Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2022,
8.53

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

omejitev vstopa Avstrija priporočila SARS-CoV-2 maska letališče

Ponedeljek, 16. 5. 2022, 8.53

1 leto, 11 mesecev

V Avstrijo po novem brez omejitev, brez mask tudi na letalih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
potniki, letališče | Do zdaj je bilo za vstop v Avstrijo potrebno potrdilo o cepljenju proti covid-19 ali prebolelosti oziroma negativen izvid testa na novi koronavirus. | Foto Reuters

Do zdaj je bilo za vstop v Avstrijo potrebno potrdilo o cepljenju proti covid-19 ali prebolelosti oziroma negativen izvid testa na novi koronavirus.

Foto: Reuters

Avstrija je z današnjim dnem odpravila vse omejitve za vstop v državo, ki so jih uvedli zaradi epidemije covid-19. Za vstop v državo ni več treba izpolnjevati pogoja PCT, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu so odločitev sprejeli v petek zvečer, odpravo omejitev pa so utemeljili s trenutnimi epidemiološkimi razmerami.

Do zdaj veljavna pravila v zvezi z območji, kjer so razširjene različice virusa, sicer ostajajo, a trenutno na seznamu teh območij ni nobene države.

Omejitve v primeru novih različic bolezni

Če bi se kje pojavila nova različica novega koronavirusa, pa lahko avstrijske oblasti takšno državo hitro uvrstijo na seznam ter uvedejo omejitve za prihod iz nje, so pojasnili.

Maske v državi niso obvezne v trgovinah z nenujnim blagom, medtem ko so v trgovinah z nujnim blagom, kot so na primer trgovine z živili, lekarne in drogerije, še naprej obvezne maske tipa FFP2. Enako velja za javna prevozna sredstva.

zaščitna maska
Novice Konec obveznih zaščitnih mask v lekarnah ter pogoja PCT za zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu

V EU na letališčih in letalih niso več obvezne zaščitne maske

V EU od danes v skladu s smernicami, ki sta jih prejšnji teden izdali Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), na letališčih in letalih ni več obvezna uporaba zaščitnih mask.

Kljub smernicam se lahko članice odločijo drugače, maske pa bodo še naprej obvezne na letalih in letališčih v Italiji, so sporočili v Rimu. Italijanske oblasti so namreč odločile, da bodo maske obvezne do 15. junija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Za omilitev skupnih pravil na ravni EU sta se pretekli teden EASA in ECDC odločila zaradi zadnjega razvoja dogodkov v pandemiji covid-19 – predvsem ravni precepljenosti in naravno pridobljene odpornosti proti covid-19 ter odprave večine protikoronskih omejitev v državah članicah EU.

Priporočilo ostaja 

Ob omilitvi ukrepov pa EASA in ECDC še vedno priporočata, da se potnike v natrpanih prostorih spodbuja k nošenju mask kot ene najučinkovitejših zaščit proti okužbi z virusom sars-cov-2. Kot je opozorila direktorica ECDC Andrea Ammon, se je treba zavedati, da so maske skupaj s fizično oddaljenostjo in dobro higieno rok ena najboljših metod za zmanjšanje širjenja okužb.

Kljub uveljavitvi novih pravil na ravni EU se bodo pravila med letalskimi družbami še razlikovala – EASA in ECDC npr. za polete na destinacije, kjer uporaba mask v javnem prometu ostaja obvezna, še naprej svetujeta uporabo mask tudi na letalih in letališčih.

Glede ohranjanja varne medsebojne razdalje v zaprtih prostorih EASA in ECDC svetujeta, da se ta v čim večji meri spoštuje še naprej, a obenem upravnike letališč pozivata k pragmatičnosti. Če bi na primer striktno ohranjanje varne razdalje povzročilo nastajanje t. i. ozkih grl oziroma gneče na drugih lokacijah, naj pri njem raje ne vztrajajo. | Foto: Reuters Glede ohranjanja varne medsebojne razdalje v zaprtih prostorih EASA in ECDC svetujeta, da se ta v čim večji meri spoštuje še naprej, a obenem upravnike letališč pozivata k pragmatičnosti. Če bi na primer striktno ohranjanje varne razdalje povzročilo nastajanje t. i. ozkih grl oziroma gneče na drugih lokacijah, naj pri njem raje ne vztrajajo. Foto: Reuters

V zvezi z zbiranjem dodatnih podatkov o letalskih potnikih prek posebnih obrazcev, ki so bili uvedeni v času pandemije, zdaj pa jih večina držav ne zahteva več, EASA in ECDC letalskim družbam svetujeta, da ohranijo sisteme zbiranja teh podatkov v pripravljenosti. Že kmalu – npr. ob morebitnem pojavu nove, nevarnejše različice sars-cov-2 – se lahko, kot poudarjata, izkažejo za zelo pomembne.

"Za vse nas je veliko olajšanje, da končno prihajamo na stopnjo v pandemiji, ko lahko začnemo rahljati zdravstvene zaščitne ukrepe. Številni potniki in tudi člani letalskih posadk si močno želijo, da maske ne bi bile več obvezen del letalskega prometa. Zdaj smo na začetku tega procesa. Potniki bi morali še naprej spoštovati zahteve svoje letalske družbe in v primerih, ko preventivni ukrepi niso obvezni, sprejemati odgovorne odločitve ter spoštovati izbiro drugih potnikov," je ob tem poudaril izvršni direktor EASA Patrick Ky.

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Novice V Italiji maske na prostem niso več obvezne
American Airlines
Novice Letalo se je med letom obrnilo zaradi potnice brez maske
Maske london
Novice V Angliji znova maske pri pouku, v Črno goro samo cepljeni in preboleli
Ne spreglejte