Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
22. 11. 2017,
9.23

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

genocid Ratko Mladić sodišče Haag

Sreda, 22. 11. 2017, 9.23

6 let, 5 mesecev

Mladiću zaradi genocida dosmrtni zapor #video #foto

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

ratko mladić, haag, sodba | Foto Reuters

Foto: Reuters

Haaško sodišče je 22 let po koncu vojne v BiH razsodilo, da je nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić kriv po desetih od 11 točk obtožnice, tudi genocida v Srebrenici, in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Izrek sodbe je bil za slabo uro prekinjen, po nadaljevanju pa so Mladića iz dvorane odstranili.

Mladić, znan tudi kot bosanski klavec, ni kriv za genocid v šestih občinah oziroma po točki ena obtožnice. Kriv je za zločine, očitane v točkah dve, tri, štiri, pet, šest, sedem, osem, devet, deset in 11, je odločilo sodišče in dodalo, da so bili zločini, ki so bili izvedeni v skladu z Mladićevimi ukazi, med najhujšimi v zgodovini, kot so genocid, iztrebljanje in uboji. Olajševalne okoliščine, na katere se je sklicevala obramba, je sodišče označilo kot nezadostne in Mladića obsodilo na dosmrtni zapor. Na prvostopensko odločitev sodišča se lahko pritožita tako obramba kot tožilstvo.

Zdaj 74-letni Mladić je bil po osebni in poveljniški odgovornosti obtožen v 11 točkah obtožnice - v dveh točkah za genocid, v petih za zločine proti človečnosti ter štirih za vojne zločine.

Med obleganjem Sarajeva je umrlo več kot deset tisoč ljudi, med genocidom v Srebrenici več kot osem tisoč.

Kdo je Ratko Mladić:

Kako je potekalo branje obtožnice:

Obramba je nekaj minut pred začetkom obravnave vložila izjavo, v kateri so zapisali, da je kljub nasvetu zdravnikov Mladić, ki je preživel tri možganske kapi, vztrajal, da bo navzoč na izreku sodbe.

Glavni sodnik Alphonse Orie je na začetku povedal, da je sodišče zasedalo 530 dni in poslušalo 592 prič ter videlo več kot sto tisoč dokumentov. Orie je nato povzel glavne točke obtožnice, ki bremeni Mladića. Načelnik generalštaba vojske bosanskih Srbov med 12. majem 1992 in 8. novembrom 1996 je bil obtožen v 11 točkah obtožnice - v dveh točkah za genocid, tudi v Srebrenici, v petih za zločine proti človečnosti ter štirih za vojne zločine. Mladić se je v vseh točkah obtožnice izrekel za nedolžnega.

Geografski okvir zločina so bili Sarajevo, Srebrenica in 15 občin v BiH. Cilj v Srebrenici je bila "eliminacija bosanskih muslimanov, vključno z genocidom, prisilnim premeščanjem, uboji, deportacijo", je prebral sodnik in dodal, da je bil cilj zajemanja talcev preprečiti napade na BiH. Mladić je obtožen, da je ukazal in podpiral takšno delovanje. "Sodišče je ugotovilo, da so bili v nekaterih občinah zagrešeni uboji, ki predstavljajo vojne zločine. Izvajali so se množični poboji. Človeško življenje in dostojanstvo nista bila spoštovana," je med drugim dejal sodnik.

Mladić je bil ob prihodu v sodno dvorano videti dobro razpoložen. | Foto: Reuters Mladić je bil ob prihodu v sodno dvorano videti dobro razpoložen. Foto: Reuters

Sodišče je ugotovilo, da je Mladić ni kriv za genocidne namere v občinah Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica in Foča.

V točki obtožnice, ki se nanaša na Sarajevo, je sodišče ugotovilo, da je med letoma 1992 in 1995 vojska Republike srbske načrtno raketirala, ostrostrelci pa streljali po Sarajevu, pogosto mesta, ki niso bila vojaško pomembna. Zaradi tega je umrlo na stotine civilistov.

V točki obtožnice, ki se nanaša na Srebrenico, je sodišče ugotovilo, da je Mladić prevzel izvedbo ukaza Radovana Karadžića, da se vzpostavijo "pogoji, v katerih civilisti ne bodo mogli več obstajati". Orie je opisal, kako so moške ločili od skupine muslimanov, ki so pobegnili v Potočare. Med njimi so bili tudi dečki, starejši od 12 let, za katere so ocenili, da so vojaško sposobni. Skoraj 30 tisoč civilistov je bilo brez hrane in vode.

Ob branju te točke je Mladić z nasmehom odkimaval z glavo.

V Srebrenici so bila izvršena dejanja, ki so po definiciji genocid, nad muslimani. Namen je bil uničiti muslimane v Srebrenici, nad katerimi so bili izvršeni genocid, iztrebljanje, nasilno premeščanje in uboji.


Kako so mame žrtev Srebrenice spremljale izrek sodbe Mladiću:
Fotogalerija
1 / 16

Sodišče je ugotovilo, da je obstajalo zločinsko združenje od 30. maja 1991, katerega cilj je bil dokončen pregon bosanskih muslimanov in Hrvatov z območja BiH, kjer je živelo srbsko prebivalstvo. Mladić je bil poveljnik vojske Republike srbske od začetka 1992 do oktobra 1996. V šestih drugih občinah na vzhodu BiH genocida ni bilo, je ugotovilo sodišče.

Srbska vlada je dala zagotovilo za začasno izpustitev Mladića na svobodo zaradi zdravljenja, je potrdila srbska ministrica za pravosodje Nela Kuburović.

Ker je obtoženi želel oditi na stranišče, je sodnik odredil petminutni odmor, ki je trajal več kot 20 minut. Po nekaterih informacijah je Mladića zaradi zdravstvenih težav pregledoval zdravnik. Pojavila so se prva ugibanja, ali gre za poskus, da bi danes preprečili branje in izrek sodbe.

Po slabi uri so se sodniki ponovno zbrali v sodni dvorani, kjer je Mladićev odvetnik Dragan Ivetić pojasnil, da ima njegova stranka izjemno povišan krvni tlak, in prosil, naj prekinejo branje obtožnice, češ da je na robu smrti. Po odločitvi sodišča, da bodo nadaljevali branje obtožnice, češ da njegov krvni tlak ni bil tako visok, kot trdi odvetnik, se je oglasil Mladić in sodnikom v srbščini zabrusil: "To je laž." Sodnik ga je dal odstraniti iz dvorane v sobo, kjer je izrek sodbe spremljal po televiziji.

V nadaljevanju je sodnik prebral, da je bil Mladić vseskozi v neposrednem stiku s srbskim vodstvom ter da je bosansko-srbskim politikom pogosto svetoval, kakšna stališča naj zavzamejo. Omejil je humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu na območju republike bosanskih Srbov. Namerno je zavajal medije in bil tako pomemben za dejanje zločinov, da ti brez njega ne bi bili zakrivljeni. Sodišče je zaključilo, da je znatno doprinesel k iztrebljenju bosanskih Hrvatov in muslimanov. Osebno je ukazal obstreljevanje delov Sarajeva, kjer je živelo nesrbsko prebivalstvo. Sodišče je naštelo vse zločine, ki jih je Mladić osebno ukazal z namenom širjenja terorja.


Preberite še:
"Zajeti muslimani so nas opozarjali, da bodo pobiti"

Za večino vojni zločinec, v tej vasici heroj #foto


Mladića so po 16 letih na begu prijeli v Srbiji maja 2011. Tožilstvo je svoj primer zaključilo 26. februarja 2014, obramba pa svoj primer začela 19. maja 2014.

Mame žrtev iz Srebrenice pred sodiščem. | Foto: Reuters Mame žrtev iz Srebrenice pred sodiščem. Foto: Reuters

Uro in pol pred izrekom sodbe ob 10. uri je pred sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije prišlo do prerivanja, poročajo hrvaški mediji. Pred sodiščem se je pojavil neimenovani moški z zastavo Srbije, na kar so se odzvali številni člani skupine mater žrtev iz BiH, ki so mu zastavo skušali vzeti.

Izreka sodbe v Haagu sta se udeležila tudi Mladićeva žena Bosiljka in sin Darko.
Ne spreglejte