SiolNET. Novice Slovenija
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Občina Ankaran proti nastanitvi migrantov na Debelem rtiču

1,00

termometer

Debeli rtič
Varovano območje Krajinskega parka Debeli rtič z mladinskim zdraviliščem ter Ankaran s 3209 prebivalci sta, kot menijo na ankaranski občini, neprimerna lokacija za delovanje izpostave azilnega doma. Foto: Ana Kovač

V Občini Ankaran so napovedali, da bodo pred sodišči izpodbijali načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščite v počitniškem domu Debeli rtič. Kot opozarjajo, v mesecu dni, odkar so na vlado naslovili poziv za takojšnjo spremembo načrta, niso dobili odgovorov.

Novi načrt že v prvi fazi povečanega števila prosilcev predvideva spremembo Počitniškega doma Debeli rtič v izpostavo azilnega doma in namestitev do 120 ali 17 odstotkov migrantov, ki naj bi jih v primeru povečanih potreb sprejela Slovenija. Kot trdijo v občini, s tem niso bili uradno seznanjeni, niti pri tem niso sodelovali, prav tako od vlade niso dobili odgovora na uradni poziv.

V načrtu iz 2015 Debeli rtič rezervna možnost

V načrtu iz leta 2015, ki je prenehal veljati s sprejetjem novega julija letos, je bila v primeru humanitarne krize v drugi (rezervni) fazi na Debelem rtiču predvidena morebitna enkratna in začasna namestitev manjše skupine družin beguncev z otroki na njihovi poti z nevarnih vojnih območij v ciljne države EU.

Danes pa so azilni domovi in njihove izpostave namenjeni predvsem ugotavljanju upravičenosti prosilcev do mednarodne zaščite ter vrnitvi ekonomskih migrantov v države, iz katerih so prišli.

Debeli rtič Novice S peticijo proti nastanitvi migrantov na Debeli rtič

Župan Gregor Strmčnik je opozoril, da je vlada povsem pozabila na Ankarančanke in Ankarančane. "Lokalna skupnost ima pravico do skladnega razvoja in odločanja o njem, ne glede na razpršene interese in potrebe države. S povsem enostransko odločitvijo je vlada posegla v pristojnosti občine. Če nam ne bo prisluhnila, bomo novi načrt prisiljeni izpodbijati pred sodišči," je dodal.

V občini ocenjujejo, da bi bili z uresničitvijo načrta, to je z enim migrantom na 27 prebivalcev, nesorazmerno obremenjeni. Taka odločitev je po njihovem mnenju strokovno vprašljiva glede na razvitost občinske infrastrukture, velikost občine, njeno obmejno lego in število prebivalstva.

Pripravljeni so pomagati pri integraciji

So pa pripravljeni sodelovati s pristojnimi ustanovami in organi ter glede na svoje zmožnosti pomagati pri integraciji mlade migrantske družine, ki ji je že priznana mednarodna zaščita v Sloveniji, in pri vseh aktivnostih za njeno uspešno integracijo, trdijo.

Hrvaška policija Novice Na Hrvaškem policija s streli zaustavljala tihotapca migrantov

Varovano območje Krajinskega parka Debeli rtič z mladinskim zdraviliščem ter Ankaran s 3.209 prebivalci pa sta, kot menijo, neprimerna lokacija za delovanje izpostave azilnega doma. Nastanitev prosilcev in izvajanje upravnih postopkov za ugotavljanje njihove upravičenosti do mednarodne zaščite sta tudi pravno sporna.

Po odloku o ustanovitvi in zaščitnih ukrepih za varovanje narave na zavarovanem območju Krajinskega parka Debeli rtič med drugim ni dovoljeno izvajati upravnih postopkov.

Hrvaška policija Novice Na Hrvaškem umrla dva migranta

Namembnost počitniškega doma Debeli rtič po veljavnem gradbenem in uporabnem dovoljenju prav tako ne dovoljuje dejavnosti azilnega doma, za spremembo namembnosti pa je potrebno soglasje Občine.

"Kontingentnega načrta ni mogoče sprejeti in uresničiti brez sodelovanja lokalne skupnosti. Občina Ankaran pa k načrtu za preoblikovanje Počitniškega doma Debeli rtič v izpostavo azilnega doma ne bo podala soglasja," so še sporočili iz občine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 171
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin