SiolNET. Novice Svet
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Srbiji pogrešan novinar, ki je raziskoval umor kosovskega politika

1,13

termometer

Stefan Cvetković
Foto: YouTube

Srbska policija preiskuje izginotje raziskovalnega novinarja Stefana Cvetkovića, ki je trdil, da je odkril nove podrobnosti o še nepojasnjenem umoru vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića.

Policija je danes sporočila, da so sprožili obsežno iskalno akcijo, potem ko so v domačem kraju novinarja Cvetkovića Bela Crkva na severu Srbije policisti v sredo zvečer našli njegov prazen avtomobil. Avtomobil je imel prižgane luči, vsa vrata pa so bila odprta. Po navedbah prič so ob avtomobilu našli njegovo ročno uro s pretrganim paščkom.

Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji Siol Plus Primož Cirman: Novinarje ubijajo

Obsežna iskalna akcija že poteka

Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so sprožili intenzivno in obsežno iskalno akcijo, v kateri sodeluje več deset pripadnikov posebnih policijskih enot, potapljači za preiskavo jezera in rečnega kanala, psi ter dva helikopterja.

Cvetković, ki je ob vrsti občutljivih tem preiskoval še vedno nepojasnjen umor vidnega kosovskega politika Ivanovića, je februarja na novinarski konferenci povedal, da so njegovi morilci za umor prejeli 40 tisoč evrov, pokazal pa je tudi fotografije domnevno vpletenih v umor. Cvetković, ki je ob vrsti občutljivih tem preiskoval še vedno nepojasnjen umor vidnega kosovskega politika Ivanovića, je februarja na novinarski konferenci povedal, da so njegovi morilci za umor prejeli 40 tisoč evrov, pokazal pa je tudi fotografije domnevno vpletenih v umor. Foto: Reuters

 

Arkady Babchenko Novice "Umorjeni" ruski novinar je živ. Prišel je na novinarsko konferenco. #video

Maja je nato novinarja kosovska policija na prehodu Jarinje zadrževala šest ur in zasliševala na podlagi naloga posebnega tožilca, ki preiskuje umor Ivanovića. Cvetković je takrat povedal, da je na Kosovo odšel v okviru novinarskega raziskovanja umora Ivanovića in da je prišel v stik z ljudmi, "ki so jih zanimali v okviru preiskave".

Novinarju so že večkrat grozili s smrtjo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je z iskanjem novinarja seznanjen. Kot je dejal, ga redno obveščajo o poteku iskanja. Ob tem je napovedal, da bo v prihodnjih dneh sporočil nove ugotovitve glede umora Ivanovića in nekaterih drugih primerov. "Ljudje bodo morda presenečeni ob določenih informacijah," je dodal.

Ivanovića so iz mimovozečega avtomobila 16. januarja z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Severni Mitrovici. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom.

Balkon Novice V Rusiji umrl preiskovalni novinar: padel je z balkona

Novinar Cvetković je že od leta 2008 večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, različnih politično-tajkunskih veljakov pa tudi anonimnih. Večkrat so ga tudi fizično napadli in ga tožili zaradi njegovega novinarskega dela.

Kot poroča Beta, ki navaja podatke Neodvisnega združenja novinarjev Srbije (NUNS), je bil tarča groženj in napadov ob raziskovanju vrste lokalnih korupcijskih in kriminalnih afer.

Vodja urada Novinarjev brez meja za Balkan Paulina Ades-Mevel je ob tem za časnik Danas ocenila, da je Srbija pod predsednikom Vučićem postala država, kjer ni varno biti novinar. Vodja urada Novinarjev brez meja za Balkan Paulina Ades-Mevel je ob tem za časnik Danas ocenila, da je Srbija pod predsednikom Vučićem postala država, kjer ni varno biti novinar. Foto: STA

Največ groženj s smrtjo je po lastnih navedbah prejel, potem ko je avgusta 2015 takratnemu premierju Vučiću na novinarski konferenci postavil vprašanje o preiskavi glede zlorab sredstev sklada za kapitalske investicije Vojvodine. Grožnje so se še okrepile po prvih aretacijah v tem primeru.

''Srbija ni več država, kjer je varno biti novinar''

Decembra 2015 so mu neznanci uničili avtomobil, potem ko so ga lokalni funkcionarji označili za "legitimno tarčo" in "tujega plačanca".

Jan Kuciak Novice Na Slovaškem zaradi umora novinarja odstopajo vplivni politiki

V enem od sodnih primerov je bil marca lani obsojen na dve leti in tri mesece zapora, potem ko so ga zaradi obrekovanja tožili funkcionarji Vučićeve Srbske napredne stranke. Višje sodišče je aprila letos sodbo razveljavilo, a sodba še ni pravnomočna.

Novinarski združenji Srbije in Vojvodine sta od oblasti zahtevali čim bolj intenzivno iskanje pogrešanega novinarja.

Zadnje poročilo Novinarjev brez meja kaže, da je Srbija po stopnji svobode medijev padla za deset mest glede na lansko leto. Vodja urada Novinarjev brez meja za Balkan Paulina Ades-Mevel je ob tem za časnik Danas ocenila, da je Srbija pod predsednikom Vučićem postala država, kjer ni varno biti novinar.

"To je jasno iz alarmantnega števila napadov na novinarje, ki niso raziskani, rešeni ali kaznovani, kot tudi agresivnih orkestriranih kampanj prorežimskih medijev proti raziskovalnim novinarjem," je med drugim dejala za današnji Danas, povzema na spletni strani NUNS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin