Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
14.05

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

financiranje Islamska država Nemčija racija

Sreda, 31. 5. 2023, 14.05

11 mesecev

V Nemčiji aretacije podpornikov Islamske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
policija, Nemčija | Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

V več nemških zveznih deželah so danes aretirali sedem domnevnih podpornikov teroristične skupine Islamska država, je davi sporočilo nemško zvezno državno tožilstvo. Sedmerica moških in žensk, večinoma nemškega državljanstva, je obtožena podpiranja teroristične organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemško tožilstvo je sporočilo, da preiskava zadeva mrežo financiranja Islamske države. Policija je štiri aretacije izvedla v Severnem Porenju-Vestfaliji, po eno pa v deželah Baden-Württemberg, Porenje-Pfalško in Bremen, je dodal tožilec.

Poleg tega so davi opravili preiskave tudi v zveznih deželah Berlin, Hamburg, Hessen, Turingija, Spodnja Saška in Bavarska, je sporočil tožilec iz mesta Karlsruhe na jugozahodu Nemčije.

Sodelovalo je več kot tisoč policistov, ki so skupno preiskali več kot 100 lokacij v desetih zveznih državah, je sporočilo zvezno tožilstvo.

Racije zaradi finančne pomoči IS

V ozadju racij je zbiranje sredstev v korist osumljenih podpornic Islamske države. Članom teroristične organizacije v Siriji ali posrednikom je bilo nakazanih vsaj 65 tisoč evrov, poroča dpa.

Novice 15 šokantnih številk o Islamski državi

Aretirani osumljenci, ki imajo večinoma nemško državljanstvo, bodo danes in v četrtek stopili pred zvezno sodišče. "Z zbiranjem donacij in posredovanjem denarja Islamski državi so imeli osrednjo vlogo v finančni mreži," je še dejal zvezni tožilec.

Sredstva za ženske pripadnice IS

Kampanje zbiranja sredstev na družbenih medijih se izvajajo že več let, njihov cilj pa je finančno podpreti ženske pripadnice Islamske države, ki od vojaškega poraza teroristične milice skupaj z otroki živijo v Siriji, zlasti v taborišču al Hol, ki je pod nadzorom kurdskih skupin.

Iz taborišča naj bi v zameno za velike vsote denarja v Nemčijo pretihotapili več žensk, otrok in mladih, ki se še danes čutijo povezane z Islamsko državo. Med več deset podpornicami Islamske države, ki so se v zadnjih letih vrnile v Nemčijo, so jih kar nekaj pridržali in privedli pred sodišče.

Skupina Islamska država je več let nadzorovala obsežna območja v Siriji in sosednjem Iraku, junija 2014 je razglasila tako imenovani kalifat.

Šamima Begum
Novice 19-letna Britanka, ki je odšla k islamskim skrajnežem, rodila dečka

Posamezne celice v Siriji in Iraku še vedno aktivne

Po navedbah nemške notranjeobveščevalne službe se je vrhunec delovanja Islamske države končal leta 2016, skrajneži pa so od takrat izgubili ozemlje, ki so ga imeli pod nadzorom. Vendar so posamezne celice te organizacije še vedno dejavne tako v Iraku kot v Siriji.

Od začetka leta 2014 se lahko v Nemčiji dejanja, ki jih storijo člani ali podporniki Islamske države, ki so nemški državljani ali imajo stalno prebivališče v državi, preganjajo v skladu s kazenskim zakonikom.

Nemško notranje ministrstvo je septembra 2014 izdalo tudi prepoved delovanja Islamske države v Nemčiji. To vključuje objave na družbenih medijih in sodelovanje na demonstracijah ter kakršnekoli podporne dejavnosti, kot sta na primer pridobivanje denarja in materiala ter novačenje borcev.

Novice Ali obstaja slabša reklama kot to, da tvoj izdelek uporabljajo teroristi?
Ne spreglejte