Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
12.41

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

spopadi vojna lakota Jemen

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 12.41

5 let, 5 mesecev

V krvavih spopadih najmanj 150 mrtvih, milijoni trpijo zaradi lakote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Jemen | Zaradi vojne v Jemnu je humanitarna kriza prizadela 14 milijonov ljudi. | Foto Reuters

Zaradi vojne v Jemnu je humanitarna kriza prizadela 14 milijonov ljudi.

Foto: Reuters

V jemenskem pristaniškem mestu Hudajda, ki je življenjskega pomena za dostavo humanitarne pomoči 14 milijonom sestradanih prebivalcev Jemna, je bilo v spopadih med pripadniki koalicijskih sil pod vodstvom Savdske Arabije in uporniškimi Hutiji ubitih najmanj 150 ljudi. 

Vir blizu jemenske provladne vojaške koalicije je potrdil, da so uporniški Hutiji odbili ofenzivo vladnih sil s podporo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, katere cilj je bil zavzetje pristanišča.

Med žrtvami tudi civilisti

V spopadih med podporniki vladnih sil in uporniki, ki jih podpira Iran, je v zadnjih 24 urah umrlo sedem civilistov. Ponoči je bilo ubitih 111 upornikov in 32 pripadnikov vladnih sil. Koalicijske sile so upornike napadale tudi z letali.

Jemen
Novice V Jemnu že polovica prebivalstva potrebuje pomoč v hrani

Pristaniško mesto ob Rdečem morju, ki ga od leta 2014 nadzorujejo hutijski uporniki, je ključnega pomena za dostavo pomoči Jemnu, ki je po opozorilih ZN na robu največje humanitarne krize na svetu. Koalicijske sile blokirajo dostop do mesta, lakota pa grozi 14 milijonom prebivalcev.

Zahodne države pozivajo h koncu nasilja

Po enajstih dneh bojev so koalicijske sile, ki so ofenzivo začele 1. novembra, v nedeljo napredovale do predmestja na vzhodu Hudajde, kar je sprožilo strahove, da se bodo začeli ulični boji, ki bi dodatno ogrozili civiliste.

Od začetka novembra je bilo v mestu ubitih skoraj 600 ljudi. Zahodne države pozivajo h koncu nasilja v Jemnu, Združeni narodi pa si prizadevajo, da bi do konca novembra stekli mirovni pogovori o tej državi na Arabskem polotoku.

lakota otroci
Novice Petim milijonom otrok v Jemnu grozi lakota

Guterres: Boji se morajo končati

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes posvaril, da "bi lahko uničenje pristanišča v Hodajdi povzročilo katastrofalne razmere". "Boji se morajo končati, politični pogovori pa se morajo začeti. Pripraviti moramo obsežen humanitarni odgovor, da se bomo prihodnje leto izognili najhujšemu," je med obiskom v Parizu povedal Guterres.

Po njegovih besedah se ZDA, Rusija, Evropa in številne države v regiji strinjajo, da je čas za konec tega konflikta. Stranem v konfliktu so že predstavili okvir za rešitev. Prvi odzivi so bili "relativno pozitivni", vendar pa so po mnenju Guterresa zadeve zastale zaradi spopadov v Hudajdi.

Združeni narodi
Novice Varnostni svet ZN za verodostojno preiskavo napada v Jemnu

Za končanje konflikta se bo med današnjim obiskom v Savdski Arabiji zavzel tudi britanski zunanji minister Jeremy Hunt, so napovedali na britanskem zunanjem ministrstvu. Tam se bo sestal tudi z visokimi predstavniki jemenskih oblasti. "Edina rešitev je politična odločitev, da se odloži orožje in si prizadeva za mir," je povedal pred potjo v Savdsko Arabijo.

Ne spreglejte