Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
10.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

noad umor migranti Nemčija sodišče

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 10.19

5 let, 7 mesecev

V Nemčiji prosilcu za azil zaporna kazen zaradi umora 15-letnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

pravni nasvet kladivo profil | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sodišče v mestu Landau na jugozahodu Nemčije je danes neuspešnega prosilca za azil spoznalo za krivega umora 15-letnice in mu prisodilo osem let in pol zapora. Obsojeni, domnevno Afganistanec, je nekdanje dekle decembra lani v kraju Kandel večkrat zabodel do smrti. Primer je v Nemčiji razgrel razpravo o migracijski politiki in sprožil niz protestov.

Sodišče je Abdula D., ki trdi, da je iz Afganistana, obsodilo zaradi umora in telesne poškodbe 15-letne Mie V. Mladenič je svoje nekdanje dekle 27. decembra lani v drogeriji v kraju Kandel na Pfalškem sedemkrat zabodel z 20-centimetrskim kuhinjskim nožem, vzrok za njegovo dejanju pa naj bi bilo ljubosumje, želel naj bi se maščevati, navaja portal Deutsche Welle.

Z dekletom sta bila namreč skupaj nekaj mesecev, v začetku decembra pa ga je zapustilo. Petnajstletnica se je nato skupaj s starši obrnila na policijo, ker jo je Abdul D. nadlegoval in ji grozil.

Protesti v Chemnitzu
Novice Med protestniki v Chemnitzu izbruhnili spopadi, 18 ljudi je ranjenih #foto #video

Obsojeni je sicer spomladi leta 2016 vstopil v Nemčijo. Takrat so ga registrirali kot mladoletnika brez spremstva. Najprej je bival v ustanovi za mladoletnike v okrožju Germersheim v Porenju-Pfalškem, nato pa so ga premestili v stanovanjsko skupnost v mestu Neustadt. V Kandelu je obiskoval šolo. Tam je tudi spoznal Mio V.

Ker oblasti domnevajo, da morilec v času umora še ni bil polnoleten, so mu sodili kot mladoletniku. Najvišja zagrožena kazen za umor, ki ga zagreši mladoletnik, je v Nemčiji deset let zapora.

Matteo Salvini
Novice Italija z novim predlogom za porazdelitev migrantskega bremena

Tožilstvo je sicer izrazilo dvom o starosti Abdula D. Sam trdi, da je bil, ko je moril, star 15 let, a glede na strokovno zdravniško oceno, ki jo je odredilo tožilstvo, je bil takrat verjetno star od 17 do 20 let. Njegovi odvetniki so vztrajali, da ni starejši od 20 let.

Primer umora petnajstletnice je v mestecu Kandel, ki leži nedaleč od meje s Francijo, sprožil večmesečne proteste, uperjene proti migrantom. V kraju z okoli 9.000 prebivalcev so bili od januarja redno priča pohodom tako desničarskih kot levičarskih skupin.

Debeli rtič
Novice Občina Ankaran proti nastanitvi migrantov na Debelem rtiču

Podoben primer nemire neti tudi v saškem mestu Chemnitz. Zaradi smrti moškega, ki sta ga 23. avgusta domnevno ubila Sirec in Iračan, tam že dneve potekajo nasilni desničarski protesti, ki jim nasproti stojijo levičarski aktivisti.

Ne spreglejte