Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2021,
10.48

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,27

8

COVID-19 bolnišnica Indija Koronavirus

Natisni članek

Sreda, 5. 5. 2021, 10.48

3 leta, 4 mesece

V Indiji padel nov žalostni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,27

8

Indija covid-19 | Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko.  | Foto Reuters

Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko. 

Foto: Reuters

V Indiji so potrdili novo rekordno število mrtvih zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je v preteklem dnevu za to boleznijo umrlo 3.780 ljudi.

11:54

Avstralija

  • 11:54

    Avstralija

    V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so danes zabeležili prvi lokalni prenos okužbe z novim koronavirusom po več kot mesecu dni. Zdravstvene oblasti zdaj poskušajo odkriti izvor okužbe.

    Kot so sporočili z ministrstva za zdravje v Novem Južnem Walesu, je bil na testu pozitiven moški v 50. letih, ki ni bil v stiku z osebami, ki so po prihodu iz tujine v karanteni.

    Moški, katerega identitete niso razkrili, je obiskal več krajev v vzhodnem predmestju Sydneyja, glavnega mesta omenjene zvezne države in največjega avstralskega mesta.

    Test je pokazal večjo prisotnost virusa, kot je običajna pri okuženih osebah, kar povečuje možnost, da je moški širil virus, so opozorili na ministrstvu. Domnevajo, da je kužen od 30. aprila.

    Vodja zdravstvenih oblasti v Novem Južnem Walesu Kerry Chant je povedala, da so vse, ki so bili v testnem stiku z okuženim, napotili v samoizolacijo in na testiranje. Pristojni preiskujejo, ali je primer gensko povezan s kom v karanteni ali s primeri v drugih zveznih državah. Prav tako preverjajo, za katero različico virusa gre. 

    Avstralija je s strogimi ukrepi uspešno zajezila širjenje novega koronavirusa. Z zaprtji javnega življenja, strogim nadzorom na meji in iskanjem stikov je od začetka pandemije zabeležila le nekaj več kot 29.800 primerov okužbe, za covidom-19 pa je umrlo 910 bolnikov.

V preteklem dnevu so potrdili tudi 382 tisoč novih okužb, od začetka pandemije pa 20,6 milijona, s čimer se Indija uvršča na drugo mesto za ZDA.

Indija, koronavirus
Novice V Indiji bolniki bežijo iz bolnišnic #video

Številke še precej višje od uradnih podatkov

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je število okuženih in mrtvih še precej višje od uradnih podatkov. V nekaterih delih države imajo namreč ljudje težave, da sploh pridejo do testa na novi koronavirus. Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko. 

Indijska centralna banka je danes sprostila za 5,6 milijarde evrov ugodnih posojil za proizvajalce cepiv, bolnišnice in druge zdravstvene ustanove. Kot je pojasnil guverner banke Šaktikanta Das, bodo s tem olajšali dostop do nujne zdravstvene oskrbe.

Indija se trenutno spoprijema z velikim porastom števila novih okužb. Od konca marca so potrdili okoli osem milijonov okužb. Glavnega krivca vidijo v novi različici novega koronavirusa in sprostitvi ukrepov za zajezitev pandemije.

To je obremenilo že tako podhranjen zdravstveni sistem v državi, ki mu zdaj primanjkuje postelj, zdravil in medicinskega kisika. Bolniki v New Delhiju in drugod zaradi prenapolnjenosti bolnišnic umirajo pred bolnišnicami.

Indija covid-19
Novice Presegli 20 milijonov okužb: umirajo pred bolnišnicami

Epidemija koronavirusa tudi na Mont Everestu

Na baznem taboru najvišje govore na svetu Mont Everest so zabeležili 17 okužb s koronavirusom, poroča BBC. Ker so okužbe potrdili šele po vrniti plezalcev v doline, se mnogi bojijo, da je številka mnogo višja. Nepalske oblasti zaradi prihodkov od turizma o razglasitvi epidemije in uvajanju dodatnih ukrepov nočejo razmišljati.

Edini ukrep v veljavi se trenutno nanaša na tujce, ki morajo po prihodu v državo ostati v karanteni, preden lahko nadaljujejo pot proti baznemu taboru. Veliko težav zdravnikom povzroča tudi podobnost simptomov višinske bolezni s simptomi okužbe s koronavirusom. Težave zdravnikom povzroča tudi dejstvo, da v baznem taboru ne morejo ljudi testirati s PCR testi. Glede na uradne podatke nepalskega ministrstva za turizem se je v letošnjem letu vsaj do baznega tabora povzpelo 1.500 ljudi.

Nepal, 30 milijonska država, ki je tudi soseda Indije, se sooča s tretjim valom koronavirusa. Do sedaj so uspeli cepiti približno sedem odstotkov populacije, število novih okužb s koronavirusom pa je pričelo v zadnjih dneh eksponentno rasti.

 

Ne spreglejte