Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 9. 2018,
11.14

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

9

Natisni članek

priseljenci skrajna desnica protesti Chemnitz

Nedelja, 2. 9. 2018, 11.14

5 let, 7 mesecev

Med protestniki v Chemnitzu izbruhnili spopadi, 18 ljudi je ranjenih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

9

Protesti v Chemnitzu | Za varnost na sobotnih demonstracijah v Chemnitzu je skrbelo kar 1.800 policistov. | Foto Reuters

Za varnost na sobotnih demonstracijah v Chemnitzu je skrbelo kar 1.800 policistov.

Foto: Reuters

V spopadih med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki na sobotnih protestih v nemškem mestu Chemnitz je bilo ranjenih najmanj 18 ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. Policisti so ovadili 37 oseb, in sicer zaradi uničevanja tuje lastnine, nasilništva, upiranja aretaciji ter zaradi uporabe prepovedanih simbolov.

V nemškem Chemnitzu se je v soboto zbralo okoli 11 tisoč protestnikov. Na shodu skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), protiislamskega gibanja Pegida in desničarske skupine Pro Chemnitz so našteli osem tisoč protestnikov. Na drugi strani se je v mestu zbralo še okoli  tri tisoč njihovih nasprotnikov.

protesti Chemnitz Nemčija
Novice Na novih protestih v nemškem Chemnitzu več tisoč ljudi

Spopadi med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki

Desničarji so nameravali opraviti protestni pohod po mestu, a so jim njihovi nasprotniki to preprečili. Med skupinama so izbruhnili prerivanja in pretepi. Policija je morala večkrat posredovati, pri tem je uporabila tudi vodni top.

Doslej so policisti našteli osemnajst poškodovanih oseb, med katerimi so tudi trije policisti. Večina udeležencev obeh shodov je sicer območje zapustila mirno. Za varnost je med demonstracijami skrbelo 1.800 policistov. Lokalnim policistom so na pomoč priskočili tudi njihovi kolegi iz drugih nemških zveznih dežel.

Fotogalerija
1 / 8

S policije so po koncu protestov sporočili, da je bil v predelu mesta, kjer ni bilo protestov, napaden 20-letni Afganistanec. Napadli naj bi ga štirje zamaskirani neznanci. Državljan Afganistana je bil lažje poškodovan.

Policija preiskuje tudi domnevni napad na skupino, ki jo je vodil poslanec nemških socialdemokratov (SPD) Sören Bartol. Ta je prek Twitterja sporočil, da je njegovo skupino iz Marburga med čakanjem na avtobus "napadla skupina nacistov". Uničili so jim vse zastave stranke in jih fizično napadli, je zapisal Bartol.

Skrajna desnica v Chemnitzu pripravila že tri proteste proti priseljencem

V Chemnitzu so razmere zaradi smrti 35-letnega Nemca kubanskega rodu sicer napete že od prejšnje nedelje. Nemca so namreč dan prej zabodli do smrti, policija pa je v zvezi z umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana.

Skrajna desnica je po umoru pripravila že tri proteste proti priseljencem, na katerih so številni protestniki vzklikali "Mi smo narod" in "Merklova mora oditi".

Ne spreglejte