SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

COP26: Gre za "dvotedensko slavljenje dosedanjega načina delovanja in bla, bla, bla"

0,11

termometer

greta COP26

Več tisoč mladih podnebnih aktivistov se je danes podalo po ulicah Glasgowa, da bi od voditeljev in pogajalcev na podnebni konferenci COP26 zahtevali odločno ukrepanje proti podnebni krizi, poročajo mediji. Gibanje Petki za prihodnost je shod pripravilo na dan, ko COP26 še posebej izpostavlja vlogo mladih in opolnomočenja javnosti.

Po ulicah Glasgowa danes koraka več tisoč mladih podnebnih aktivistov. Med drugim so jih na končni točki pohoda nagovorili začetnica gibanja Petki za prihodnost Greta Thunberg, vidna ugandska aktivistka Vanessa Nakate ter predstavniki sindikatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

COP26 Novice Podnebne obljube so ogromna neznanka

Greta na Twitterju: Gre za "najbolj izključevalni COP doslej"

Podnebni shod so pripravili v škotski veji gibanja Petki za prihodnost. Pridružujejo se mu ljudje vseh starosti. Mnogi starši spremljajo svoje otroke, mladina je zaradi protesta zapustila pouk.

Thunbergova je bila v zadnjih dneh precej kritična do podnebne konference COP26, ki je po njenih besedah "najbolj izključevalni COP doslej". Gre za "dvotedensko slavljenje dosedanjega načina delovanja in bla, bla, bla", je zapisala na spletnem družbenem omrežju Twitter v četrtek.

Švedinja je podnebni vrh označila za neuspeh

Danes pa je mlada Švedinja podnebni vrh označila za neuspeh. "Ni skrivnost, da je COP26 neuspešen. To ni več podnebna konferenca. To je zdaj svetovni festival lažnega zelenega oglaševanja," je povedala zbranim in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala: "Ne morejo prezreti znanstvenih podlag in ne morejo prezreti nas. Naši voditelji ne vodijo. Tako je videti vodenje."

JJ Novice Janša se je v Glasgowu srečal z ameriškim predsednikom Bidnom

Protestniki so pripravili tudi pismo, ki poziva h končanju financiranja novih fosilnih projektov zavoljo prihodnosti in zdravja otrok.

Tudi v soboto so v Glasgowu, Londonu in drugih britanskih mestih napovedani protesti. Policija je posvarila, da se bo na morebitne izgrede odzvala hitro in odločno.

gret

Na konferenci sodelovali predstavniki uradnega predstavništva otrok

Mlade je danes v ospredje postavilo tudi britansko predsedstvo COP26. Konferenci so tako sopredsedovali predstavniki YOUNGO, uradnega predstavništva otrok in mladih pri Konvenciji ZN o spremembah podnebja. Delegatom so predali tudi izjavo, ki predstavlja mnenje več kot 40 tisoč mladih podnebnih voditeljev s celega sveta in zahteva ukrepanje na področjih podnebnih financ, mobilnosti in transporta ter ohranjanja narave, so povzeli v britanskem predsedstvu.

Janez Janša Novice Tudi Janša za zmanjšanje izpustov metana

Ob zaključku dneva se bosta predsedujoči COP26 Alok Sharma in italijanski minister za ekološki prehod Roberto Cingolani pridružila mladim in drugim ministrom v razpravi o manifestu, ki ga je 400 mladinskih delegatov pripravilo na septembrski konferenci Youth4Climate v Milanu.

Med drugim pa se je 23 držav danes zavezalo k novim podnebnim ciljem na področju izobraževanja, od neto ničelnih izpustov v šolskem sektorju do vpletanja podnebnih sprememb v učni program, so še zapisali v sporočilu za javnost.

janša cop26 Novice Janša: Jedrska energija bi lahko nadomestila fosilna goriva

Danes pa je mlada Švedinja podnebni vrh označila za neuspeh. "Ni skrivnost, da je COP26 neuspešen. To ni več podnebna konferenca. To je zdaj svetovni festival lažnega zelenega oglaševanja," je povedala zbranim in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala: "Ne morejo prezreti znanstvenih podlag in ne morejo prezreti nas. Naši voditelji ne vodijo. Tako je videti vodenje." Danes pa je mlada Švedinja podnebni vrh označila za neuspeh. "Ni skrivnost, da je COP26 neuspešen. To ni več podnebna konferenca. To je zdaj svetovni festival lažnega zelenega oglaševanja," je povedala zbranim in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala: "Ne morejo prezreti znanstvenih podlag in ne morejo prezreti nas. Naši voditelji ne vodijo. Tako je videti vodenje."

Podnebna konferenca COP26 nekje na polovici

Podnebna konferenca COP26 se sicer približuje prvemu polčasu. Predsedniki držav in vlad so jo zagnali z vrhom v ponedeljek in torek, na katerem so se med drugim številne države zavezale h koncu krčenja gozdov in zmanjševanju izpustov metana.

Nato so se oči uprle v pogajalce, ki morajo zlasti dokončati knjigo pravil za uresničevanje pariškega sporazuma. Le jasna pravila bodo namreč zagotovila, da bodo cilji, h katerim se bodo zavezale države, v celoti doseženi.

V skladu s pariškim sporazumom naj bi pogodbenice globalno segrevanje ozračja do konca stoletja omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje.

biden Novice Predsednik ZDA zadremal med uvodom v konferenco cop26 Novice Svetovni voditelji pozvali k odločnemu ukrepanju #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin