Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
19.14

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

61

Natisni članek

Boris Johnson Joe Biden globalno segrevanje podnebna konferenca COP26 Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 19.14

2 leti, 5 mesecev

Janša: Jedrska energija bi lahko nadomestila fosilna goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

61

janša cop26 | Janša je v nagovoru voditeljem v Glasgowu, kot so sporočili iz njegovega kabineta, izpostavil nujnost ukrepanja za omejevanje segrevanja ozračja. "Skrajni čas je, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje," je opozoril. | Foto Kabinet predsednika vlade

Janša je v nagovoru voditeljem v Glasgowu, kot so sporočili iz njegovega kabineta, izpostavil nujnost ukrepanja za omejevanje segrevanja ozračja. "Skrajni čas je, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje," je opozoril.

Foto: Kabinet predsednika vlade

Premier Janez Janša je na vrhu voditeljev v okviru podnebne konference COP26 opozoril na nujnost izoblikovanja stvarne poti do uresničitve ciljev iz pariškega podnebnega sporazuma. Odmik od premoga in nafte je ključna prvina pri doseganju zastavljenih ciljev, fosilna goriva bi lahko po njegovem mnenju kot prehodni vir nadomestila jedrska energija.

Janša je v nagovoru voditeljem v Glasgowu, kot so sporočili iz njegovega kabineta, izpostavil nujnost ukrepanja za omejevanje segrevanja ozračja. "Skrajni čas je, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje," je opozoril.

Slovenija si v vlogi predsedujoče države Svetu EU z evropskimi partnerji po Janševih besedah prizadeva v tej smeri, vendar pa EU z zgolj osmimi odstotki svetovnih izpustov CO2 tega problema ne more rešiti sama. "Zavezani smo k oblikovanju svoje ponudbe in pozivamo vse druge, da storijo enako. Vsak mora prevzeti svoj delež odgovornosti in tako zagotoviti, da bodo naša skupna prizadevanja učinkovita," je poudaril.

biden
Novice Predsednik ZDA zadremal med uvodom v konferenco

Do leta 2030 zmanjšati izpuste za 55 odstotkov

"Naš cilj je do leta 2030 zmanjšati izpuste za 55 odstotkov in prizadevamo si za posodobitev naše podnebne in energetske zakonodaje," je poudaril premier. Ob tem je opozoril, da skupni ukrepi še zdaleč ne dosegajo ciljev, zastavljenih v Parizu. "Po ocenah ZN bo količina toplogrednih plinov do leta 2030 za 16 odstotkov večja, kot je bila leta 2010," je izpostavil.

Janša, kot je dejal, razume oklevanje. Zeleni prehod mora biti po njegovih besedah pozoren na svoje zunanje učinke. "Naša prizadevanja ne smejo ogroziti socialne kohezije in gospodarskega razvoja. Pravzaprav so nujen pogoj za uspešno zmanjšanje izpustov. Menim, da nam bodo tehnološke in politične inovacije omogočile, da najdemo nove poti za zagotavljanje vseh treh ciljev," je poudaril.

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Stroka opozarja: Čaka nas kolaps. Epidemija na Hrvaškem je ušla izpod nadzora.

Janša: Potrebnih bo več naložb v nove tehnologije

Ključna prvina pri doseganju zastavljenih ciljev je po Janševih besedah odmik od premoga in nafte kot vira energije. Jedrska energija kot prehodni vir bi lahko po njegovih besedah nadomestila premog in nafto. "Več naložb je treba usmeriti v nove tehnologije in za podporo inovacij, ki bi omogočile čistejšo, varnejšo in učinkovitejšo proizvodnjo energije, kot je energija, pridobljena iz vodika in s fuzijo. Vsekakor pa moramo čim prej predstaviti stvarne načrte ukrepanja na tem področju," je ocenil.

Ob tem je poudaril, da Slovenija ostaja trdno zavezana doseganju skupnih ciljev s stvarnim pristopom. "Sprejeli smo dolgoročno strategijo, ki določa cilj in pot do podnebne nevtralnosti do leta 2050," je dejal in izpostavil, da so odgovori na izzive podnebnih sprememb in prilagajanje nanje nujni. "Svoja gospodarstva in družbe moramo narediti bolj zelene in odpornejše. Prispevajmo po svojih najboljših močeh in poskrbimo, da bo ta vrh uspešen," je zaključil premier.

cop26
Novice Svetovni voditelji pozvali k odločnemu ukrepanju #foto

Na konferenci več kot 120 svetovnih voditeljev, delegatov in aktivistov iz skoraj 200 držav

Premier Janša je sicer danes ob robu podnebne konference, kjer več kot 120 svetovnih voditeljev razpravlja o spopadanju s podnebnimi spremembami na globalni ravni, opravil vrsto dvostranskih pogovorov, so še sporočili iz njegovega kabineta. Srečal se je s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, gruzijskim predsednikom vlade Iraklijem Garibashvilijem, indonezijskim predsednikom Jokom Vidodom in korejskim predsednikom Moon-Jaeinom.

Janša se je srečal še z indijskim predsednikom vlade Narendro Modijem, pa tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem, španskim premierjem Pedrom Sanchezem, malteškim predsednikom vlade Robertom Abelo, romunskim predsednikom Klausom Iohannisem in drugimi.

Premier se bo še danes srečal tudi z nekaterimi drugimi voditelji vlad in držav, prav tako je predvideno tudi srečanje z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

TRST
Novice To so zaradi porasta okužb z novim koronavirusom prepovedali v Trstu
Ne spreglejte