Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
8.35

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,34
policija terorizem Islamska država islamisti Avstrija

Natisni članek

Torek, 5. 9. 2023, 8.35

10 mesecev, 3 tedne

V Avstriji prijeli pripadnike Islamske države, med njimi je tudi Hrvat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,34
Aretacija. Policija. | V hišnih preiskavah v začetku julija so zasegli na desetine mobilnih telefonov, prenosnikov, osebnih računalnikov, drugih nosilcev podatkov in propagandnega materiala. Fotografija je simbolična.  | Foto Guliverimage

V hišnih preiskavah v začetku julija so zasegli na desetine mobilnih telefonov, prenosnikov, osebnih računalnikov, drugih nosilcev podatkov in propagandnega materiala. Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

V Avstriji so v nedavni akciji prijeli deset članov dveh terorističnih organizacij, so sporočile avstrijske oblasti. Med aretiranimi je ena ženska in devet moških, starih od 15 do 23 let, med njimi tudi državljan Hrvaške.

V avstrijskem okrožju Linz-Land so v začetku julija razbili radikalno islamistično skupino desetih članov, ki naj bi bili del terorističnih organizacij Islamska država (IS) in Emirat Kavkaz.

Nekateri že s kazensko evidenco 

Med njimi je tudi 18-letnik, ki je že v priporu. Osumljenci so iz Avstrije, Turčije, Iraka, Ruske federacije in Hrvaške. Imeli so državljanstvo teh držav ali pa so brez državljanstva, so še navedli obveščevalci. Osumljenci so bivali v okrožju Linz-Land, nekateri že imajo kazensko evidenco. 

Organizirali kampanjo, srečanja v molilnici 

Po navedbah avstrijskih oblasti so osumljenci vodili kampanjo za teroristične skupine, za to namenjena molilnica pa je bila okrašena z zastavo Islamske države.

Skupino obtožujejo tudi, da je 19-letnika, ki je že nepravnomočno obsojen na dve leti pogojne zaporne kazni, prepričala, da je napisal grafit IS v mestu St. Pölten.

Zoper osumljence poteka preiskava zaradi suma kaznivega dejanja hudodelskega in terorističnega združevanja. Več podrobnosti za zdaj v DSN ne razkrivajo.

Hiša, kjer naj bi bil ubit vodja Islamske države Abu al Husein al Kuraši
Novice Islamska država objavila smrt svojega vodje
policija, Nemčija
Novice V Nemčiji aretacije podpornikov Islamske države
Islamska država
Novice Erdogan sporoča: Ubili smo domnevnega vodjo Islamske države

 

Ne spreglejte