Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2023,
6.40

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

smrtne žrtve katastrofa Gaza vojna Palestina Izrael

Sreda, 27. 12. 2023, 6.40

4 mesece

82. DAN VOJNE V IZRAELU

Erdogan Netanjahuja primerjal s Hitlerjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
turški predsednik Recep Tayyip Erdogan | "V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja?" je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. Po njegovih besedah izraelska ofenziva na območju Gaze ni nič manj od tistega, kar so pod Hitlerjem počeli nacisti, poroča turška tiskovna agencija Anadolu. | Foto Reuters

"V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja?" je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. Po njegovih besedah izraelska ofenziva na območju Gaze ni nič manj od tistega, kar so pod Hitlerjem počeli nacisti, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Foto: Reuters

Med dejanji izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja ni nobene razlike, je danes izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Po njegovih besedah se akademiki po svetu, ki imajo pogum obsoditi izraelsko ofenzivo v Gazi, soočajo z enakimi pritiski in grožnjami kot tisti v času nacizma.

Poudarki dneva: 

18.40 Izraelski napad na Han Junis na jugu Gaze naj bi zahteval več življenj
18.34 Maersk in CMA-CGM bosta znova plula po Rdečem morju
15.40 Erdogan primerjal Netanjahuja s Hitlerjem
13.44 Izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser
12.38 V izraelskem napadu na južni Libanon trije mrtvi

6.41 V Gazi v zadnjih 24 urah ubitih več kot 240 ljudi

18.40 Izraelski napad na Han Junis na jugu Gaze naj bi zahteval več življenj

V domnevnem izraelskem napadu na območje blizu bolnišnice Al Amal v Han Junisu na jugu Gaze naj bi danes umrlo več ljudi. Po navedbah tiskovnega predstavnika palestinskih zdravstvenih oblasti v enklavi je bilo ubitih 20, ranjenih pa več deset ljudi. Izraelska vojska je medtem sporočila, da poročila o napadu preiskuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O žrtvah napada je poleg zdravstvenih oblasti v enklavi poročal tudi palestinski Rdeči polmesec. "Na desetine umorjenih in ranjenih v bombardiranju stanovanjske stavbe pred bolnišnico Al Amal," je na omrežju X zapisala organizacija, ki upravlja bolnišnico.

V Gazi je bilo sicer po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 195 ljudi, še 325 pa ranjenih. Predstavnik ministrstva Ašraf al Kudra je ob tem opozoril, da izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser v Han Junisu.

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je medtem danes preseglo 21 tisoč - večinoma gre za ženske in otroke. Skupaj je bilo ubitih 21.110 ljudi, ranjenih pa 55.243.

18.34 Maersk in CMA-CGM bosta znova plula po Rdečem morju

Ladijska velikana Maersk in CMA-CGM bosta znova začela pluti po Rdečem morju, potem ko je več držav na čelu z ZDA pristopilo k nadzoru pomorske poti, ki jo zadnje teden napadajo jemenski uporniki. Zaradi napadov na ladjarske družbe v začetku meseca so družbe preusmerile ladje okoli južnega dela afriške celine, kar pomeni daljšo in dražjo pot.

Hutijci že vse od začetka vojne v Gazi z droni in raketami grozijo Izraelu in občasno svoje grožnje tudi uresničijo. V zadnjih tednih so se lotili tudi napadanja tovornih ladij v Rdečem morju.

Več kot 20 držav na čelu z ZDA je zato pristopilo k mednarodni koaliciji za zaščito tovornega prometa v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki v navezavi s Sueškim prekopom predstavljata eno pomembnejših svetovnih ladijskih poti. Prek Sueškega prekopa po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poteka 12 odstotkov svetovne trgovine.

"Trenutno pripravljamo načrte za postopno povečanje števila plovil, ki plujejo skozi Sueški prekop," so po navedbah AFP v sporočilu za javnost napisali pri francoskem podjetju CMA-CGM.

Maersk je medtem že v nedeljo napovedal, da bo začel ponovni tranzit po Rdečem morju, "takoj ko bo to operativno mogoče".

Do novega napada je prišlo tudi v torek, ko je Pentagon sporočil, da so ameriške oborožene sile v obdobju 10 ur sestrelile 12 dronov, tri balistične izstrelke, usmerjene proti ladjam, in dva izstrelka, namenjena proti ciljem na kopnem. Po navedbah Pentagona so Hutiji izvedli več kot 100 napadov z brezpilotnimi letali in raketami, ki so ciljali na deset trgovskih ladij.

15.40 Erdogan primerjal Netanjahuja s Hitlerjem

"V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja?" je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. Po njegovih besedah izraelska ofenziva na območju Gaze ni nič manj od tistega, kar so pod Hitlerjem počeli nacisti, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Ob tem je Erdogan ocenil, da so institucije - med drugim Varnostni svet ZN, EU, novinarske organizacije in univerze, ki sicer služijo kot "apostoli demokracije" - spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

"V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja?" je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. | Foto: Reuters "V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja?" je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. Foto: Reuters

Kot je še dejal, se akademiki po vsem svetu, ki imajo pogum obsoditi dejanja Izraela, soočajo z enakim pritiskom in grožnjami kot do nacizma kritični akademiki pred 80 leti. Pri tem je omenil akademike v ZDA in drugod, ki naj bi jih odpustili ali obsodili, ker so se zavzeli za Palestince. Dodal je, da so vrata turških univerz za te akademike in znanstvenike odprta.

Turški predsednik je od začetka spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra že večkrat kritiziral zahodne države zaradi podpore Izraelu in Netanjahuju. V začetku meseca se je med drugim zavzel za sojenje izraelskemu premierju za vojne zločine.

Netanjahu je v odzivu na izjave Erdogana dejal, da je turški predsednik zadnji, ki lahko Izraelu pridiga o morali. "Erdogan, ki izvaja genocid nad Kurdi in je svetovni rekorder po zapiranju novinarjev, ki nasprotujejo njegovi vladavini, je zadnji, ki nam lahko pridiga o morali," je dejal.

Po njegovi oceni je izraelska vojska najbolj moralna vojska na svetu, ki se bori proti "najodvratnejši in najbolj kruti teroristični organizaciji na svetu". Pri tem je imel v mislih Hamas in Islamsko državo, skupini, ki sta po njegovih besedah zagrešili zločine proti človeštvu, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Na besede Erdogana se je odzval tudi opozicijski voditelj in minister brez portfelja v Netanjahujevi krizni vladi Beni Ganc. Kot je dejal, gre pri izjavah turškega predsednika za izkrivljanje resničnosti in zaničevanje spomina na holokavst. Ob tem je poudaril, da je uničenje Hamasa eksistenčna nujnost in moralni imperativ Izraela.

13.44 Izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser

Predstavnik palestinskega ministrstva za zdravje Ašraf Al Kudra je opozoril, da izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze in v objavi na omrežju Telegram pozval institucije ZN, naj "sprejmejo učinkovite ukrepe za zagotovitev zaščite osebja bolnišnice, ranjencev in drugih pacientov". Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca je bilo danes v zračnem napadu na Han Junis ubitih ali ranjenih več deset ljudi.

Palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel je sporočilo, da v južnem in osrednjem delu Gaze počasi znova vzpostavlja povezave, ki so bile v torek v celoti prekinjene, poroča katarska televizija Al Jazeera. Humanitarne organizacije svarijo, da vsak takšen komunikacijski mrk onemogoča njihove že tako omejene sposobnosti zagotavljanja nujno potrebne pomoči prebivalcem Gaze.

12.38 V izraelskem napadu na južni Libanon trije mrtvi

V izraelskem zračnem napadu na južni Libanon so bili v torek ubiti trije ljudje, so danes poročali libanonski mediji. Med žrtvami napada naj bi bil tudi pripadnik proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah. Izraelski napadi so sledili vrsti napadov Hezbolaha na izraelske postojanke blizu izraelsko-libanonske meje.

Hezbolah je v današnji izjavi sporočil, da je bil v torkovem izraelskem napadu na obmejni kraj Bint Džebil ubit eden od njihovih borcev. Državni mediji pa so poročali, da sta bila ubita tudi dva njegova sorodnika, eden pa ranjen.

Na meji med Libanonom in Izraelom se dogajajo ponavljajoči se spopadi, predvsem med izraelsko vojsko in Hezbolahom, odkar se je 7. oktobra na območju Gaze začela vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Izraelska vojska je v torek sporočila, da je protitankovska raketa, ki jo je izstrelil Hezbolah, sicer Hamasov zaveznik, ranila devet vojakov.

Od začetka sovražnosti je bilo po podatkih francoske tiskovne agencije AFP na libanonski strani ubitih več kot 150 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, in tudi več kot deset civilistov, od tega trije novinarji. Na izraelski strani so bili po podatkih vojske od 7. oktobra ubiti najmanj štirje civilisti in devet izraelskih vojakov.

6.41 V Gazi v zadnjih 24 urah ubitih več kot 240 ljudi

V Gazi je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 241 ljudi, še 382 pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je ocenil, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je dejal, da gre za hude zločine nad njegovim ljudstvom.

Zaskrbljenost zaradi naraščajoče humanitarne krize na obleganem ozemlju Gaze v zadnjem času spodbuja številne pozive k ustavitvi spopadov, kljub temu pa izraelski voditelji obljubljajo, da bodo nadaljevali ofenzivo, dokler palestinsko gibanje Hamas ne bo uničeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska trdi, da je v torek zadela več kot sto ciljev v Gazi, njen poveljnik Herzi Halevi pa je sporočil, da "vojne ne bo mogoče hitro končati". Izrael naj bi se pripravljal tudi na intenzivnejše kopenske operacije v palestinski enklavi, poroča britanski BBC.

Halevi je med drugim dejal, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, da bi zagotovili, da se "dosežki Izraela ohranijo za dolgo časa". "Pri temeljitem uničenju teroristične organizacije ni bližnjic, razen vztrajnosti in odločnosti v boju. Čarobnih rešitev ni," je dejal.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v torek dejal, da je ta vojna hud zločin proti njegovemu ljudstvu, da gre za nekaj hujšega od katastrofe in za vojno, katere cilj je zgolj popolno uničenje. Ob tem je obtožil Washington, da z oviranjem postopkov v ZN, kjer so ZDA blokirale več resolucij Varnostnega sveta, še poslabšuje situacijo.

V svojem prvem intervjuju od začetka vojne je Abas v pogovoru z egiptovskim novinarjem opozoril tudi na stanje na okupiranem Zahodnem bregu. Dejal je, da je to območje postalo neprepoznavno in da bi lahko tudi tam vsak trenutek razmere eskalirale.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo ponoči v izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Nur Šams na Zahodnem bregu ubitih šest Palestincev. Po podatkih ministrstva so izraelske sile in naseljenci na Zahodnem bregu od začetka vojne 7. oktobra ubili več kot 300 ljudi, poroča AFP.

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je medtem doseglo skoraj 21 tisoč – večinoma gre za ženske in otroke.

Hutiji, napad, Rdeče morje
Novice Nov napad na tovorno ladjo: krivi Hutiji, ki jih podpira Iran
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: Vojna v Gazi še ni blizu koncu
Tanker MV Chem Pluto
Novice Tanker v Indijskem oceanu napadel iranski dron #video
Ladjo zadel pred indijski obalo dron
Novice Trgovsko ladjo pred obalo zadel dron
Tanja Fajon, varnostni svet
Novice Varnostni svet ZN po tednu dni pogajanj sprejel resolucijo o Gazi
Ne spreglejte