Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
6. 3. 2018,
4.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

Jan Kuciak umor novinar

Torek, 6. 3. 2018, 4.22

5 let, 2 meseca

Umor slovaškega novinarja zbudil novinarje z vsega sveta

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

novinar

Po umoru novinarja Jana Kuciaka je Slovaška pred velikimi spremembami. "Česa takšnega tu še ni bilo. Med seboj si pomagajo tudi medijske hiše, ki sicer zaradi konkurenčnosti niso v najboljših odnosih," nam je povedal slovaški novinar Dávid Pásztor. Da bi nadaljevali raziskovalno delo ubitega novinarja, pa so na Slovaško prišli novinarji z vseh koncev Evrope.

Na Slovaškem so nedavno umorili preiskovalnega novinarja novičarskega portala Aktuality.sk Jana Kuciaka in njegovo dekle. Kot je sporočila policija, je najverjetneje šlo za naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom. Sedemindvajsetletnik je pisal predvsem o korupciji in davčnih utajah, utišal pa ga je strel v prsni koš, medtem ko so njegovo dekle ustrelili v glavo.

"Česa takega na Slovaškem še ni bilo"

David Pasztor iz slovaškega časopisa Denník pravi, da česa takega na Slovaškem še ni bilo. Sicer so imeli že v devetdesetih letih težke politične razmere in zato težave z novinarji, saj so jih kar nekaj pretepli ali pa jim uničili avtomobile, "nihče pa ni bil ubit". 

Povedal je, da so v devetdesetih ugrabili celo predsednikovega sina, pozneje pa so razkrili, da je šlo za sodelovanje med slovaško tajno policijo in mafijo: "V tistem obdobju sta izginila tudi dva novinarja, ki ju še vedno niso našili. Sicer sklepamo, da sta mrtva, vendar nihče zares ne ve, kaj se je zgodilo z njima. Ker sta se tako ugrabitev predsednikovega sina kot tudi izginotje novinarjev zgodila sočasno, bi lahko sklepali, da je oboje povezano z mafijo."


Preberite si še: 


Mednarodna zveza novinarjev nadaljuje Kociakovo delo

V enem od nadstropij stavbe medija Aktuality.sk, kjer je delal umorjeni novinar Jan Kuciak, so uredili mednarodno preiskovalno uredništvo, kjer bodo nadaljevali Kuciakovo delo. Uredništvu sta se pridružila tudi dva italijanska novinarja, ki sledi mafije po Slovaškem odkrivata že več dni.

Slovaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Da bi nadaljevali raziskovalno delo Jana Kuciaka, pa so na Slovaško prišli tudi nekateri drugi novinarji z vseh koncev Evrope. Med drugim novinarji iz nemškega Die Welt, poljskega Onet.pl in švicarskega Blicka. "To je začetek projekta, tako da je povsem mogoče, da se preiskovanju pridruži še več evropskih novinarjev," je povedal novinar Pasztor.

"Novinarji moramo držati skupaj"

Odkar se je zgodil umor, je zelo velik tudi vzpon slovaških novinarjev, opaža Pasztor. "Med sabo si pomagajo tudi medijske hiše, ki sicer zaradi konkurenčnosti niso v najboljših odnosih," je povedal. Ker sam dela tudi kot dopisnik iz Češke, je opazil, da je mednarodno sodelovanje večih medijskih hiš veliko boljše: "Vsi z veseljem sodelujejo in pomagajo."

"Ves položaj je tragičen in izjemno žalosten, vendar nas je kljub temu okrepil," je povedal in dodal, da se novinarji počutijo bolj medsebojno povezane. 

Kakšen bo vpliv na prihodnje novinarje

Umor je na Slovaškem sprožil množične proteste. | Foto: Reuters Umor je na Slovaškem sprožil množične proteste. Foto: Reuters "Nihče še ne ve, kakšen bo vpliv te tragedije, ker se še ni zgodilo nič takega," pravi Pasztor, ki meni, da bi imele te razmere lahko na prihodnost novinarstva zelo pomemben pozitiven vpliv.

"Umori novinarjev so skrajno nedopustni in ravno to moramo še bolj na glas povedati in sporočiti. Zdaj moramo bolj kot kadarkoli prej novinarji opravljati vlogo psa čuvaja," je še poudaril novinar.

Pojasnil je še, da je število študentov novinarstva v preteklih letih upadalo in da bi "velika novinarska zavest in dobro razrešeni primer ne le umora, ampak vse slovaške koruptivne politike pripomogla k zanimanju za ta poklic".


Preberite si še: 
Na Slovaškem zaradi umora novinarja odstopajo vplivni politiki
Po umoru novinarja predčasne volitve na Slovaškem?


Protestiralo je skoraj 50 tisoč ljudi

Zaradi umora novinarja so ljudje prišli tudi na ulice. "Velikokrat smo že imeli proteste, a nikoli tako velikih. V petek naj bi bil še en protest, upam, da se bo tokrat kaj spremenilo," je dodal Pasztor, ki pravi, da število ljudi na ulicah kaže na željo po spremembi politike na Slovaškem. 

Slovaški politiki naj bi bili povezani z italijansko mafijo

Slovaški politiki naj bi imeli stike z italijanskimi poslovneži, ti pa vezi z zloglasno mafijsko združbo N'drangheta, razlaga Pasztor. "Dve osebi iz kroga blizu moškega, ki je prišel na Slovaško kot obtoženec mafijskega primera v Italiji, imata dnevni dostop do slovaškega premierja," je Kuciak zapisal v članku z naslovom Italijanska mafija na Slovaškem.

Kot je še zapisal Kuciak, so Italijani, ki so imeli stike z mafijo, drugi dom našli na Slovaškem in začeli poslovati, dobivali subvencije, pridobivali sredstva iz EU-skladov ter še posebej zgradili odnose z vplivnimi ljudmi v politiki, celo iz kabineta slovaške vlade. "V lasti so imeli ali še imajo več deset podjetij. Njihovo premoženje je vredno na desetine milijonov evrov," je v svojem prispevku še zapisal ubiti novinar Kuciak.

Ne spreglejte