SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Hongkongu znova protivladni protesti in spopadi s policijo #video

0,73

termometer

V Hongkongu se tudi danes nadaljujejo protivladni protesti, ki so se ponekod sprevrgli v spopade med protestniki in policijo. Ta je znova uporabila solzivec, prvič pa je proti protestnikom uporabila tudi vodni top.

Hongkong protesti Novice Twitter in Facebook obtožila Kitajsko, da izvaja kampanjo proti protestom v Hongkongu

Na tisoče protivladnih protestnikov se je danes v dežju zbralo na stadionu, od koder so začeli pohod po ulicah Hongkonga. Pohod je najprej potekal mirno, nato pa se je skupina protestnikov spopadla s policijo.

Protestniki zahtevajo več svoboščin

Policija je proti skupini protestnikov, ki so zaprli cesto v bližini glavnega vladnega poslopja na območju zahodnega Kowloona, najprej uporabila solzivec. Protestniki so v odgovor policiste obmetavali s kamnitimi kockami in molotovkami, pred solzivcem pa so se zaščitili z dežniki, ki jim pridejo prav tudi zaradi obilnega dežja.

protesti HongKong Foto: Reuters

Na ulice so danes prvič zapeljala tudi vozila, opremljena z vodnimi topovi, vendar jih policija sprva ni uporabila in poudarila, da gre za opozorilo protestnikom, da jih bodo uporabili, če se ne bodo umaknili. Ko se je skupina protestnikov spopadla s policijo, je ta proti njim na kratko usmerila vodne topove in jim sledila nekaj sto metrov, dokler se niso razbežali v stranske ulice.

Protestniki, ki že tri mesece zasedajo hongkonške ulice in zahtevajo več demokratičnih svoboščin, vztrajajo, da bodo nadaljevali svoja prizadevanja. Protestniki v tej nekdanji britanski koloniji, ki menijo, da so njihove pravice in svoboščine ogrožene, vztrajajo pri svojih zahtevah in kritiki oblasti v Pekingu.

protesti HongKong Foto: Reuters

Kitajska noče izgubiti Hongkonga

"To je zadnja priložnost. Mislim, da bo vladni nadzor vse strožji, in ne verjamem, da bodo popustili, zato je to verjetno naša zadnja priložnost, da se borimo," je dejala ena od protestnic, ki se je z dveletnim sinom in možem udeležila pohoda skozi zahodni Kowloon.

Na hongkonških ulicah se je že v soboto na protestih zbralo več tisoč ljudi, pri tem pa so izbruhnili tudi spopadi.

protesti HongKong Foto: Reuters

Večinoma mirne proteste, ki so jih v zadnjih dneh znova zaznamovali nasilni spopadi, je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

V skladu z dogovorom iz leta 1984, po katerem je Velika Britanija leta 1997 Kitajski vrnila Hongkong, tamkajšnji prebivalci po načelu ena država, dva sistema uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci kitajske celine ne poznajo.

"Kitajska noče izgubiti Hongkonga, želijo, da Hongkong postane del Kitajske in da se obnaša kot Kitajci, ki počnejo to, kar jim vlada reče," je povedal eden od protestnikov.

Hongkong Novice Kljub močnim nalivom v Hongkongu več deset tisoč protestnikov

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 25.08.2019. ob 23:29 +2 0

  Če nadaljujejo v tem slogu, za protestnike se vse skupaj bo končalo zelo travmatično. Problem je v dejstvu, da je vsem jasno, da se oni ne borijo za nobene pravice in svoboščine, ampak za ohranitev kolonialnih privilegijev. Toda, tako kot je končal kolonializem, bodo končali tudi njihovi kolonialni privilegiji. Morali bi celo biti zadovoljni, da se elegantno znebijo zmikavtov in nepridipravov. Resda se vse skupaj bo še naprej stopnjevalo, toda to je neizogibno.

  +2 0
 • bozidar / 25.08.2019. ob 22:55 0 - 1

  podžiganje sranja diši po makroekonmskih fintah prvič francozi z rumenim jopiči groznja odhodom nogometasov z PSG in kopija protestov v Hong Kongu eno je družbena oblika protesta, drugo nasilje z nezadovoljstvom sindikatov z požiganjem protestov na nacionalnem nivou in vpliv novih davkov za Kino smešno da igra vloga kolonij neko vlogo v tem ki pravzaprav nima zveze z nogometom pa je vse povezano kot sporedna stvar tudi politika držav in sporazumi kot oblika tekmovanja

  0 - 1
 • Koleraba / 25.08.2019. ob 15:58 0 - 2

  Hongkonžani bodo za ohranitev demokracije in prava šli do konca. Če bo rdeča gamat s krvjo zatrla željo lastnega naroda, bo Tiananmen square izgledal kot peskovnik predšolskih otrok. Kdor tega ne razume, si demokracije ne zasluži. Pa tudi če je izprijena..

  0 - 2
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin