Sreda,
5. 5. 2021,
10.48

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,27

8

COVID-19 bolnišnica Indija Koronavirus

Natisni članek

Sreda, 5. 5. 2021, 10.48

3 leta, 4 mesece

V Indiji padel nov žalostni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,27

8

Indija covid-19 | Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko.  | Foto Reuters

Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko. 

Foto: Reuters

V Indiji so potrdili novo rekordno število mrtvih zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je v preteklem dnevu za to boleznijo umrlo 3.780 ljudi.

V preteklem dnevu so potrdili tudi 382 tisoč novih okužb, od začetka pandemije pa 20,6 milijona, s čimer se Indija uvršča na drugo mesto za ZDA.

Indija, koronavirus
Novice V Indiji bolniki bežijo iz bolnišnic #video

Številke še precej višje od uradnih podatkov

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je število okuženih in mrtvih še precej višje od uradnih podatkov. V nekaterih delih države imajo namreč ljudje težave, da sploh pridejo do testa na novi koronavirus. Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko. 

Indijska centralna banka je danes sprostila za 5,6 milijarde evrov ugodnih posojil za proizvajalce cepiv, bolnišnice in druge zdravstvene ustanove. Kot je pojasnil guverner banke Šaktikanta Das, bodo s tem olajšali dostop do nujne zdravstvene oskrbe.

Indija se trenutno spoprijema z velikim porastom števila novih okužb. Od konca marca so potrdili okoli osem milijonov okužb. Glavnega krivca vidijo v novi različici novega koronavirusa in sprostitvi ukrepov za zajezitev pandemije.

To je obremenilo že tako podhranjen zdravstveni sistem v državi, ki mu zdaj primanjkuje postelj, zdravil in medicinskega kisika. Bolniki v New Delhiju in drugod zaradi prenapolnjenosti bolnišnic umirajo pred bolnišnicami.

Indija covid-19
Novice Presegli 20 milijonov okužb: umirajo pred bolnišnicami

Epidemija koronavirusa tudi na Mont Everestu

Na baznem taboru najvišje govore na svetu Mont Everest so zabeležili 17 okužb s koronavirusom, poroča BBC. Ker so okužbe potrdili šele po vrniti plezalcev v doline, se mnogi bojijo, da je številka mnogo višja. Nepalske oblasti zaradi prihodkov od turizma o razglasitvi epidemije in uvajanju dodatnih ukrepov nočejo razmišljati.

Edini ukrep v veljavi se trenutno nanaša na tujce, ki morajo po prihodu v državo ostati v karanteni, preden lahko nadaljujejo pot proti baznemu taboru. Veliko težav zdravnikom povzroča tudi podobnost simptomov višinske bolezni s simptomi okužbe s koronavirusom. Težave zdravnikom povzroča tudi dejstvo, da v baznem taboru ne morejo ljudi testirati s PCR testi. Glede na uradne podatke nepalskega ministrstva za turizem se je v letošnjem letu vsaj do baznega tabora povzpelo 1.500 ljudi.

Nepal, 30 milijonska država, ki je tudi soseda Indije, se sooča s tretjim valom koronavirusa. Do sedaj so uspeli cepiti približno sedem odstotkov populacije, število novih okužb s koronavirusom pa je pričelo v zadnjih dneh eksponentno rasti.