Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2021,
18.42

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

pomoč denar COP26 zelena energija podnebne spremembe

Sreda, 3. 11. 2021, 18.42

2 leti, 5 mesecev

Podnebne obljube so ogromna neznanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Predstavniki sodelujočih držav in zasebnega kapitala so na podnebni konferenci ZN COP26 v škotskem Glasgowu doslej sprejeli več konkretnih iniciativ za spopad s podnebnimi spremembami. Revnejšim državam naj bi na pomoč priskočili z več milijardami dolarjev. Posebna pomoč se obeta tudi Južni Afriki, ki je intenziven porabnik premoga.

"Zaveze COP26 bi lahko prvič omejile globalno segrevanje na dve stopinji Celzija," ugotavlja hitra analiza raziskovalcev iz Melbourna, poroča Independent. 

leyen cop26
Novice Tudi Janša za zmanjšanje izpustov metana
Narendra Modi
Novice Še zadnja od velikih onesnaževalk razkrila, kdaj bo podnebno nevtralna

Finančni ministri so danes v Glasgowu med drugim razpravljali o tem, da bo za podnebno odpornost in brezogljično prihodnost treba s pomočjo javnih financ nujno pridobiti zasebne finance, ob tem pa, da bo treba dostop do teh financ zagotoviti tudi revnejšim državam, so sporočili organizatorji COP26.

ZDA, EU in Velika Britanija so se zavezale, da bodo tam skupaj z drugimi državami podpirale zeleni prehod ter investicije v čisto, zeleno infrastrukturo.

Milijonske in milijardne pobude za investicije in revnejše države

London je hkrati obljubil 576 milijonov funtov vreden sveženj iniciativ za hitro rastoče države in države v razvoju, od tega naj bi bilo 66 milijonov funtov namenjenih razširitvi programa, katerega cilj je razvijanje novih investicijskih produktov, namenjenih privabljanju različnih vrst investitorjev v te države.

Iniciative za zbiranje 8,5 milijarde funtov za podnebne ukrepe in vzdržen razvoj v revnejših državah so napovedali tudi v Svetovni banki in Azijski razvojni banki.

Zasebne finančne institucije so medtem naredile velik korak naprej za zagotovitev obstoječih in prihodnjih investicij za svetovno razogljičenje.

janša cop26
Novice Janša: Jedrska energija bi lahko nadomestila fosilna goriva
cop26
Novice Svetovni voditelji pozvali k odločnemu ukrepanju #foto

Naložbe v bolj zelena območja

Kar 35 držav se je strinjalo, da so potrebni ukrepi, ki bodo vlagateljem omogočili dostop do zanesljivih informacij o podnebnih tveganjih in jim olajšali usmerjanje naložb v bolj zelena območja. Sledila bo vzpostavitev skupnih standardov, ki jih bo oblikoval nov mednarodni organ ISSB.

Voditelji Južne Afrike, Velike Britanije, Francije, Nemčije in EU so že v torek napovedali prebojno partnerstvo v podporo Južni Afriki, da bo hitreje izvedla energetski prehod. Ta država je namreč najbolj intenziven proizvajalec električne energije iz premoga.

V prvem koraku oz. v prvih treh do petih letih bo Južni Afriki za zmanjšanje izpustov na voljo 8,5 milijarde dolarjev, so v sporočilu za javnost še zapisali organizatorji.

GFANZ za neto ničlo 

Državam v razvoju bo na pomoč priskočilo tudi t. i. Glasgowsko finančno zavezništvo za neto ničlo (GFANZ). Sestavlja ga več kot 450 bank in upravljalcev sredstev, ki bdijo nad 130 tisoč milijardami dolarjev premoženja.

"Iz tega kapitala smo oblikovali kup za tranzicijo v državah v razvoju, in to ne v neki daljni prihodnosti, ampak v tem desetletju," je dejal nekdanji guverner britanske centralne banke in predsedujoči zavezništvu Mark Carney. "Denar je tu, a ta denar potrebuje projekte, ki bodo v skladu z neto ničlo," je njegove besede povzel britanski BBC.

JJ
Novice Janša se je v Glasgowu srečal z ameriškim predsednikom Bidnom
biden
Novice Predsednik ZDA zadremal med uvodom v konferenco
Ne spreglejte