Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
12.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija opozicija

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 12.31

7 let, 12 mesecev

V Siriji se nadaljuje obračunavanje z nasprotniki režima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Siriji se nadaljujejo napadi vladnih sil na protirežimske protestnike. Opozicijski aktivisti o streljanju poročajo tudi iz zahodnih predmestij prestolnice Damask.

Po navedbah opozicijskih aktivistov so sirske varnostne sile v mestih Banias, Homs, Hama in v predmestju Damaska aretirale več sto ljudi, poleg obmorskega mesta Banias pa so oskrbo z vodo in elektriko prekinili tudi v mestu Homs. V Damasku so medtem po besedah prič zaprli glavno cesto v predmestje Muadamija na zahodu Damaska in pretrgali telefonske povezave z tem delom predmestja. Med aretiranimi v Baniasu so vodje protestov in tudi številni zdravniki bolnišnice, ki so jo vladne sile obkolile.

Umorjenih deset delavcev Sirska vojska je zavzela tudi mesto Homs. V bližini mesta je bilo umorjenih deset delavcev, ki so se z dela v Libanonu vračali v Homs. Po navedbah sirske tiskovne agencije Sana naj bi jih umorili pripadniki "oborožene bande". Pripadniki sirske opozicije sicer dvomijo v to, saj se jim zdi neverjetno, da bi kdo napadel avtobus z delavci, medtem ko je bilo v bližini na stotine pripadnikov vojske.

Po poročilih o umorjenih desetih delavcih so oblasti s tanki in vojaškimi silami po besedah direktorja Sirske organizacije za človekove pravice Ramija Abdula Rahmana vdrle v več okrožij Homsa in aretirale številne aktiviste. V streljanju v Homsu je bil v nedeljo ubit tudi dvanajstletni deček.

Al Asad: Politična kriza se bliža koncu V mestih Homs in Banias naj bi življenje izgubilo šest pripadnikov sirske vojske, med njimi trije častniki. Sirski predsednik Bašar al Asad je medtem za časnik Al Vatan poudaril, da bodo nadaljevali z reformami, hkrati pa je dejal, da se politična kriza v Siriji bliža koncu.

Po navedbah opozicije je bilo od začetka upora proti režimu predsednika al Asada sredi marca ubitih že kakih 600 ljudi, okoli 8000 pa so jih zaprli ali jih pogrešajo.

Evropska unija potrdila sankcije proti Siriji Evropska unija je potrdila uvedbo embarga na izvoz orožja v Sirijo ter sankcij proti 13 sirskim predstavnikom, ki naj bi bili vpleteni v nasilno zatrtje protivladnih protestov. Ukrep bo stopil v veljavo v torek z objavo v Uradnem listu EU, so zapisali v sporočilu Sveta EU. Poleg tega bodo v uradnem listu objavili tudi imena 13 predstavnikov sirskih oblasti, proti katerim so uvedli sankcije.

"Svet je sprejel uredbo in odločbo, ki uvajata embargo na izvoz orožja in opreme, ki bi jo lahko uporabili za zatiranje v državi, kot tudi prepoved izdajanja vizumov in zamrznitev premoženja," so zapisali v sporočilu.

Evropski diplomati so sicer pred tednom dni nakazali, da sirski predsednik Bašar al Asad zaenkrat ne bo med njimi.

Ubitih že več kot 600 ljudi Skupine za človekove pravice ocenjujejo, da je bilo od začetka protestov sredi marca v Siriji ubitih že več kot 600 ljudi, 8000 pa so jih zaprli ali so izginili.

Ne spreglejte