki, ni veliko znanega. Po navedbah policije naj bi bilo vseh 24 posameznikov, ki so jih aretirali v povezavi z nedeljskimi napadi, del te ekstremistične skupine, vendar podrobnosti za zdaj niso razkrili.

Nedeljski napadi po poročanju BBC veljajo za najbolj nasilne dogodke v državi po koncu državljanske vojne leta 2009. V nedeljo zvečer so policisti po osmih eksplozijah v bližini mednarodnega letališča v Kolombu našli še eno eksplozivno napravo in jo pravočasno odstranili. "Našli smo plastično cev, dolgo približno meter in pol, v kateri je bil eksploziv," je potrdil predstavnik policije. 

Šrilanka Novice Šrilanka: Policija serijo krvavih eksplozij obravnava kot terorizem #foto #video

Predstavniki muslimanske skupnosti obsodili napade na kristjane

Doslej odgovornosti za napade ni prevzel še nihče. Šrilanška vlada je danes razglasila novo policijsko uro, ki bo veljala v noči na torek. Zaradi napadov so šrilanške oblasti že v nedeljo razglasile policijsko uro, a so jo nato preklicale danes ob 6. uri zjutraj po lokalnem času. Policijska ura bo spet začela veljati nocoj ob 20. uri po lokalnem času.

Na napad so se odzvali tudi islamski voditelji na Šrilanki. "Vlado pozivamo, naj zagotovi varnost v vseh verskih objektih in najstrožje kaznuje vse vpletene v ta zavržna dejanja," so poudarili v svetu islamskih teologov. Kot so poudarili, v imenu muslimanske skupnosti v Šrilanki izražajo sožalje ljudem krščanske vere ter jim ponujajo roko prijateljstva in solidarnosti. Dodali so, da so se islamski vodje po nedeljskih napadih že sešli s kardinalom Malcolmom Ranjithom, nadškofom glavnega mesta Kolombo.

Sožalje svojcem umrlih so izrazili tudi v nacionalnem svetu šura, ki ga sestavlja 18 islamskih organizacij. Zavzeli so se za natančno preiskavo napadov in aretacijo storilcev, ne glede na to, kateri skupini prebivalstva bi lahko pripadali.

Papež Frančišek Mjanmar Novice Papež po krvavih napadih na Šrilanki izrazil bolečino

Na Šrilanki trenutno okoli 60 slovenskih državljanov

V otoški državi so v nedeljo med velikonočno mašo skoraj istočasno odjeknile tri eksplozije v cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur pozneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.

Med žrtvami napadov je najmanj 35 tujcev, med njimi so tudi ameriški, britanski, kitajski, nizozemski, turški, danski, portugalski in indijski državljani. Po poročanju Radia Slovenija je na Šrilanki trenutno okoli 60 slovenskih državljanov, vendar po doslej znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami napadov ni Slovencev.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Ameriški State Department medtem v prenovljenih nasvetih za potovanja v Šrilanko posebej opozarja na možnost nadaljnjih terorističnih napadov. Tistim, ki potujejo Šrilanko, ameriške oblasti svetujejo povečano previdnost. Po navedbah Američanov teroristične skupine še naprej načrtujejo potencialne napade na otoku.

Napadalci lahko napadejo z neznatnim opozorilom ali brez opozorila, ciljajo pa na turistično priljubljena območja, prometna in nakupovalna središča, pa tudi na druge javne lokacije, kot so hoteli, klubi, restavracije in verski objekti, so sporočili iz State Departmenta. Potovalne nasvete so s pozivom k previdnosti posodobili tudi v nekaterih drugih državah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin