Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2023,
7.46

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

iskalna akcija potres Sirija Turčija

Ponedeljek, 13. 2. 2023, 7.46

1 leto, 2 meseca

Turčija: Po potresu beguncem iz Sirije ne bomo dovolili vstopa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Turčija potres | Reševalne akcije za pogrešanimi ljudmi nadaljujejo že osmi dan zapored. | Foto Reuters

Reševalne akcije za pogrešanimi ljudmi nadaljujejo že osmi dan zapored.

Foto: Reuters

Turčija zanika, da bi v državo po potresu prihajali novi begunci. Število smrtnih žrtev katastrofalnega potresa, ki je v ponedeljek prizadel Turčijo in Sirijo, se po zadnjih podatkih približuje 40.000. Iskalne in reševalne ekipe počasi zaključujejo delo na prizadetih območjih, poročajo tuje tiskovne agencije. Upanje, da bodo našli še več preživelih, pa je vse manjše. Organizacija združenih narodov je prepričana, da se bo "končno število smrtnih žrtev potresa v Turčiji še vsaj podvojilo". Oblasti se bojijo izbruha različnih bolezni.

Turčija po uničujočem potresu ne bo dovolila novega prihoda beguncev iz Sirije, je danes dejal zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

"Trditve, da iz Sirije v Turčijo prihaja nov val beguncev, ne držijo. Tega ne bomo dovolili, to ne pride v poštev," je na novinarski konferenci v Ankari dejal Cavusoglu.

Humanitarna pomoč doseže uporniška območja v Siriji prek mejnega prehoda Bab al Hawa s Turčijo. Ankara je pripravljena odpreti še dva nova mejna prehoda iz province Kilis, je dejal Cavusoglu in dodal: "Omogočamo dostavo humanitarne pomoči v Sirijo, ne dovolimo pa novega prihoda beguncev. Gre za dve ločeni vprašanji," je dejal turški vodja diplomacije.

Strah pred izbruhom bolezni

Ljudje bodo "umirali zaradi okužb", saj bila v potresih uničena osnovna zdravstvena infrastruktura Turčije, je besede enega od reševalcev povzel Sky News. Na potresna območja so poslali cepiva proti steklini in tetanusu, je povedal Fahrettin Koca, turški minister za zdravje. Tam so med vikendom začele delovati mobilne lekarne, pravi minister, a se oboleli bojijo bolezni.

"Če ljudje ne bodo umrli tukaj pod ruševinami, bodo umrli zaradi poškodb. Če ne zaradi tega, bodo umrli zaradi okužbe, Tukaj ni stranišč, kar je velik problem," je dejal.

Problem se bo v Siriji verjetno še stopnjeval, Svetovna zdravstvena organizacija pa je včeraj sporočila, da je sirski zdravstveni sistem skoraj popolnoma uničen zaradi let državljanske vojne. Direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je včeraj dejal: "Krize konfliktov, covida, kolere, gospodarskega nazadovanja in zdaj še potresov so zahtevale neznosen davek."

Tla se še kar tresejo

Evropsko-mediteranski seizmološki center (ESMC) je na svojem profilu na Twitterju sicer objavil, da je Turčijo v nedeljo prizadelo še več manjših potresov. 

Samo v Turčiji je število smrtnih žrtev naraslo na 31.643, več kot 80.000 ljudi pa je bilo ranjenih, poroča turška državna tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD). V sosednji Siriji je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo najmanj 5.900 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reševalne akcije na območjih pod nadzorom upornikov so končane

Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths, ki je danes prispel v sirski Alep, je dejal, da pričakuje, da bo končno število smrtnih žrtev potresov preseglo 50.000.

Organizacija Bele čelade, ki s približno 3.000 prostovoljci pomaga pri iskanju in reševanju na severozahodu Sirije, je ob tem po poročanju ameriške mreže CNN sporočila, da so reševalne akcije na območjih pod nadzorom upornikov končane. Prizadevanja za pomoč tam otežuje tudi več kot desetletje trajajoča državljanska vojna.

S prizadetih območij v Turčiji pa odhajajo številne mednarodne reševalne ekipe, ki so priskočile na pomoč pri iskanju pogrešanih v prvih dneh po potresu. Slovenska ekipa z reševalnimi psi se je domov vrnila v soboto, danes pa poročajo, da v domovino odhaja nemška mednarodna skupina za iskanje in reševanje (ISAR), ki je že v soboto zaustavila operacije zaradi poslabšanja varnostnih razmer.

Čeprav je od prvega uničujočega potresnega sunka minil že en teden, pod ruševinami občasno še vedno najdejo preživele osebe. Iz turške regije Hatay poročajo, da so danes rešili žensko, ki je bila pod ruševinami ujeta 175 ur. V obdobju med 141 in 163 urami po potresu so v Turčiji izpod ruševin rešili najmanj 41 ljudi, je danes poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.

Oblasti pravijo, da se je na območju potresa, ki je prizadel približno 13 milijonov ljudi, v Turčiji zrušilo okoli 6.500 zgradb in da so bile številne poškodovane.

Naraščata kriminal in nasilje

Ker so ljudje vse bolj obupani, je močno naraslo tudi število ropov, zaradi katerih lastniki v osrednjem delu turškega mesta Antakya praznijo svoje trgovine. "Naša trgovina je v ruševinah. Goljufi in tatovi so jo oropali. Pobrali so, kar so lahko. Nam je ostalo, kar so oni pustili," je za Reuters povedal lastnik ene od tamkajšnjih trgovin.

Turški predsednik Erdogan je sicer dejal, da se bo vlada odločno spopadla z roparji. Razglasil je tudi izredne razmere.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer sporočila, da bo EU Turčiji poslala dodatno pomoč. V nedeljskem telefonskem klicu je turškemu predsedniku povedala, da bo "Evropska komisija zbrala dodatno podporo in se odzvala na zadnjo prošnjo Turčije za več pomoči". Poslali jim bodo zlasti šotore, odeje in grelnike.

Fotogalerija
1 / 3
Grčija in Turčija
Novice Potres otoplil odnose med Grčijo in Turčijo
Turčija potres
Novice Turški gradbeni vplivnež zaradi malomarnosti pri gradnji poskušal pobegniti v Črno goro
Reševalni psi
Novice Reševalni psi se so zaradi stopnjevanja razmer in izčrpanosti vrnili domov
Ne spreglejte