SiolNET. Novice Svet
4,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Haagu na sodbo čakal tudi moški s fotografije, ki je postala simbol #video

4,73

termometer

Na izreku kazni nekdanjemu vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću v Haagu je bil prisoten tudi Fikret Alić. Njegova fotografija izpred 25 let je postala simbol koncentracijskih taborišč v BiH.

[video: 66373 / ]

Leta 1992 je fotografija shiranega Fikreta Alića po zaslugi britanskega novinarja zaokrožila po svetu, saj je pristal na naslovnici britanske revije Time. Alić je bil takrat v zloglasnem taborišču v Trnopolju, britanski novinarju pa so fotografijo poimenovali "človek za žico".

Fikret je bil danes v Haagu na izreku sodbe Ratku Mladiću, v rokah pa je imel fotografijo iz leta 1992, ki je bila na naslovnici Tima.

"Ko sem dvignil fotografijo z naslovnice iz leta 1992, je zraven mene stal človek, ki je začel vpiti, da je Ratko Mladić njegov heroj. Srbijo in Republiko Srbsko je lahko sram, če ga dojemata kot heroja," je za N1 dejal Alić pred začetkom izreka sodbe.

"Pravica je končni zmagala"

Haaško sodišče je nekaj ur kasneje, 22 let po koncu vojne v BiH, Mladića obsodilo na dosmrtni zapor. Za krivega so ga spoznali v desetih od 11 točk obtožnice, tudi za genocid v Srebrenici.

"Pravica je končno zmagala. Vojni zločinec je obsojen. Torej, gre za svarilo novimvojnim zločincem, ki bi poskušali to ponoviti, da pravica obstaja in da bodo obsojeni," pa je komentiran po izrečeni sodbi.

Fikret Alić Foto: Planet TV


Hasan Hasanović: Življenje, v katerem si nisi želel, da pride naslednji dan 

Mladiću zaradi genocida dosmrtni zapor #video #foto


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin