SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov udarec za Ukrajino: kot da vojna ni dovolj, zdaj sledi še to

10

termometer

Fitch in S&P | Ukrajina se zaradi ruske agresije letos spopada s 35- do 45-odstotnim nazadovanjem obsega bruto domačega proizvoda in mesečnim proračunskim primanjkljajem v višini pet milijard dolarjev. | Foto: Reuters
Ukrajina se zaradi ruske agresije letos spopada s 35- do 45-odstotnim nazadovanjem obsega bruto domačega proizvoda in mesečnim proračunskim primanjkljajem v višini pet milijard dolarjev. Foto: Reuters

171. dan ruske invazije na Ukrajino. Globalni bonitetni agenciji Fitch in S&P sta v petek dodatno znižali kreditno oceno Ukrajini. To sta storili zaradi zadnjega dogovora o prestrukturiranju dolgov, ki jih ni sposobna odplačati. Ukrajina je podala oceno ruskih vojaških izgub v času od začetka invazije do danes.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.04 Ukrajinci: Uničili smo štiri drone in letalo
18.44 Ukrajinci: v Piskiju se nadaljujejo hudi spopadi 
18.43 Eksplozija v Melitopolu
17.14 Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta obstreljevanja jedrske elektrarne v Zaporožju
12.09 Britanski obveščevalci: Dva ključna mostova v Hersonu nista več uporabna
11.41 Ukrajina: Uničili smo štiri brezpilotnike in letalo
10.51 Ukrajina je podala oceno ruskih vojaških izgub
8.31 Bonitetni agenciji Fitch in S&P 500 še znižale oceno Ukrajini

20.04 Ukrajinci: Uničili smo štiri drone in letalo

Sile kopenske vojske oboroženih sil Ukrajine na vzhodu Ukrajine so uničile štiri brezpilotna letala tipa orlan-10, od tega enega ponoči. 

18.44 Ukrajinci: V Piskiju se nadaljujejo hudi spopadi 

Ukrajinsko vojaško poveljstvo je sporočilo, da se hudi spopadi nadaljujejo v Piskiju, vasi na vzhodu, za katero je Rusija prejšnji dan dejala, da jo popolnoma nadzoruje.

18.43 Eksplozija v Melitopolu

Ivan Fedorov, župan Melitopola, je na Telegramu sporočil, da je bilo v severovzhodnem delu mesta mogoče slišati eksplozijo.

"Čakamo na dobre novice o ruskih izgubah," je dodal.

Mesto, ki leži vzhodno od reke Dneper in severovzhodno od polotoka Krim, je bilo okupirano od marca.

17.14 Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta obstreljevanja jedrske elektrarne v Zaporožju

Po poročanju lokalnih uradnikov je v bližini jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod nadzorom ruskih sil, danes izbruhnilo novo obstreljevanje. Kijev in Moskva se za te napade na jugovzhodu Ukrajine znova medsebojno obtožujeta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska jedrska agencija Energoatom je na Telegramu delila sporočilo lokalnega voditelja iz mesta Energodar, ki je prebivalce pozval, naj se umaknejo z ulic kraja, ki stoji v bližini elektrarne. Kijevu zvesti uradnik je ob tem dodal, da je prejel informacije o novih provokacijah ruskih sil.

"Po navedbah prebivalcev se je zgodilo novo obstreljevanje v smeri jedrske elektrarne," je zapisal v sporočilu. Toda proruski uradniki na zasedenih območjih v regiji Zaporožje so za obstreljevanje obtožili ukrajinske sile.

"Energodar in jedrsko elektrarno v Zaporožju znova obstreljujejo milice ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega," je dejal član proruske lokalne uprave Vladimir Rogov. Po njegovih besedah naj bi rakete padle na območja, ki ležijo na bregovih reke Dneper in elektrarne, pri čemer ni poročal o morebitnih žrtvah ali škodi. Območja, ki jih zaseda Rusija, in tista, ki so pod nadzorom Ukrajine, deli reka.

12.09 Britanski obveščevalci: Dva ključna mostova v Hersonu nista več uporabna

Dva glavna cestna mostova, ki omogočata ruski dostop do zasedenega ukrajinskega ozemlja na zahodnem bregu Dnepra v Hersonski regiji, verjetno nista več uporabna in ju ni mogoče uporabljati za pomembne vojaške zaloge, so v soboto povedali britanski vojaški obveščevalci.

Tudi če bo Rusiji uspelo izvesti znatna popravila, bosta ostala ranljiva, so še povedali na obrambnem ministrstvu Združenega kraljestva. "Dobava s celine za več tisoč ruskih vojakov na zahodni obali se skoraj zagotovo zanaša le na dva pontonska trajektna prehoda," so v posodobljeni obveščevalni objavi povedali na ministrstvu, poroča Index.

11.41 Ukrajina: Uničili smo štiri brezpilotnike in letalo

Udarna skupina združenih sil je sporočila, da so v preteklem dnevu sile PZO oboroženih sil Ukrajine uničile štiri brezpilotna letala orlan-10 na vzhodu Ukrajine, med njimi eno letalo su-25.

10.51 Ukrajina je podala oceno ruskih vojaških izgub

Kot kaže zadnje ukrajinsko poročilo, je od začetka vojne življenje izgubilo že 43.400 ruskih vojakov.

8.31 Bonitetni agenciji Fitch in S&P 500 še znižale oceno Ukrajini

Globalni upniki so se pred dnevi z Ukrajino dogovorili o zamrznitvi odplačevanja obresti na 20 milijard dolarjev vredne državne obveznice za dve leti, kar bo Ukrajini prihranilo šest milijard dolarjev.

S&P je kreditno oceno Ukrajini znižal s CC/C na SD, kar pomeni, da ni sposobna plačevati dolgov. Fitch je znižal svojo oceno dolgoročne vrednosti ukrajinske valute s C na RD, S&P pa z B-minus/B na CCC-plus/C.

Ukrajina se zaradi ruske agresije letos spopada s 35- do 45-odstotnim nazadovanjem obsega bruto domačega proizvoda in mesečnim proračunskim primanjkljajem v višini pet milijard dolarjev.

Borut Pahor, minister za zunanje zadeve Turčije, Mevlüt Cavusoglu Novice Pahor: Rusi so v temeljih spodkopali že tako načeto zaupanje med Zahodom in Rusijo ne uporabi Novice Vladimir Putin je na vzhod Ukrajine poslal Stevena Seagala Marina Ovsjanikova Novice Moskva: deset policistov je ob 6. uri vdrlo v dom in jo aretiralo Patriarh Kiril in Vladimir Putin Novice Rusko sodišče Ovsjanikovi odredilo dvomesečni hišni pripor Ruska vojska Novice To je cena invazije Ukrajine za Rusijo Steven Seagal, Vladimir Putin Novice Steven Seagal: Bil sem v Ukrajini in videl sem resnico

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin