Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
19.19

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Združeni narodi Michelle Bachelet

Petek, 10. 8. 2018, 19.19

5 let, 8 mesecev

Bacheletovo potrdili za novo komisarko ZN za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Michelle Bachelet | Foto Reuters

Foto: Reuters

Generalna skupščina Združenih narodov je danes nekdanjo čilsko predsednico Michelle Bachelet potrdila za novo visoko komisarko ZN za človekove pravice. Bacheletova bo s 1. septembrom nasledila Jordanca Zeida Raada al Huseina. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da bo položaj prevzela v času, ko sta sovraštvo in neenakost v porastu.

"Položaj prevzema v težkih časih za človekove pravice," je po potrditvi še povedal Gutteres, ki je Bacheletovo tudi predlagal na položaj. "Potrebujemo močnega zagovornika vseh človekovih pravic," je dodal. "Potrebujemo človeka, ki bo zagotovil integriteto nujno potrebnih mehanizmov človekovih pravic ZN," je poudaril. Imenovanje je skupščina, v kateri je 193 držav članic ZN, potrdila soglasno. Razglasitev odločitve so pospremili z aplavzom.

''Bacheletova bo imela eno od najtežjih služb na svetu''

Bacheletova velja za eno od najvplivnejših političark na svetu. Leta 2010 je ob ustanovitvi urada ZN za ženske postala njegova prva predsednica. Med letoma 2006 in 2010 je bila prva predsednica Čila. Državo pa je nato vodila tudi med letoma 2014 in 2018. Njeno predsedovanje so zaznamovale reforme socialnega in zdravstvenega sistema.

66-letnica bo na položaju nasledila Zeida, ki je bil kritičen do številnih držav. V obdobju svojega mandata je izgubil podporo več pomembnih držav, med drugim ZDA, Rusije in Kitajske, zaradi česar se je odpovedal drugemu mandatu.

Jordanec je izrazil navdušenje nad imenovanjem nekdanje čilske predsednice za svojo naslednico. "Ima vse potrebne lastnosti - pogum, vztrajnost, strast in globoko zavezanost človekovim pravicam -, da postane uspešna visoka komisarka," je sporočil.

Novice Združeni narodi v napovedih opozarjajo na možnost recesije

Bacheletovi so čestitali tudi v uradu visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Federice Mogherini. Poudarili so, da je EU pripravljena podpreti novo komisarko in njen urad pri izpolnjevanju mandata. Izpostavili so njeno vlogo in vlogo multilateralnih teles v časih, ki so polni izzivov na področju človekovih pravic.

Organizacije za zaščito človekovih pravic so še pred imenovanjem izrazile zaskrbljenost, da bo Guterres na čelo komisariata imenoval manj glasnega zagovornika človekovih pravic. "Če bo Bacheletova izbrana, bo imela eno od najtežjih služb na svetu, saj so človekove pravice pod splošnim udarom," je opozoril direktor nevladne organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth.

Novice Združeni narodi prevzemajo nadzor nad varnostjo v Maliju

"Glede na to, da je bila tudi sama žrtev, bo prinesla edinstven pogled na velik pomen varovanja človekovih pravic," je dodal. Hčer generala, ki je nasprotoval diktaturi Augusta Pinocheta, so namreč leta 1975 skupaj z mamo zaprli in mučili.

Ne spreglejte