Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
8.47

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Pakistan volitve nasilje noad

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2018, 8.47

6 let

V Pakistanu se na dan volitev nadaljujejo smrtonosni napadi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

V Pakistanu so se zaprla volišča, na katerih so državljani ob okrepljenih varnostnih ukrepih oddali svoj glas za sestavo novega spodnjega doma parlamenta. Volilna komisija je sicer zavrnila pozive več političnih skupin, da bi podaljšali odprtje volišč za eno uro.

Uradnih podatkov o volilni udeležbi še ni. Javnomnenjski inštitut Gallup Pakistan je sicer ocenil, da se je volitev udeležilo med 50 in 55 odstotkov od okoli 106 milijonov volilnih upravičencev, kar je podobno kot leta 2013.

Današnje volitve bodo pomenile šele drugi demokratični prenos oblasti z ene civilne vlade na drugo v 70-letni zgodovini države, za katero so večji del obstoja značilni vojaški udari in politični umori.

Pakistan
Novice Predvolilni shodi v Pakistanu terjali 130 žrtev

Smrtonosni napadi na predvolilnih zborovanjih, ki so zahtevali okoli 180 življenj in prinesli obtožbe o vmešavanju vojske v volilni proces, ki bi lahko postavilo pod vprašaj legitimnost volitev, so sicer že odplavili upe, da bodo volitve okrepile krhko demokracijo.

Ankete nakazujejo tesen izid. Favoritki sta vladna Pakistanska muslimanska liga - Navaz (PML-N), ki jo vodi Šahbaz Šarif, mlajši brat zaradi korupcije odstavljenega in obsojenega nekdanjega premierja Navaza Šarifa, in stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) nekdanje zvezde kriketa Imrana Kana.

Novice Močan potres v Pakistanu zahteval smrtne žrtve #foto #video

Pomembno vlogo bi lahko imela tudi Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija, sina v atentatu umorjene nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto, ki bi jo lahko zmagovalna stranka povabila v koalicijo.

Potniško letalo
Novice Nesreče pakistanskega letala ni preživel nihče
Ne spreglejte