Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2020,
9.37

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

116

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus bolnik okužba

Petek, 3. 4. 2020, 9.37

4 leta

V Sloveniji že 21 smrtnih žrtev koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

116

Novi koronavirus je v Sloveniji zahteval še štiri smrtne žrtve. Skupno število mrtvih se je tako povzpelo na 21. V Sloveniji je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih 934 ljudi, kar je 37 več kot v sredo. Hospitaliziranih je bilo 112 bolnikov.

Vlada je prek Twitterja sporočila, da je novi koronavirus v Sloveniji zahteval še štiri smrtne žrtve, zgodaj popoldan pa je UKC Maribor objavil, da je umrla še ena oseba, ki je bila že dlje časa v intenzivni enoti tega kliničnega centra. Skupaj s četrtkovo smrtjo osebe, ki je bila pripeljana iz doma starostnikov, sta bila to prva smrtna primera v največji mariborski bolnišnici. V obeh primerih je šlo za starejši osebi.

Skupno število smrtnih žrtev se je tako s 16 povzpelo na 21. V četrtek so pri nas potrdili 934 okužb, kar je 37 več kot dan pred tem. Pristojni so v četrtek opravili 1.064 testiranj, skupaj so opravili že 25.605 testov. V četrtek je bilo hospitaliziranih 112 bolnikov, od tega 30 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih pet okuženih bolnikov.

V Sloveniji umrlo že 21 okuženih z novim koronavirusom. Video: Planet.


Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku današnje novinarske konference spomnil, da je število okužb z novim koronavirusom po svetu preseglo milijon. "Število okužb se je v zadnjem tednu podvojilo, hitrost pa narašča. V Sloveniji hitrost virusa sicer narašča nekoliko počasneje kot na globalni ravni," je povedal Kacin. Slovenija je po njegovih besedah sprejela zelo odločne ukrepe, da zmanjša hitrost širjenja okužbe: "Ne moremo si privoščiti, da bi šli po poti Italije, Španije ali ZDA. Zaenkrat nam to uspeva."

 

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes na navadnih oddelkih hospitaliziranih 34 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa sedem bolnikov. V intenzivni enoti je trenutno 13 bolnikov, so prek Twitterja sporočili iz UKC Ljubljana. V ljubljanski bolnišnici so danes prejeli tudi donacijo medicinske zaščitne opreme s strani družbe BTC. Gre za donacijo sto tisoč zaščitnih kirurških mask, ki bodo zdravstvenim delavcem omogočile varnejše delo v času epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz družbe BTC.

V celjski bolnišnici so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega so štirje bolniki v enoti intenzivne terapije, eden pa diha s pomočjo respiratorja. V bolnišnici so v četrtek tudi ekstubirali prva dva bolnika na respiratorju, je celjska bolnišnica sporočila prek Twitterja. Število hospitaliziranih bolnikov je glede na četrtek poraslo za pet, število oseb na intenzivni terapiji pa za enega bolnika. (STA)

kirurške maske
Novice Doma je imel milijon kosov zaščitne opreme proti koronavirusu #video

Vlada preučuje, katere gospodarske dejavnosti spet okrepiti

Kacin je poudaril, da se vedno več držav odloča za obveznost nošenja mask v zaprtih javnih prostorih: "Ne moremo si privoščiti, da bi v Sloveniji storili enako napako kot nekatere druge države, ki so se za ukrepe odločile prepozno." Po njegovih besedah se mora življenje čim prej vrniti v ustaljene tirnice. "Ocena učinkovitosti obstoječih in morebitnih novih ukrepov ves čas poteka. Ključni cilj je, da bodo ukrepi čim bolj življenjski in uresničljivi v praksi," je poudaril vladni govorec.

"Če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev." Video: Planet.


V luči ponovnega odprtja vrtnarij in cvetličarn je Kacin dejal, da vlada intenzivno preučuje, katere gospodarske dejavnosti bi lahko spet okrepili in kako bi ponovno zagnali gospodarstvo. "Če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev," je dejal Kacin. Trendi širjenja okužbe pri nas v zadnjih dneh kažejo, da hodimo po meji epidemije, po tisti črti, ko se lahko zadeve obrnejo bodisi v eksponentno rast bodisi v zmanjševanje števila okužb, je pojasnil Kacin.

DeSUS za podaljšanje nakupovalnega intervala za upokojence in druge ranljive skupine

V stranki DeSUS vladi predlagajo, da z odlokom podaljša interval, ko lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine. Kot so sporočili iz stranke upokojencev, so ministrstvu za gospodarstvo že predlagali, da bi upokojenci nakupe opravljali med 8. in 10. uro ter še med 13. in 15. uro. 

Kot so pojasnili, se je v praksi izkazalo, da dve uri dnevno za nakupovanje nista dovolj za več kot 650 tisoč ljudi, saj v trgovinah prihaja do prevelike koncentracije ljudi, kar pa lahko doseže ravno nasprotne učinke od želenih. "Menimo, da je širitev intervala nujno potrebna predvsem iz zdravstvenih razlogov, saj gre za rizično skupino državljanov, ki jo je treba še posebej zaščititi pred možnostjo okužbe z novim koronavirusom," so sporočili iz DeSUS.

Lidija Jerkič
Novice Jerkičeva: Nujna je takojšnja pomoč vsem, ki so ali bodo izgubili zaposlitev

Vlada se ni odrekla nameri, da na mejo pošlje Slovensko vojsko

Vlada se po njegovih besedah ob tem ni odrekla nameri, da na slovensko-hrvaško mejo pošlje Slovensko vojsko s policijskimi pooblastili: "To ne morejo biti slamnati vojaki, to morajo biti vojaki s policijskimi pooblastili. Vlada bo pri tem vztrajala. Nimamo dovolj sil, moramo gospodariti z vsemi viri, ki jih imamo na voljo." Kot je dejal, bodo na policiji ob koncu tedna nekaj sil z meje premestili v notranjost države, da bi policisti preprečili oziroma nadzirali kršitve omejitev gibanja med občinami.

Vlada se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina ni odrekla nameri, da na slovensko-hrvaško mejo pošlje Slovensko vojsko s policijskimi pooblastili. | Foto: STA , Vlada se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina ni odrekla nameri, da na slovensko-hrvaško mejo pošlje Slovensko vojsko s policijskimi pooblastili. Foto: STA ,

Kacin je med drugim povedal, da se v Slovenijo danes vrača velika skupina Slovencev iz Velike Britanije. Gre za 148 potnikov iz Združenega kraljestva, letalo naj bi na Brniku pristalo nekaj minut pred 18. uro. Vsi potniki bodo pregledani, ob vkrcanju na letalo bodo zaščiteni, na podlagi ocene zdravstvenega stanja pa se bo po pristanku presojalo, ali bodo morali v samoizolacijo ali v karanteno, je pojasnil vladni govorec.

Kacin: Vlada ne namerava odstopiti od namere, da na mejo pošlje Slovensko vojsko. Video: Planet.


Zver in Tomčeva bosta del plače namenila za boj proti covid-19

Evropska poslanca Milan Zver in Romana Tomc (oba EPP/SDS) sta sporočila, da bosta v solidarnostni fond za boj proti covid-19 nakazovala 30 odstotkov plače, čeprav v četrtek sprejeti obširni protikoronski zakon evropskih funkcionarjev ne zajema. "Pohvalno in posnemanja vredno," se je na Twitterju odzval premier Janez Janša. "Podobno gesto pričakujemo tudi od ostalih slovenskih (in drugih) funkcionarjev na dobro plačanih službah v EU in po svetu ter sodnikov in urednikov #MSM, ki jih zakon neposredno ne zadeva," je zapisal Janša.

Naj se pridružijo pobudi, je funkcionarje in ostale imenovane v evropske institucije, pozvala tudi Tomčeva. Kot je zapisala na Twitterju, se ji zdi prav, da so solidarni. Zver je na Twitterju prav tako napovedal, da bo 30 odstotkov plače v solidarnostni fond nakazoval od aprila do konca epidemije. Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) ter evropska poslanca iz vrst LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) so medtem v tvitih, ki so jih objavili, poudarili, da tudi sami pomagajo in donirajo, le da tega ne objavljajo. (STA)

Bohinjsko jezero
Avtomoto Po Bohinjskem jezeru se je vozil kar z vodnim skuterjem

Kacin: Ne vemo, ali je to zatišje ali zatišje pred viharjem

Kacin je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi trenja med vlado, ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Dnevnik je danes poročal, da je epidemiologinja Maja Sočan iz NIJZ izstopila iz strokovne skupine, ki svetuje vladi. Že pred tem je bil do nekaterih vladnih ukrepov omejevanja gibanja kritičen prvi mož NIJZ Ivan Eržen.

Epidemiologinja Maja Sočan iz NIJZ je po informacijah Dnevnika izstopila iz strokovne skupine, ki svetuje vladi glede ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa. | Foto: STA , Epidemiologinja Maja Sočan iz NIJZ je po informacijah Dnevnika izstopila iz strokovne skupine, ki svetuje vladi glede ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Foto: STA ,

"Pričakujemo, da nam bodo ključna, razumljiva sporočila zagotovili predstavniki NIJZ in da se ne bo še naprej nadaljevala razprava, kdaj in kaj je predlagal NIJZ, pa se je potem pokazalo, da ukrep ni bil zadosten. Smo na meji, ne vemo, ali je to zatišje ali zatišje pred viharjem," je razmere opisal Kacin.

Madžarska na meji s Slovenijo odprla dodatna mejna prehoda

Madžarska je v četrtek ob 6. uri odprla še dodatna mejna prehoda na skupni meji, in sicer Čepinci – Verica in Hodoš – Bajasenjye. Na omenjenih točkah je prestop mogoč od 6. do 19. ure samo za državljane Slovenije in Madžarske, ki so čezmejni delavci (dokazilo je potrdilo delodajalca) in dvolastniki (dokazilo so ustrezni zemljiškoknjižni izpiski). Tranzit potnikov ali tovorni promet na teh dveh mejnih prehodih ni dovoljen.

Še vedno ostajajo odprti mejni prehodi Dolga vas, Pince in Pince – avtocesta, ki jih je Madžarska določila ob uvedbi začasne kontrole na notranjih mejah. Tudi na teh mejnih prehodih lahko prestopajo mejo čezmejni delavci in dvolastniki, seveda ob posedovanju zgoraj navedenih dokazil. Za čezmejne delavce in dvolastnike ne veljajo pravila glede karantene oziroma samoizolacije po prehodu meje, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Novice V Slovenijo prispela milijonska pošiljka troslojnih mask

Število okužb v ljutomerskem domu starostnikov narašča

Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji še vedno narašča. V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je število potrjenih okužb povečalo za osem, skupno jih je tako 41. V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase. Omenjeni stanovalci ostajajo v karanteni. Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča je selitev potekala brez zapletov.

Varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in Zdravstvenega doma Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci. S tem so v domu pridobili deset sob, po katerih bodo lahko razmestili stanovalce, ki ostajajo v njem. Dom bodo razdelili na tri izolirana območja, na prvem bodo zdravi, na drugem sumljivi in na tretjem oboleli oskrbovanci. Danes bodo dodatni zdravstveni delavci prišli pomagat pri oskrbovanju varovancev v toplicah in domu, poroča STA.

Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za osem, skupno jih je tako 41. | Foto: STA , Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za osem, skupno jih je tako 41. Foto: STA ,

Na občini pa so zaskrbljeni, ker bodo malice za preseljene varovance v Bioterme vozili iz DSO. "Pristojni naj bi to dovoljevali, mislim pa, da je to sporno, ker smo v torek govorili o tem, da iz doma, ki je kontaminiran, ne sme nič. Zdaj smo posredovali, da se DSO dogovori z Biotermami, da bi malice pripravljali tam," je povedal Miholič. Na občini tudi menijo, da bi se morala v reševanje težav vključiti tudi država in da bi morali že prej najti primerno zdravilišče, kamor bi lahko preselili stanovalce, ki niso okuženi.

koronavirus Italija
Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj"

Hospitalizirani tudi štirje stanovalci Centra starejših Horjul

Trenutno so zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, so za STA povedali v tem centru. Iz tega doma starejših so sicer v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni. Stanovalce horjulskega centra starejših, za katere obstaja sum na okužbo, je zdravnik napotil na testiranje. V četrtek je bilo testiranih sedem stanovalcev, pri dveh je bil test pozitiven, so sporočili iz Deosa, ki upravlja dom.

Zaposlenim se vsakodnevno ob prihodu na delo izmeri temperatura, povpraša se jih tudi po zdravstvenem stanju in počutju. V primeru suma na okužbo gredo do osebnega zdravnika, ta jih pošlje na testiranje,  do rezultatov pa ostanejo doma. Če je test negativen, se lahko vrnejo na delo, v primeru pozitivnega testa pa ostanejo v domači karanteni. Do zdaj je bila okužba potrjena pri štirih zaposlenih. Z vdorom novega koronavirusa med stanovalce se sicer spoprijemajo v več domovih za starejše po Sloveniji.

V sredo je bilo v domovih skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za delo je bilo v četrtek pet domov za starejše z več kot deset potrjenimi primeri okužbe. Največ, 85, so jih imeli v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Horjulu, v enoti Bokalce Doma starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik pa enajst. Z okužbami se soočajo tudi v drugih domovih starejših po državi, a je v njih primerov manj, poroča STA.

Ne spreglejte