Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2022,
8.10

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Natisni članek

eksplozija vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 14. 8. 2022, 8.10

1 mesec, 4 tedne

Ukrajinci objavili dramatičen zapis: "To je ruski terorizem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

172. dan ruske invazije na Ukrajino. Nevarnost za jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine, za obstreljevanje, zaradi katerega se Kijev in Moskva obtožujeta že več kot teden dni, "je vsak dan večja", je povedal Dmitro Orlov, župan mesta Energodar, in obsodil ruski  jedrski terorizem, ki "se lahko vsak trenutek konča z nepredvidenimi posledicami".

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.04 "Nevarnost za jedrsko elektrarno je vsak dan večja. To je ruski terorizem."
17.19 Prva ladja ZN z ukrajinskim žitom za Afriko pripravljena na odhod
16.35 Ruske enote se spoprijemajo z vse večjimi težavami 
14.13 Ljudje na vzhodu Ukrajine izkopavajo trupla
10.40 Kadirov: Zahodni svet še vedno ne razume ene stvari
9.04 Zelenski zaradi Zaporožja poziva k novim sankcijam proti Rusiji
8.06 Nove eksplozije v bližini Hersona in Melitopola

20.04 "Nevarnost za jedrsko elektrarno je vsak dan večja. To je ruski terorizem."

Nevarnost za jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine, za obstreljevanje, zaradi katerega se Kijev in Moskva obtožujeta že več kot teden dni, "je vsak dan večja", je povedal Dmitro Orlov, župan mesta Energodar, in obsodil ruski  jedrski terorizem, ki "se lahko vsak trenutek konča z nepredvidenimi posledicami".

"Jedrsko elektrarno vsak dan in vsako noč obstreljujejo iz okupiranih vasi," je dodal in dejal, da je situacija resna. "Najbolj skrb vzbujajoče je, da ni procesa deeskalacije."

Energodar in jedrsko elektrarno Zaporožje so ruske sile zavzele v začetku marca. Po besedah župana ​​se je v zadnjih 24 urah začelo obstreljevanje Energodarja. Danes je bil tam ubit civilist, 45-letni moški. V mestu je bil na sprehodu s psom, žival tudi ni preživela, je še zapisal. 

17.19 Prva ladja ZN z ukrajinskim žitom za Afriko pripravljena na odhod

Prvo ladjo, ki so jo v okviru dogovora za blažitev svetovne prehranske krize najeli ZN, so v ukrajinskem pristanišču Pivdeni danes natovorili s 23 tisoč tonami pšenice in je pripravljena na odhod, so sporočili iz Kijeva. Za zdaj še ni znano, kdaj bo ladja MV Brave Commander izplula, jasno pa je, da bo odplula v Afriko.

Ladja MV Brave Commander se bo odpravila v Afriko, Etiopija pa bo zadnja država, kamor bo dostavljenih 23 tisoč ton pšenice, je v ukrajinskem črnomorskem pristanišču Pivdeni dejal ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov, ki je nadzoroval natovarjanje ladje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Upam, da bodo v naša pristanišča prišle tudi druge ladje, ki jih je najel Svetovni program za hrano (WFP). Upam, da bosta kmalu prišli še dve ladji ali morda tri," je še dejal Kubrakov, ki je kasneje prek Twitterja sporočil, da je ladja v celoti naložena in pripravljena na odhod. Ob tem ni navedel, kdaj bo izplula, temveč le, da bo odpotovala v Džibuti, od koder bodo žito nato poslali v Etiopijo.

"Vsekakor načrtujemo, da bodo ukrajinska pristanišča zapustile še druge ladje, ki bodo pomagale ljudem po vsem svetu. To naj bi bila le prva od številnih humanitarnih ladij, ki bodo zapustile pristanišča," je po navedbah AFP novinarjem povedala namestnica direktorja Svetovnega programa za hrano v Ukrajini Marianne Ward.

To bo prva pošiljka žita, odkar sta Kijev in Moskva po posredovanju Turčije in ZN 22. julija podpisala sporazum o izvozu iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Od 1. avgusta je iz Ukrajine po navedbah Kijeva skupno izplulo že 16 ladij.

16.35 Ruske enote se spoprijemajo z vse večjimi težavami 

Ruske enote, ki so med ofenzivo v južni ukrajinski regiji Herson prečkale reko Dneper, se spoprijemajo z vse večjimi težavami zaradi poškodovanih strateško pomembnih mostov, so danes sporočili z generalštaba ukrajinske vojske. Medtem je ruska stran poročala o obstreljevanju ukrajinskih vasi v regiji Doneck in zasedbi vasi Udi v regiji Harkov.

14.13 Ljudje na vzhodu Ukrajine izkopavajo trupla

V mestu Rubižne na vzhodu Ukrajine so ljudje začeli izkopavati trupla, ki so bila na hitro pokopana na dvoriščih ob vrhuncu bitke.

Rubižne so del regije Lugansk, kjer so ruske sile vzpostavile popoln nadzor v začetku julija, več kot štiri mesece po začetku vojne.

10.40 Kadirov: Zahodni svet še vedno ne razume ene stvari

"Zahodni svet očitno še vedno ne razume ene stvari. Današnja Rusija ni gorbačovsko zavezništvo republike in ni Jelcinovo ozemlje, zgrajeno na udaru in primanjkljaju," je na Telegramu zapisal čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

"To je še ena močna Rusija, vi, zahodni politiki, pa morate ponovno preučiti odnos do sodelovanja z državo, ki jo je Zahod v zadnjih 20 letih ponižal, danes pa je to močna politična struktura, ki je reorganizirana in nepopustljiva, in ne strategijo razpada Ruske federacije," je zapisal Kadirov in dodal:

"Rusija ve, kako se dela s prijatelji, in najboljši prijatelj med vsemi državami sveta je tisti, ki je zanesljiv in pošten."

"A kot je dobro ugotovil naš predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, bo, če si bo kdo želel ugriza naše države, izgubil zobe in do konca življenja jedel žvečilno hrano, ki mu jo bo sosed postregel na žlici. Naučite se biti prijatelji z Rusijo. Vaši zobje bodo bolj zdravi," je še v aplikaciji Telegram zapisal Kadirov.

9.04 Zelenski zaradi Zaporožja poziva k novim sankcijam proti Rusiji

Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta za napade na največjo evropsko jedrsko elektrarno, ki jo nadzorujejo ruske sile, osebje v njej pa ostaja ukrajinsko.

Rusija jedrsko elektrarno zlorablja za zastraševanje ljudi ter izsiljevanje ukrajinskega vodstva in celega sveta, je v nagovoru dejal Zelenski, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vsak ruski vojak, ki bo streljal na elektrarno bo postal tarča naših obveščevalcev, naših posebnih služb, naše vojske," je zagrozil Zelenski.

Dejal je, da ruske sile jedrsko elektrarno na jugu Ukrajine uporabljajo kot trdnjavo, s katere obstreljujejo kraja Nikopol in Marhanez, ki ležita na drugem bregu reke Dneper. Dodal je, da se zaradi tega krepi "radioaktivna grožnja Evropi, kakršna ni obstajala niti med hladno vojno". Zato je pozval k ostrim ukrepom proti Rusiji.

Ukrajinska jedrska agencija Energoatom je v soboto na Telegramu delila sporočilo lokalnega voditelja iz mesta Energodar, ki je prebivalce pozval, naj se umaknejo z ulic kraja, ki se nahaja v bližini elektrarne. Dodal je, da je prejel informacije o novih provokacijah ruskih sil.

Toda proruski uradniki na zasedenih območjih v regiji Zaporožje so za obstreljevanje obtožili ukrajinske sile. "Energodar in jedrsko elektrarno v Zaporožju spet obstreljujejo milice ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega," je dejal član proruske lokalne uprave Vladimir Rogov.

Kijev in Moskva sta si ta mesec že večkrat izmenjala obtožbe zaradi obstreljevanja območja jedrske elektrarne, kar je povzročilo strah pred jedrsko katastrofo in privedlo do četrtkovega izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo.

Ukrajinske oblasti, ki Moskvo obtožujejo, da je v jedrsko elektrarno namestila več sto vojakov in skladišče orožja, so pozvale k vzpostavitvi demilitariziranega območja okoli elektrarne.

8.06 Nove eksplozije v bližini Hersona

V bližini Hersona v rusko okupirani Novi Kahovki so se včeraj zvečer in danes slišale hude eksplozije. Po podatkih lokalnih medijev so se v bližini mestne bolnišnice slišale eksplozije, ki naj bi bile blizu mesta, kjer so Rusi shranjevali vojaško opremo in strelivo.

Eksplozije tudi v Melitopolu

Ivan Fedorov, župan Melitopola, je na Telegramu sporočil, da so v severovzhodnem delu mesta slišali eksplozijo. "Čakamo na dobre novice o ruskih izgubah," je dodal.

Mesto, ki leži vzhodno od reke Dneper in severovzhodno od krimskega polotoka, je zasedeno od marca.

Marina Ovsjanikova
Novice Moskva: deset policistov je ob 6. uri vdrlo v dom in jo aretiralo
Marina Ovsjannikova
Novice Rusko sodišče Ovsjanikovi odredilo dvomesečni hišni pripor
Ruska vojska
Novice To je cena invazije Ukrajine za Rusijo
Steven Seagal Rusija
Novice Steven Seagal: Bil sem v Ukrajini in videl sem resnico
Fitch in S&P
Novice Nov udarec za Ukrajino: kot da vojna ni dovolj, zdaj sledi še to
Ne spreglejte