Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
7.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,91

16

Natisni članek

novinarji novinar umor Rusija Ukrajina

Sreda, 30. 5. 2018, 7.40

5 let, 10 mesecev

"Umorjeni" ruski novinar je živ. Prišel je na novinarsko konferenco. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,91

16

Ruski novinar Arkadij Babčenko, za katerega so mediji zjutraj poročali, da so ga neznanci v torek ubili v ukrajinski prestolnici Kijev, je živ. Novinar se je danes namreč pojavil na novinarski konferenci na ukrajinski televiziji. Vodja ukrajinske obveščevalne službe Vasil Gricak je pojasnil, da je bil njegov umor zaigran v okviru večje operacije.

V okviru operacije so neznanci v Kijevu v torek večkrat ustrelili Babčenka na stopnišču njegovega doma, ta pa naj bi umrl na poti v bolnišnico. Celo njegova žena je pričala, da so ga ustrelili v hrbet, ko je zapuščal stanovanje.

Novinar se je na novinarski konferenci opravičil ženi, ki je ni obvestil o operaciji, ter zahvalil ukrajinski obveščevalni službi, da mu je rešila življenje.

Gricak je danes pojasnil, da so v okviru "posebne operacije", ki so jo pripravljali več mesecev, želeli preprečiti morebitni atentat na Babčenka in razkriti ruske agente, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zaradi operacije smo lahko razkrili ciničen načrt in dokumentirali, kako so ruske tajne sile načrtovale ta zločin," je dejal Gricak. Po njihovih informacijah je namreč ruska tajna služba naročila njegov umor.

 

Umorjeni vojni dopisnik Arkadij Babčenko | Foto: Reuters Umorjeni vojni dopisnik Arkadij Babčenko Foto: Reuters

Najeli ukrajinskega državljana

Povedal je, da so aretirali domnevnega organizatorja napada. Gre za ukrajinskega državljana, ki ga je najela ruska tajna služba in mu plačala 40 tisoč ameriških dolarjev. Njegova naloga je bila, da najame napadalca.

Babčenko je danes še pojasnil, da so ga v operacijo vključili pred mesecem dni in da je v tem času spremljal delo agentov, s katerimi je bil neprestano v stiku. Skupaj so premišljevali, načrtovali in delali. "In rezultat je bila ta posebna operacija," je dodal.

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi že sporočilo, da so veseli, da je novinar živ. Tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova pa je po pisanju ruske tiskovne agencije Interfax dejala, da so zaigrali umor zaradi "propagandnega učinka".

Novinarji brez meja: Samo en tak primer lahko vrže senco na vse politične umore

Čeprav je vest, da je Babčenko živ, "veliko olajšanje", "je patetično in obžalovanja vredno, da se je ukrajinska policija igrala z resnico, ne glede na motiv", pa je povedal predstavnik nevladne organizacije Novinarji brez meja Christophe Deloire. "To ne bo pripomoglo k svobodi medijev. Samo en tak primer lahko vrže senco na vse politične umore," je poudaril. "Država je lagala, pa čeprav samo za kratek čas," je dodal.

Vojni dopisnik Babčenko, ki je Moskvo kritiziral zaradi njene vloge v konfliktu v vzhodni Ukrajini, se je boril v obeh vojnah v Čečeniji, nato pa postal novinar. Poročal je o vojni na vzhodu Ukrajine, pred odhodom v Ukrajino, kamor naj bi se umaknil zaradi groženj, pa je delal za opozicijski časnik Nova Gazeta in radio Odmev Moskve. Rusijo je zapustil februarja lani.

Ukrajina takoj obtožila Rusijo

Ukrajina je sicer danes pred razkritjem operacije odgovornost za umor novinarja pripisala Rusiji. Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je na Facebooku zapisal, da je prepričan, da ruski totalitarni režim ni pozabil na njegovo pošteno in načelno držo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dopoldne v odzivu dejal, da je "zelo žalostno", da so Moskvo obtožili za umor Babčenka. "Ukrajinski premier je že govoril o tem, kako je to storila ruska tajna služba, čeprav se preiskava sploh še ni začela," je dejal in dodal, da obtožbe na račun Rusije dokazujejo sovražno naravnanost do Rusije.

novinar
Novice Umor slovaškega novinarja zbudil novinarje z vsega sveta
Računalnik, internet
Novice Zakaj bančni veliki brat o nas hrani podatke, ki jih ne bi smel

 

Ne spreglejte