Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2019,
11.48

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

Evropski parlament Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019

Ponedeljek, 27. 5. 2019, 11.48

4 leta, 11 mesecev

V Evropskem parlamentu najmočnejša ostaja EPP, največ pridobili liberalci #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

V Evropskem parlamentu tudi po volitvah ostaja najmočnejša desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Na drugem mestu so znova socialdemokrati, na tretjem pa liberalci, ki so v primerjavi z letom 2014 pridobili največ poslancev med vsemi skupinami, kaže najnovejša projekcija sedežev v Evropskem parlamentu na podlagi delnih in končnih izidov. 

Vodilni predstavniki političnih skupin konservativcev, socialistov, liberalcev in zelenih v Evropskem parlamentu naj bi že danes izmenjali mnenja o izidu evropskih volitev, so potrdili neuradni viri v Bruslju. V torek dopoldne bo sicer sestanek parlamentarnega vrha, nato pa zvečer še zasedanje voditeljev članic EU.

Volitve v Evropski parlament: LMŠ, Majrjan Šarec
Novice Kako bo izid evropskih volitev vplival na Šarčevo koalicijo?

V Nemčiji velika koalicija razpravlja o poraznih rezultatih

Pestro je tudi dogajanje v državah članicah. Nemška vlada pod vodstvom kanclerke Angele Merkel se danes sestaja na izrednih sestankih, na katerih razpravljajo o rezultatih evropskih volitev. Konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD) so namreč utrpeli hude izgube, kar bi lahko resno pretreslo veliko koalicijo v Berlinu. CDU/CSU in SPD so zgodovinsko gledano dosegle najslabše rezultate na evropskih volitvah.

Slabi rezultati na evropskih volitvah bi lahko resno pretresli nemško vlado, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel. | Foto: Reuters Slabi rezultati na evropskih volitvah bi lahko resno pretresli nemško vlado, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Čeprav je konservativna unija glede na začasne izide z 28,9 odstotka podpore zmagovalka volitev, so izgubili 6,5 odstotne točke podpore in pet poslancev. Še hujši poraz so doživeli socialdemokrati, ki so izgubili 11 odstotnih točk podpore in z rezultatom 15,8 odstotka pristali na tretjem mestu za Zelenimi. V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli 16 poslancev, kar je 11 manj kot do zdaj.

Dodaten pritisk za SPD predstavlja tudi zgodovinska izguba tradicionalne "rdeče" trdnjave Bremna, kjer so v nedeljo po več desetletjih izgubili na deželnih volitvah. Odprto ostaja vprašanje, ali bodo socialdemokrati pozvali k spremembi vodstva svoje stranke in morebiti tudi prekinitvi sodelovanja z unijo.

Evropski parlament
Novice Evropske volitve nakazale prelomnico in nove trende v EU

V Franciji nacionalisti Le Penove pred Macronovo stranko

Skrajno desni Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen je s tesno večino zmagovalec evropskih volitev v Franciji. Po podatkih francoskega notranjega ministrstva je za 0,9 odstotne točke premagal stranko predsednika države Emmanuela Macrona Naprej republika.

Zmagovalec evropskih volitev v Franciji je skrajno desni Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen. | Foto: Reuters Zmagovalec evropskih volitev v Franciji je skrajno desni Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen. Foto: Reuters

 

Nacionalni zbor je po uradnih podatkih prejel 23,31 odstotka glasov volivcev, Macronova Naprej republika pa 22,41 odstotka. V Evropskem parlamentu pa naj bi imeli obe stranki po izstopu Velike Britanije iz EU enako število evropskih poslancev, vsaka po 23.

Liga v Italiji dosegla zgodovinsko zmago

Nacionalistična in protimigrantska Liga Mattea Salvinija je v Italiji zmagala z zgodovinskih 34,3 odstotka glasov, kažejo izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Za glavnega poraženca velja Gibanje Pet zvezd s 17,1-odstotno podporo, Demokratska stranka pa je z 22,7 odstotka glasov presegla pričakovanja.

Na Otoku volitve prinesle zmagoslavje Stranki brexit

V Veliki Britaniji, kjer so verjetno še zadnjič volili svoje poslance v Evropski parlament, je prepričljivo zmagala nova populistična Stranka brexit. Stranka, ki poziva k odhodu Združenega kraljestva iz EU za vsako ceno, je Britance najbolj prepričala kljub temu, da jo je evroskeptik Nigel Farage ustanovil komaj pred šestimi tedni.

Na Otoku volitve prinesle zmagoslavje Stranki brexit, ki jo je ustanovil evroskeptik Nigel Farage. | Foto: Reuters Na Otoku volitve prinesle zmagoslavje Stranki brexit, ki jo je ustanovil evroskeptik Nigel Farage. Foto: Reuters

Stranka brexit je slavila z 31,6 odstotka glasov, kažejo delni izidi glasovanja, ki je na Otoku potekalo v četrtek. Vladajoči konservativci pa so z 9,1-odstotno podporo dosegli najslabši izid na kakšnih volitvah po letu 1832.

Evropski parlament
Novice Odmevi po Evropi: Mayeva močno poražena, Grki kmalu na predčasne volitve? #video

Na Hrvaškem spodrsljaj HDZ in vrnitev SDP

Nedeljske volitve so se končale z nepričakovano slabim izidom vladajoče HDZ in presenetljivo dobrim rezultatom SDP, danes ocenjuje Jutarnji list. Večernji list izpostavlja, da je del glasov HDZ dobila skrajna desnica, predvsem koalicija Hrvaški suverenisti, presenečenje je tudi uspeh neodvisne liste sodnika Mislava Kolakušića.

Kolakušić je danes potrdil, da se namerava na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec leta, potegovati za predsednika Hrvaške. V nedeljo je dobil nekaj manj kot 70 tisoč preferenčnih glasov, kar je zadostovalo za izvolitev v Evropski parlament. Ko bom prevzel poslanski mandat v Evropskem parlamentu, bom začel predsedniško kampanjo na Hrvaškem, je napovedal Kolakušić.

Na Poljskem vladajoča PiS prepričljiva zmagovalka

Poljska vladajoča konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) je prepričljiva zmagovalka evropskih volitev, saj so ji volivci glede na skoraj vse preštete glasovnice namenili 45,56 odstotka glasov in bo v Evropski parlament poslala 26 poslancev. Opozicijska Evropska koalicija, ki združuje proevropske stranke, je dobila 22 mandatov.

Flamska N-VA ostaja največja stranka v belgijskem parlamentu

V Belgiji je flamska nacionalistična stranka N-VA ostala največja stranka v parlamentu, se je pa okrepila skrajno desna Vlaams Belang, zaradi česar se državi obeta težavno sestavljanje vladajoče koalicije. Po skoraj vseh preštetih glasov je N-VA dobila 16 odstotkov podpore, Vlaams Belang pa okoli 12 odstotkov.

Ne spreglejte