Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2020,
11.42

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

6

Natisni članek

Španija Singapur Koronavirus virus

Petek, 3. 4. 2020, 11.42

4 leta

V Španiji že drugi dan zapored umrlo več kot 900 okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

6

V Španiji je v zadnjih 24 urah za covid-19 po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo 932 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 10.935. Gre za drugi zaporedni dan z več kot 900 smrtnimi žrtvami v Španiji. Rast števila umrlih in okuženih se v državi sicer upočasnjuje.  V Evropi je skupno novi koronavirus zahteval že več kot 40 tisoč življenj, kažejo podatki do malo čez 18. uro. Okužbo so potrdili pri več kot 570 tisoč Evropejcih.

Vse skupaj je v Evropi doslej umrlo 40.768 ljudi, tako da je ta celina najhuje prizadeta v pandemiji novega koronavirusa. 

Od srede do četrtka je umrlo 950 ljudi, v zadnjih 24 urah pa 932. Število umrlih za covid-19 se je tako v zadnjem dnevu povečalo za 9,3 odstotka. Dan prej je bila ta rast še 10,5-odstotna, največjo, 27-odstotno pa so dosegli 25. marca.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji že 21 smrtnih žrtev koronavirusa #video

V Španiji se rast števila okužb upočasnjuje

Do zdaj so v Španiji, ki jo je pandemija covid-19 v Evropi poleg Italije najhuje prizadela, potrdili 117.710 okužb z novim koronavirusom. Španija je tako po številu okuženih prehitela Italijo, kjer so do četrtka potrdili nekaj več kot 115 tisoč okužb. Rast števila potrjenih okužb z novim koronavirusom se sicer upočasnjuje.

Rast števila potrjenih okužb z novim koronavirusom se v Španiji upočasnjuje. | Foto: Reuters Rast števila potrjenih okužb z novim koronavirusom se v Španiji upočasnjuje. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu se je število okužb povečalo za 6,8 odstotka, dan prej pa za 7,9 odstotka. Več kot 30 tisoč bolnikov s covid-19 je že ozdravelo, več kot 56 tisoč jih ostaja na zdravljenju v bolnišnicah. V Španiji že od 14. marca veljajo stroge omejitve gibanja. V torek so do 9. aprila prekinili še vse nenujne dejavnosti.

Zaščitna maska
Novice Ameriški strokovnjaki: maske imajo predvsem pomemben psihološki učinek

V Franciji nov dnevni rekord žrtev novega koronavirusa

Iz Francije danes poročajo o novem dnevnem rekordu števila smrtnih žrtev novega koronavirusa. V francoskih bolnišnicah je v zadnjem dnevu umrlo še 588 ljudi, vse skupaj pa 5091. Ob upoštevanju smrtnih žrtev v domovih za ostarele pa je koronavirus v Franciji zahteval 6507 smrti. Vse skupaj se je okužilo že več kot 64 tisoč ljudi, poroča STA.

Predsednik Lombardije: Pandemije še ni konec

Predsednik italijanske dežele Lombardija Attilio Fontana je medtem danes posvaril pred prenagljenim optimizmom v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Po njegovih besedah pandemije še ni konec, najtežja faza pa se šele začenja. "Dovolj sta dva dneva dokaj pozitivnih novic, da začnejo ljudje razmišljati, da je vsega konec," je dejal Fontana v pogovoru za italijansko televizijo Canale 5. "A ni še konec. Smo še sredi te epidemije," je posvaril predsednik Lombardije.

Predsednik italijanske dežele Lombardija Attilio Fontana je danes posvaril pred prenagljenim optimizmom v zvezi z epidemijo novega koronavirusa v Italiji. | Foto: Getty Images Predsednik italijanske dežele Lombardija Attilio Fontana je danes posvaril pred prenagljenim optimizmom v zvezi z epidemijo novega koronavirusa v Italiji. Foto: Getty Images

"Če želimo, da bi bilo epidemije konec, moramo dosledno upoštevati pravila. Moramo biti še strožji, saj se zdaj začenja še težja faza. Poskrbeti moramo, da bo krivulja žrtev epidemije upadala," je še dejal Fontana. Dodal je, da se je krivulja zdaj umirila, kar je pomemben korak. "Zdaj se mora število na novo okuženih zmanjšati, zato ne smemo popuščati," je izpostavil.

Po njegovi oceni je Lombardija zaradi pandemije doživela orkan, ostale dežele pa le nevihto. Omenjeno italijansko deželo je pandemija covida-19 prizadela najhuje od vseh italijanskih dežel. Do zdaj je po uradnih podatkih zaradi covid-19 v Lombardiji umrlo 7.960 ljudi, v vsej Italiji pa skupaj 13.915.

koronavirus Italija
Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj"

Na Hrvaškem 68 novih primerov okužbe

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili še 68 okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povedal je, da so doslej skupno zabeležili 1079 okuženih in osem umrlih za covidom-19. Najnovejša smrtna žrtev je 85-letnica, ki je trpela tudi za več kroničnimi boleznimi in je umrla v četrtek v Zagrebu.

Na ventilatorjih je 39 oseb, štiri več kot v četrtek. Doslej je ozdravelo 92 bolnikov s covidom-19, od tega štirje v zadnjih 24 urah, je še povedal minister. Skupno so opravili 9250 testiranj za novi koronavirus. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je povedal, da je precejšnje število obolelih glede na število prebivalstva na območju Krapinsko-zagorske županije. Tam so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 69 ljudeh. Kot je dejal, gre pretežno za posledico vnosa okužbe iz Slovenije. "V nekem slovenskem podjetju ob meji s Hrvaško se je zgodil incident, okužbe pa so bile uvožene v Pregrado, kjer je za covidom-19 zbolelo več ljudi," je pojasnil.

V Nemčiji že vidni učinki ukrepov proti pandemiji

V Nemčiji se že kažejo učinki ukrepov za zajezitev pandemije covid-19, saj se je širjenje novega koronavirusa upočasnilo, so danes sporočili z nemškega instituta Robert Koch za nadzor bolezni. Vodja instituta Lothar Wieler je ob tem izpostavil, da je še prezgodaj za razglasitev zmage in da je treba omejitve javnega življenja nadaljevati.

Kot je pojasnil Wieler, zdaj vsak okuženi okuži še eno osebo, prej pa jih je sedem. "Če je številka pod ena, je to znak, da se epidemija umirja. To je naš cilj," je poudaril. Dodal je, da ve, da so število znižali s strogimi ukrepi in da upajo, da bodo to število v prihodnje znižali še bolj. Javnost je pozval, naj še naprej spoštuje ukrepe, ki jih je v boju proti pandemiji uvedla Nemčija. Ti med drugim vključujejo prepoved zbiranja več kot dveh oseb na javnih krajih ter najmanj 1,5 metra razdalje med ljudmi.

Oglasila se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da zadnji podatki o upočasnjevanju širjenja novega koronavirusa v Nemčiji razlog za upanje, a za rahljanje omejitev v javnem življenju je po njenih besedah še prezgodaj.

V Nemčiji zdaj vsak okuženi okuži še eno osebo, prej pa jih je sedem. | Foto: Reuters V Nemčiji zdaj vsak okuženi okuži še eno osebo, prej pa jih je sedem. Foto: Reuters

Nemške zvezne dežele so za kršitelje omenjenih ukrepov določile kazni. V Berlinu je tako za premajhno razdaljo med ljudmi zagrožena kazen do 500 evrov. Institut Robert Koch je medtem spodbudil ljudi, naj v javnosti nosijo doma izdelane zaščitne maske.

Kot je poudaril Wieler, te maske sicer posameznika ne ščitijo pred okužbo, lahko pa zaščitijo ostale. Pojasnil je še, da ni znanstvenih dokazov, da nošenje mask upočasni širjenje virusa. Po najnovejših podatkih inštituta so v Nemčiji do danes potrdili več kot 79 tisoč okužb in 1.017 smrtnih žrtev covid-19, poroča STA.

Merklova zapustila domačo karanteno

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes po dveh tednih v domači karanteni vrnila na delo v svojem uradu, so sporočili iz nemške vlade. Kanclerka je bila v karanteni, ker je bila v stiku z zdravnikom, okuženim z novim koronavirusom. "Njeno delo se zdaj nadaljuje iz kanclerskega urada," je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Pri tem s sodelavci upoštevajo navodila zdravnikov o družbenem distanciranju.

Merklova je bila v domači karanteni od 22. marca, ker so jo obvestili, da je bila dva dni pred tem v stiku z zdravnikom, ki je bil pozitiven na testiranju za novi koronavirus. Tudi njo so trikrat testirali, a so bili vsi testi negativni. Kljub temu se je Merklova odločila, da bo dva tedna preživela v karanteni in delala od doma. (STA)

Novice V Slovenijo prispela milijonska pošiljka troslojnih mask

V Švici poudarjajo, da ni razloga za paniko

V Švici so v povezavi z epidemijo novega koronavirusa najbolj prizadeti kantoni, ki mejijo na Italijo in Francijo. V kantonu Ticino je trenutno okuženih več kot 600 ljudi na sto tisoč prebivalcev. Tudi v Ženevi, ki jo skoraj povsem obdaja Francija, je število okuženih znatno višje kot v ostalih delih države. Oblasti kljub temu poudarjajo, da razlogov za paniko ni.

Naraščanje števila novih okužb v državi se je namreč po razglasitvi izrednih razmer sredi marca upočasnilo. Pred izrednimi razmerami se je število novih okužb podvojilo v manj kot petih dneh, konec marca pa v več kot 11. Pristojni ugotavljajo, da ljudje spoštujejo navodila, naj ostanejo doma, ter druge omejitve, ki bodo v tej alpski državi veljale najmanj do 19. aprila. Švica ima za razliko od Italije in Slovenije boljši zdravstveni sistem, v katerem ne primanjkuje opreme in zdravstvenega osebja.

kirurške maske
Novice Doma je imel milijon kosov zaščitne opreme proti koronavirusu #video

Singapur zaostruje ukrepe

Ukrepe za zajezitev novega koronavirusa zaostrujejo tudi ponekod v Aziji. V Singapurju bodo od 7. aprila zaprte vse nenujne dejavnosti. Za ta ukrep so se odločili, ker so pretekli teden zaznali večji porast primerov okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil singapurski premier Lee Hsien Loong. Kot je dejal singapurski premier, država zdaj potrebuje odločnejše ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

V televizijskem nagovoru je sporočil, da bodo od torka zaprta vsa podjetja, ustanove in trgovine, razen tistih za nujno oskrbo, kot so supermarketi in bolnišnice, ter tistih, ki spadajo v ključne gospodarske sektorje. Šole bodo zaprli, razen za otroke tistih, ki bodo še naprej delali in zanje ne bodo mogli poskrbeti. Prebivalce je premier ob tem pozval, naj ostanejo doma in gredo ven samo po nakupih ali za rekreacijo.

V Singapurju so se prav tako odločili za bolj ostre ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V Singapurju so se prav tako odločili za bolj ostre ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Otoška mestna država je bila do zdaj deležna pohval v spopadanju s koronavirusom, ki ga je večinoma nadzirala z velikim številom testiranj in sledenjem bližnjih stikov tistih, ki so jim potrdili okužbo. Oblasti so postopno uvajale omejitve, kot so zapiranje lokalov in nočnih klubov, a so se do zdaj izogibale strožjim omejitvam. Zdaj so se odločili za strožje ukrepe, saj kot je še povedal Lee,"za polovico novih primerov ne vemo, kdaj so se ljudje okužili in od koga".

V Singapurju so do zdaj zabeležili najmanj 1.024 primerov okužb z novim koronavirusom. Umrlo je osem ljudi, poroča STA. Pri večini primerov, ki so jih zabeležili ta teden, gre za lokalne okužbe.

Širjenje koronavirusa v Iranu ne pojenja

V Iranu, eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo še 134 ljudi, skupno 3294. Okužbo so potrdili pri še 2715 ljudeh, skupno 53.183, je danes sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur. V Iranu, kjer so prvi primer okužbe potrdili 19. februarja, je doslej ozdravelo 17.935 bolnikov, 4035 pa jih je v kritičnem stanju, je še povedal tiskovni predstavnik.

V okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je vlada do najmanj 8. aprila prepovedala medkrajevna potovanja, prebivalce pa stalno pozivajo, naj ostanejo doma, ni pa v mestih uvedla omejitev gibanja. Zaprte so šole in univerze ter štiri glavna romarska središča šiitskih muslimanov. Odpovedane so tudi petkove molitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne spreglejte