Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
16.02

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

5

Natisni članek

podnebna konferenca COP26 Joe Biden Boris Johnson Ursula von der Leyen

Torek, 2. 11. 2021, 16.02

2 leti, 5 mesecev

Tudi Janša za zmanjšanje izpustov metana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

5

leyen cop26 | Voditelji držav in vlad danes zaključujejo dvodnevni politični vrh v Glasgowu. V preostanku tedna pa bodo oči uprte zlasti v podnebne pogajalce, ki morajo med drugim dokončno oblikovati knjigo pravil za začetek izvajanja pariškega sporazuma.  | Foto Reuters

Voditelji držav in vlad danes zaključujejo dvodnevni politični vrh v Glasgowu. V preostanku tedna pa bodo oči uprte zlasti v podnebne pogajalce, ki morajo med drugim dokončno oblikovati knjigo pravil za začetek izvajanja pariškega sporazuma.

Foto: Reuters

Več kot 80 držav je na podnebni konferenci COP26 v škotskem Glasgowu danes podprlo pobudo ZDA in EU za zmanjšanje izpustov metana, izredno močnega toplogrednega plina, za 30 odstotkov v tem desetletju. Gre za najpomembnejšo zavezo na COP26 doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med podporniki pobude je tudi Slovenija.

Pobuda za zmanjšanje izpustov metana bi po oceni strokovnjakov lahko pomembno kratkoročno vplivala na globalno segrevanje. Gre za drugi veliki dosežek na COP26, potem ko se je več kot 100 držav danes zavezalo h koncu krčenja gozdov do leta 2030.

janša cop26
Novice Janša: Jedrska energija bi lahko nadomestila fosilna goriva

Po zaključku dvodnevnega obiska je predsednik vlade povedal, da je ob robu podnebne konference potekalo veliko usklajevanj med EU in svetovnimi partnerji, reševali so tudi različna odprta vprašanja. Veliko pa je bilo priložnosti tudi za dvostranske pogovore o sodelovanju Slovenije z državami iz drugih celin. "Lepo je povsod imeti prijatelje," je tvitnil premier Janez Janša.

Janša se je med drugim danes srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, z monaškim knezom Albertom II, predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correia e Silvom in predsednikom norveške vlade Jonasom Gahrom Storejem. Sestal se je še s predsedujočim COP26 britanskim ministrom Alokom Sharmom.

Cilji: 1,5 stopinje, nižanje metana in konec krčenja gozdov

"Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko storimo od danes do leta 2030, da ohranimo upanje na 1,5 stopinje, je znižanje izpustov metana, kakor hitro je mogoče," je poudaril ameriški predsednik Joe Biden. Omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja je cilj, h kateremu države spodbuja pariški sporazum.

Zavezo, ki jo je doslej podpisalo več kot 80 držav, je Biden označil za "prelomno". Vanjo so vključene države, ki prispevajo okoli polovico globalnih izpustov metana.

Ali bo podnebna konferenca v Glasgowu prinesla konkretne spremembe v odnosu do okolja?

  • Podnebne spremembe so velik problem in politiki imajo moč, da stvari spremenijo.
    24,04 %
    281 glasov
  • Podnebne spremembe so velik problem, a politiki ne bodo zmogli nič spremeniti.
    66,64 %
    779 glasov
  • Podnebne spremembe niso problem. Ni važno, kaj počnejo politiki.
    9,32 %
    109 glasov
Oddanih 1169 glasov
biden
Novice Predsednik ZDA zadremal med uvodom v konferenco

Von der Leynova: Ne moremo čakati do 2050

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je spomnila, da bi lahko zmanjšanje izpustov metana "nemudoma upočasnilo podnebne spremembe". "Ne moremo čakati do leta 2050. Izpuste moramo zmanjšati hitro, in metan je eden od tistih plinov, kjer lahko reze napravimo najhitreje," je dodala.

Voditelji držav in vlad danes zaključujejo dvodnevni politični vrh v Glasgowu. V preostanku tedna pa bodo oči uprte zlasti v podnebne pogajalce, ki morajo med drugim dokončno oblikovati knjigo pravil za začetek izvajanja pariškega sporazuma. Prihodnji teden se bodo na konferenci srečali ministri, dogajanje pa se bo zaključilo 12. oktobra.

Ne spreglejte