Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2020,
15.29

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

9

Natisni članek

Nemčija terorizem policija

Ponedeljek, 17. 2. 2020, 15.29

4 leta, 2 meseca

V Nemčiji aretirali skrajneže, ki so načrtovali napade na mošeje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

9

Nemška policija | Nemška policija je aretirala 12 članov skrajno desne skupine Der harte Kern.  | Foto Reuters

Nemška policija je aretirala 12 članov skrajno desne skupine Der harte Kern.

Foto: Reuters

V Nemčiji so aretirali 12 pripadnikov skrajno desne skupine Der harte Kern (Trdo jedro). Po poročanju nemških medijev naj bi skupina skrajnežev načrtovala napade na mošeje med časom molitve. 

gripa cepljenje bolezen
Novice V Nemčiji aretirali medicinsko sestro, ki naj bi zastrupljala dojenčke

"Osupljivo je, kar smo odkrili – da obstajajo skupine, ki so se radikalizirale v tako kratkem času," je danes v Berlinu dejal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Björn Grünewälder, piše STA.

Tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert pa je dejal, da je naloga države in vlade, da varuje svobodo vere. "Kdorkoli, ki prakticira svojo vero v Nemčiji znotraj našega pravnega reda, bi moral to početi, ne da je ogrožen ali da mu grozijo," je dodal. 

Glavni osumljenec stari znanec policije

Prejšnji teden so v več nemških zveznih deželah aretirali 12 ljudi, ki so jih sumili načrtovanja napadov. Oblikovali naj bi skrajno skupino Trdo jedro (Der harte Kern). Policija jih je že dlje časa opazovala, med drugim so njihova srečanja in spletne pogovore nadzorovali s pomočjo nekoga, ki se je pod pretvezo priključil skupini, poroča STA.

Štirje člani skupine so osumljeni ustanovitve teroristične organizacije, preostalih osem pa je osumljenih kaznivih dejanj sodelovanja, financiranja in dobave orožja. | Foto: Reuters Štirje člani skupine so osumljeni ustanovitve teroristične organizacije, preostalih osem pa je osumljenih kaznivih dejanj sodelovanja, financiranja in dobave orožja. Foto: Reuters

Glavni osumljenec, 53-letni Werner S., je bil policiji znan že prej in je bil uvrščen na seznam nevarnih skrajnih desničarjev. Štirje od aretiranih naj bi bili ustanovitelji skrajne skupine, preostali pa podporniki, kar vključuje tudi nabavo orožja in pripravljenost, da sodelujejo v terorističnem napadu, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Po domnevah tožilstva je skupina z napadi poskušala ustvariti razmere, podobne državljanski vojni. Sodišče jim je v soboto odredilo preiskovalni pripor. Po informacijah nemškega tednika Der Spiegel ima nemška policija na seznamu skrajnih desničarjev, ki pomenijo grožnjo javnosti, 53 oseb.

Streljanje v Nemčiji: šest mrtvih
Novice Streljanje v Nemčiji: družinska tragedija terjala šest mrtvih #foto
Ne spreglejte