Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2020,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

5

Natisni članek

epidemija Koronavirus Nemčija

Petek, 27. 11. 2020, 7.55

3 leta, 5 mesecev

Na Hrvaškem spet rekordno število okužb, v veljavo stopajo novi ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

5

Hrvaška koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 11.091 testih potrdili 4.080 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj, so danes potrdili na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Umrlo je 48 bolnikov s covid-19. Na Hrvaškem bodo v soboto začeli veljati strožji epidemiološki ukrepi.

11:57

V Nemčiji žalosten mejnik

11:18

V Avstriji 4.954 okužb

11:15

Na Madžarskem 135 smrti

10:39

Razmere v Rusiji

10:05

V Ukrajini padel rekord

10:04

V Viktoriji 28 dni brez okužbe

  • 13:59

    Na Finskem največ okužb doslej

    Na Finskem so v zadnjih 24 urah potrdili 618 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno so potrdili 23.766 okužb, je danes sporočil finski inštitut za zdravje in družbeni razvoj. Še posebej so zaskrbljujoče razmere v Helsinkih, kjer v zadnjih dneh beležijo občuten porast okužb, so preobremenjeni zdravstveni sistem in službe, ki sledijo okužbam. Od izbruha epidemije je sicer umrlo skupno 388 covidnih bolnikov.

  • 11:57

    V Nemčiji žalosten mejnik

    Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Nemčiji preseglo milijon, potem ko so v zadnjem dnevu zabeležili 22 tisoč novih primerov, je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha.

    Nemčijo, ki je bila v boju z novim koronavirusom spomladi dokaj uspešna, je drugi val pandemije covid-19 precej prizadel. Število covidnih bolnikov v bolnišnicah je s 360 v začetku oktobra naraslo na 3500 prejšnji teden. Najhuje je v najbolj poseljeni deželi Severno Porenje - Vestfalija, kjer so potrdili četrtino vseh primerov okužbe v državi. Sledi Bavarska, kjer so doslej zabeležili 198 tisoč okužb z novim koronavirusom.

    V Berlinu so jih doslej našteli 62 tisoč. Zaradi velikega števila okužb bodo v Nemčiji ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšali vsaj do 20. decembra. Takrat se bodo sicer po državi enotno začele božične počitnice, kar pomeni, da bi se ukrepi dejansko lahko sprostili šele v začetku januarja.

    Tako bodo restavracije, lokali, kulturne ustanove in tudi prostori za prosti čas še naprej zaprti. Bodo pa pred prazniki še dodatno omejili stike med ljudmi, da bi tako omejili širjenje virusa. Zasebna druženja bodo omejili na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva.

    Čez božično-novoletne praznike od 23. decembra do največ 1. januarja bo dovoljeno druženje največ desetih oseb. V to število sicer ne bodo šteli otrok, mlajših od 14 let. Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da se je eksponentno širjenje okužb v Nemčiji zaenkrat ustavilo, da pa s tem ne smejo biti zadovoljni, navaja STA.

  • 11:18

    V Avstriji 4.954 okužb

    V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 4954 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 113 bolnikov s covid-19, je danes sporočil avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Kot je dejal, število okužb še naprej rahlo upada, kar kaže, da "strogo zaprtje javnega življenja učinkuje".

    V Avstriji je skoraj 4600 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 113 covidnih bolnikov.

    Razmere so se stabilizirale tudi v avstrijskih bolnišnicah. Tam se trenutno zdravi 4405 ljudi, med njimi 703 ljudje na oddelkih za intenzivno nego. Minister je opozoril, da razmere v Avstriji ostajajo dramatične kljub upadanju števila okužb in hospitalizacij.

    Podatki avstrijskega statističnega urada kažejo, da je pandemija novembra v Avstriji botrovala presežni umrljivosti oziroma presežku števila umrlih v primerjavi s povprečnim številom oseb, umrlih v preteklih letih v istem obdobju.

    Med 9. in 15. novembrom je v Avstriji umrlo skupno 2286 ljudi, kar je tretje najvišje število po letu 2000. Po podatkih avstrijske agencije za zdravje in prehransko varnost je bilo med temi 2286 umrlimi v omenjenem obdobju 417 okuženih z novim koronavirusom. Že zdaj je iz statističnih podatkov tudi razvidno, da je umrljivost v drugem valu pandemije znatno višja kot običajno.

    Zaradi pandemije covid-19 se bo v Avstriji kasneje začela tudi matura za srednješolce. Kot je danes sporočil avstrijski minister za izobraževanje Heinz Fassmann, so začetek mature preložili za nekaj več kot dva tedna, s 3. na 20. maj. Ne bodo pa zmanjšali števila maturitetnih predmetov, poroča STA.

  • 11:15

    Na Madžarskem 135 smrti

    Na Madžarskem so v preteklih 24 urah potrdili 6393 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je še 135 bolnikov s covid-19, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

    Na Madžarskem so od začetka izbruha potrdili 198.440 primerov okužbe, umrlo je 4364 bolnikov s covid-19. V državi je trenutno 141.950 aktivnih primerov, v bolnišnicah je 7591 bolnikov s covid-19, od tega jih je 647 na ventilatorjih.

    V domači karanteni je po podatkih pristojnih oblasti trenutno 49.549 ljudi. Do zdaj so na Madžarskem opravili 1,6 milijona testov na okužbo z novim koronavirusom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI, piše STA.

  • 10:39

    Razmere v Rusiji

    V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 27.543 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covid-19. Prejšnji rekord je znašal 25.487 okužb v enem dnevu, zabeležili pa so ga v četrtek.

    Največ novih okužb so v zadnjem dnevu, tako kot običajno, zabeležili v Moskvi, več kot 7900. V tamkajšnjih bolnišnicah se zdravi 1549 covidnih bolnikov, med njimi jih je 421 na ventilatorjih. Drugi val pandemije je sicer hudo prizadel tudi revnejše ruske regije, ki jim je prvi val spomladi dokaj prizanesel.

    Skupaj so doslej v Rusiji potrdili že več kot 2.215.000 okužb, so sporočili iz ruskega kriznega centra za boj proti novemu koronavirusu. Moskva upa, da bodo pandemijo spravili pod nadzor s cepivi ruske proizvodnje. Doslej je Rusija registrirala dve cepivi proti covid-19, sputnik V in epivaccorona, po napovedih pa naj bi kmalu registrirali še tretje.

    Iz ruskega sklada za neposredne investicije, ki sodeluje pri razvoju sputnika V, so danes sporočili, da so s farmacevtskim podjetjem Hetero sklenili dogovor o proizvodnji tega cepiva v Indiji. Hetero, eden vodilnih proizvajalcev generičnih zdravil v Indiji, naj bi v skladu z dogovorom proizvedel več kot sto milijonov odmerkov cepiva letno.

    Dogovore o proizvodnji tega cepiva je ruski sklad za neposredne investicije pred tem sklenil še s podjetji v Braziliji, na Kitajskem in v Južni Koreji. Rusija je ta teden sporočila, da se je sputnik V, prvo registrirano cepivo proti covid-19 na svetu, v kliničnih testiranjih izkazal za 95-odstotno učinkovitega. Iz Moskve so sporočili tudi, da bo odmerek sputnika V na mednarodnem trgu stal deset dolarjev (okoli 8,4 evra), kar je nekoliko manj od ostalih cepiv, ki jih razvijajo po svetu, navaja STA.

  • 10:05

    V Ukrajini padel rekord

    V Ukrajini so v preteklem dnevu potrdili 16.218 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije, je danes sporočil ukrajinski minister za zdravje Maksim Stepanov.

    Prejšnji rekord, 15.331 novih okužb, je zdržal samo en dan. Od začetka pandemije se je v Ukrajini z novim koronavirusom okužilo 693.407 ljudi, zaradi covid-19 jih je umrlo 11.909, poroča STA.

  • 10:04

    V Viktoriji 28 dni brez okužbe

    Oblasti avstralske zvezne države Viktorija, ki je pred časom veljala za žarišče okužb z novim koronavirusom, so danes sporočile, da že 28 dni niso potrdili nobenega novega primera okužbe.

    V tej zvezni državi nimajo nobenega aktivnega primera okužbe, odkar so ta teden iz bolnišnice odpustili zadnjega bolnika s covid-19. Avgusta so v Viktoriji beležili tudi po 700 novih okužb dnevno. Širjenje okužb se je ustavilo šele po več kot 100-dnevni ustavitvi javnega življenja.

    Med drugim je moralo ostati doma okoli pet milijonov prebivalcev drugega največjega avstralskega mesta Melbourne. Zaprtje je sicer zmanjšalo število okužb, a je tudi upočasnilo okrevanje po prvi recesiji v zadnjih treh desetletjih. Zaradi ustavitve širjenja novega koronavirusa je otoška zvezna država Tasmanija odprla mejo z Viktorijo, ki je bila zaprta od marca, piše STA.

šolanje doma
Novice Ukrepi se podaljšujejo, tudi šolanje od doma #video

Do danes so na Hrvaškem največje število dnevnih okužb potrdili v četrtek, ko so ob opravljenih 11.487 testih potrdili 4.009 okužb z novim koronavirusom. Največ umrlih v 24 urah so imeli prejšnji petek, ko je za boleznijo covid-19 umrlo 57 ljudi, piše STA.

Od polnoči bodo veljali ostrejši ukrepi

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je novinarjem danes povedal, da se je število novookuženih od nedelje do danes zvišalo za 15 odstotkov. Prejšnji teden so v enakem obdobju zaznali sedemodstotno zvišanje, pred dvema tednoma pa se je število novookuženih povečalo za štiri odstotke.

Hrvaška koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji potrdili 319 novih okužb. Iz Istrske županije so poročali o 81 novih primerih. Največje dnevno število novookuženih so v preteklih tednih sicer praviloma imeli na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 22.408 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 2.240 bolnikov s covid-19, na medicinskih ventilatorjih je 266 ljudi. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so v državi potrdili več kot 119.700 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je skoraj 95.700 ljudi. V samoizolaciji je več kot 51.500 ljudi. Opravili so skupno 724.820 testov.

Od polnoči bodo na Hrvaškem veljali ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski objekti. Prepovedani bodo poroke in tudi novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi, piše STA.

Berlin
Novice V Nemčiji sproščanje ukrepov proti koronavirusu šele januarja?
Ne spreglejte