Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
20.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Združeni narodi

Petek, 10. 8. 2018, 20.54

5 let, 8 mesecev

Varnostni svet ZN za verodostojno preiskavo napada v Jemnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Združeni narodi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Varnostni svet Združenih narodov, ki se je danes sestal za zaprtimi vrati, je pozval k "verodostojni preiskavi" četrtkovega napada koalicije pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu, v katerem je bilo ubitih 51 ljudi, od tega 40 otrok. Koalicija je že pred tem napovedala preiskavo okoliščin dogodka.

"Če izvedena preiskava (koalicije) ne bo verodostojna, jo bo seveda varnostni svet želel preveriti," je po zasedanju povedala veleposlanica Velike Britanije pri ZN Karen Pierce, katere država trenutno predseduje VS ZN.

Michelle Bachelet
Novice Bacheletovo potrdili za novo komisarko ZN za človekove pravice

Tri od petih stalnih članic - ZDA, Velika Britanija in Francija - sicer podpirajo vojaško posredovanje savdske koalicije proti hutijskim upornikom v Jemnu, vendar pa so zaskrbljene zaradi velikega števila civilnih žrtev. Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek pozval k neodvisni preiskavi napada, pozivom pa se je pridružil tudi ameriški State Department.

Novice Združeni narodi prevzemajo nadzor nad varnostjo v Maliju

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je v četrtek v pokrajini Saada na severu Jemna izvedla letalski napad in zadela šolski avtobus. Pri tem je umrlo 51 ljudi, od tega 40 otrok, so navedli na ministrstvu za zdravje, ki je pod nadzorom upornikov. Koalicija je sicer sprva napad označila za legitimnega, zdaj pa je napovedala preiskavo.

Novice Združeni narodi v napovedih opozarjajo na možnost recesije

V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, se že skoraj štiri leta odvija uničujoč boj za oblast med vlado, ki jo podpirajo Savdijci, in Hutiji, ki so povezani z Iranom. Konflikt je uničil jemenski zdravstveni sistem in državo pripeljal na rob lakote. V konfliktu je po navedbah Norveškega sveta za begunce doslej umrlo ali bilo ranjenih 60.000 ljudi.

Ne spreglejte