Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
6.32

Osveženo pred

1 dan, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Natisni članek

kriza volilna udeležba parlamentarne volitve Bolgarija

Nedelja, 27. 10. 2024, 6.32

1 dan, 2 uri

V Bolgariji danes sedme parlamentarne volitve v manj kot štirih letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,49
Varna, Bolgarija | Glasovanje se bo končalo ob 18. uri po srednjeevropskem času, ko bodo objavili izide vzporednih volitev. Končni izidi bodo znani v nekaj dneh. | Foto Shutterstock

Glasovanje se bo končalo ob 18. uri po srednjeevropskem času, ko bodo objavili izide vzporednih volitev. Končni izidi bodo znani v nekaj dneh.

Foto: Shutterstock

Bolgari bodo danes volili nov 240-članski parlament. To bodo sedme volitve od aprila 2021, potem ko so se nestabilne koalicije v kratkem času sesule ali pa jim ni uspelo oblikovati večinske vlade. Ankete napovedujejo zmago stranki Gerb dolgoletnega predsednika vlade Bojka Borisova, ki pa bo najverjetneje težko oblikovala vladajočo koalicijo.

Bolgari se bodo na volišča znova odpravili sredi dolgoletne politične krize in štiri mesece po zadnjih volitvah, ki so jih pripravili po razpadu desnosredinske koalicijske vlade. Po volitvah 9. junija nobeni stranki ni uspelo sestaviti nove vlade. Imenovana je bila začasna vlada pod vodstvom Dimitra Glavčeva.

Javnomnenjska raziskava inštituta Market Links Gerbu napoveduje 24 odstotkov glasov. Drugo mesto se obeta proevropski liberalno-konservativni koaliciji Nadaljujemo spremembe – Demokratična Bolgarija (PP/DB) s 14,1 odstotka glasov, sledi proruska desna populistična stranka Preporod, ki naj bi jo podprlo 13,1 odstotka Bolgarov.

Volilna utrujenost

V parlament naj bi se prebile še štiri stranke oz. zavezništva – obe krili liberalne stranke turške manjšine DPS, ki se je poleti razcepila, Socialistična stranka in populistično-nacionalistična stranka Obstaja takšen narod (ITN).

Spričo volilne utrujenosti je tokrat pričakovati zelo nizko, okoli 30-odstotno volilno udeležbo.

volitve, parlamentarne volitve, Gruzija
Novice Gruzija: opozicija in vladajoča stranka z različnimi izidi
Tim Walz
Novice Tim Walz, nekdanji veteran nacionalne garde, ki nagovarja delavske volivce
J. D. Vance
Novice J. D. Vance, nekdanji Trumpov kritik, ki prepričuje že prepričane
Donald Trump
Mnenja "To je sila nevaren človek"
Ne spreglejte