Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 11. 2021,
21.34

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

dogovor Greta Thunberg podnebna konferenca COP26

Sobota, 13. 11. 2021, 21.34

2 leti, 5 mesecev

V Glasgowu dosegli dogovor o omejitvi globalnega segrevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

cop26 | "Opravičujem se za takšen zaplet. Zelo mi je žal," je Sharma dejal prisotnim, s čimer je v skupini, ki se je postavila proti kitajsko-indijski navezi, sprožil aplavz. Ta se je hitro sprevrgel v glasno izražanje veselja, ko je Sharma razglasil, da je globalni dogovor tudi formalno sprejet. | Foto Reuters

"Opravičujem se za takšen zaplet. Zelo mi je žal," je Sharma dejal prisotnim, s čimer je v skupini, ki se je postavila proti kitajsko-indijski navezi, sprožil aplavz. Ta se je hitro sprevrgel v glasno izražanje veselja, ko je Sharma razglasil, da je globalni dogovor tudi formalno sprejet.

Foto: Reuters

Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se je po podaljšku končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja. Izjava, ki so jo sprejeli po dveh tednih pogajanj, poziva države, da začnejo ustavljati uporabo premoga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za prvi tovrstni dogovor.

Predsedujoči konferenci Alok Sharma je s solznimi očmi razglasil, da se je COP26 zaključil z dogovorom več kot 200 držav. Do dogovora je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prišlo kljub posredovanju Kitajske in Indije v zadnjem hipu z željo, da bi dosegli bolj ohlapne zaveze glede uporabe fosilnih goriv.

protesti COP26
Novice Za podnebno pravičnost na ulicah po vsem svetu več milijonov ljudi #foto

Dogovor sprejeli tudi formalno

"Opravičujem se za takšen zaplet. Zelo mi je žal," je Sharma dejal prisotnim, s čimer je v skupini, ki se je postavila proti kitajsko-indijski navezi, sprožil aplavz. Ta se je hitro sprevrgel v glasno izražanje veselja, ko je Sharma razglasil, da je globalni dogovor tudi formalno sprejet.

greta COP26
Novice COP26: Gre za "dvotedensko slavljenje dosedanjega načina delovanja in bla, bla, bla"

Poznavalci menijo, da dogovor ne vsebuje vsega potrebnega, da bi se izognili dvigu globalnih temperatur

Delegati v Glasgowu so pogajanja začeli z namenom določitve izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015, po katerem naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo.  Njihov cilj je bil tudi zagotoviti ustrezno financiranje držav, ki so zaradi podnebnih sprememb najbolj ogrožene.

Poznavalci sicer menijo, da dogovor ne vsebuje vsega, kar bi bilo potrebno, da bi se izognili nevarnemu dvigu globalnih temperatur in pomagali državam, ki se spoprijemajo z naravnimi katastrofami.

Tubiana: Konferenca ne zagotavlja takojšnje pomoči ljudem, ki trpijo zdaj

Laurence Tubiana, arhitekt pariškega podnebnega sporazuma, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da "konferenca ni zagotovila takojšnje pomoči ljudem, ki trpijo zdaj".

Končno besedilo tudi poziva k odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, države pa, da naj do konca prihodnjega leta okrepijo svoje cilje za zmanjšanje emisij do leta 2030, saj bi s tem omejile nevarno segrevanje ozračja.

Po nasprotovanju bogatih držav na čelu z ZDA in EU pa v besedilu ni bilo nobene omembe nekakšnega posebnega finančnega instrumenta za škodo, ki so jo podnebne spremembe že povzročile v državah v razvoju. Namesto tega je ostalo le pri obljubah o prihodnjem "dialogu" na to temi, je poročala AFP.

"Za nekatere sta izguba in škoda lahko začetek pogovora in dialoga. Za nas pa je to vprašanje preživetja," pa je dejala maldivijska ministrica za okolje Shauna Aminath.

Novice Podnebne obljube so ogromna neznanka

Guterres bi si želel bolj ambiciozen zaključek COP26

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres bi si želel bolj ambiciozen zaključek podnebne konference COP26 v Glasgowu. Kot je dejal, dogovor ne izpolnjuje zahtev znanosti, da bi omejili globalno segrevanje za še sprejemljivih 1,5 stopinje Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

leyen cop26
Novice Tudi Janša za zmanjšanje izpustov metana

Guterres: Čas je za preklop na način za nujne primere

Guterres je dogovor v Glasgowu označil za "kompromis, ki odraža interese, protislovja in stanje politične volje v današnjem svetu".

"Gre za pomemben korak, a ni dovolj. Čas je, da preklopimo v način za nujne primere," je zapisal na Twitterju. Kot je dodal, je podnebni boj bitka za naša življenja, ki jo moramo dobiti.

V videonagovoru, ki ga je objavil skupaj s tvitom, je ponovno pozval h koncu uporabe premoga in subvencioniranju uporabe fosilnih goriv. "Ogljiku je treba določiti ceno," je poudaril.

Zavzel se je za zaščito ranljivih skupnosti pred posledicami podnebnih sprememb in za finančno pomoč držav v razvoju, za kar bi bilo potrebnih sto milijard ameriških dolarjev. "Teh ciljev na tej konferenci nismo dosegli, a imamo nekaj gradnikov za napredek," je dejal.

"Pot napredka ni vedno premočrtna, včasih naletimo tudi na obvoze in ovire, vendar pa bomo prišli do cilja," je skušal še potolažiti vse, ki so razočarani nad dogovorom v Glasgowu. "Ni predaje in ni umika, pritiskajmo naprej," je še pozval generalni sekretar ZN v svojem nagovoru.

Narendra Modi
Novice Še zadnja od velikih onesnaževalk razkrila, kdaj bo podnebno nevtralna

Greta Thunberg ni navdušena nad dogovorom v Glasgowu

Podnebna aktivistka Greta Thunberg ni najbolj navdušena nad dogovorom, ki ga je nocoj prinesla podnebna konferenca COP26 v Glasgowu. "COP26 je končan. Tukaj je kratek povzetek: bla, bla, bla," je zapisala na Twitterju. Pri tem je poudarila, da se resnično delo nadaljuje izven teh dvoran in da se ne bodo nikoli vdali.

Ob tem je ponovno objavila svoj tvit iz 7. novembra, v katerem je opozorila, da "če ne bomo dosegli takojšnjega, drastičnega in še nevidnega zmanjšanja izpustov pri viru, potem bo to pomenilo, da nismo uspešni v spoprijemanju s to podnebno krizo".

"Mali koraki v pravo smer oz. storjenega je bilo nekaj napredka oz. počasi zmagujemo, je enako porazu," je ocenila Thunbergova že prejšnji teden, danes pa te ugotovitve ponovila.

Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se je sicer po dveh tednih pogajanj in današnjem podaljšku končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja in pozivom državam, naj začnejo ustavljati uporabo premoga. Gre za prvi tovrstni dogovor na globalni ravni.

biden
Novice Predsednik ZDA zadremal med uvodom v konferenco
JJ
Novice Janša se je v Glasgowu srečal z ameriškim predsednikom Bidnom
Ne spreglejte