Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
15.46

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Rim fašistični pozdrav fašizem Italija

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 15.46

3 mesece, 1 teden

V Italiji razburja množičen fašistični pozdrav na shodu v Rimu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Rim, noč, večer | Srečanje je potekalo v nedeljo zvečer, danes pa so se videoposnetki shoda hitro razširili po družbenih medijih. | Foto Shutterstock

Srečanje je potekalo v nedeljo zvečer, danes pa so se videoposnetki shoda hitro razširili po družbenih medijih.

Foto: Shutterstock

V Italiji razburjajo videoposnetki z nedeljskega neofašističnega shoda v Rimu, na katerem je več sto ljudi dvignilo desnico v fašistični pozdrav, poročajo tuje tiskovne agencije. Gesto, v Italiji znano tudi kot saluto romano (rimski pozdrav), je med drugim obsodila vodja opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein.

Množica se je v središču Rima zbrala ob obletnici napada, ki se ga je prijelo ime pokol Acca Larentia. Levičarski teroristi so 7. januarja 1978 v istoimenski ulici v Rimu ustrelili mlada neofašista, kasneje je poškodbam podlegel še tretji. Odtlej pred nekdanjim sedežem neofašističnega gibanja Movimento Sociale Italiano (MSI) ob obletnici vsako leto poteka spominska slovesnost.

Kako je izgledalo srečanje, si poglejte v spodnjem videoposnetku:

Srečanje je potekalo v nedeljo zvečer, danes pa so se videoposnetki shoda hitro razširili po družbenih medijih. Na posnetkih, ki sta jih med drugim objavila časnika La Repubblica in La Stampa, je videti ljudi, večinoma oblečene v črno, ki se na poziv "Za vse padle tovariše" odzivajo z vzklikom: "Prisotni" (Presente). Ob tem dvignejo desnico v fašistični pozdrav. Po treh ponovitvah pozdrava se je skupina razšla.

Fašistični pozdrav je v Italiji sicer prepovedan, a se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pogosto pojavi na neofašističnih zborovanjih.

Posnetki sprožili ogorčenje

Posnetki so danes sprožili ogorčenje po vsej Italiji.

Gesto je med drugim obsodila vodja levosredinske Demokratske stranke Schlein. "Rim, 7. januar 2024. In zdi se kot leta 1924," je zapisala na družbenih omrežjih ob fotografiji dogodka. Poudarila je, da je to, kar se je zgodilo, nesprejemljivo in da bi morali neofašistične organizacije v skladu z ustavo razpustiti. Napovedala je še, da bo njena stranka v zvezi s tem v parlamentu naslovila vprašanje na notranjega ministra Mattea Piantedosija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vodja sredinske stranke Živa Italija Matteo Renzi pa je na televiziji La 7 dejal, da si fantje, ki so se jih spomnili na slovesnosti, zaslužijo spoštovanje in spomin in da se je vseh žrtev iz 70. let prejšnjega stoletja treba spominjati v zgodovinski perspektivi. "Toda ti prizori so nesprejemljivi," je poudaril glede fašističnega pozdrava in dodal, da jih dejstvo, da se z leti ponavljajo, ne upravičuje.

Kritičen tudi vodja desne stranke Naprej Italija Tajani

Kritičen je bil tudi vodja desne stranke Naprej Italija, zunanji minister Antonio Tajani. Kot je poudaril v izjavi za medije, je treba takšno vedenje obsojati, tako kot tudi vse demonstracije v podporo diktaturam. Ob tem je po poročanju agencije Ansa spomnil, da italijanska zakonodaja prepoveduje zagovarjanje fašizma.

Opozicija je tudi pozvala premierko Giorgio Meloni in njeno skrajno desno stranko Bratje Italije, ki velja za naslednico MSI, naj obsodita fašistične pozdrave.

Fabio Rampelli, podpredsednik italijanskega parlamenta in viden član Bratov Italije, je danes dejal, da je njegova stranka "svetlobna leta oddaljena" od skrajnih desničarjev, ki so na nedeljskem shodu uporabljali fašistični pozdrav. Dodal je, da stranka na shodu ni sodelovala in z incidentom nima nobene zveze, poroča Ansa.

Preberite še:

vaja reševanja izpod plazu, Italija
Novice Plaz v italijanskih Alpah usoden za dve osebi
Lancia Ypsilon
Avtomoto Kmalu razkritje: Italijani obujajo slavno znamko #foto
Italijanska policija
Novice Strel iz orožja italijanskega poslanca na silvestrovo ranil enega človeka
Ne spreglejte