Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
9.57

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

80

Natisni članek

Azovstal Rusija vojna Ukrajina

Četrtek, 23. 2. 2023, 9.57

1 leto, 2 meseca

Umrl poveljnik bataljona Azov, ki je pol leta preživel v ruskem ujetništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

80

Na Twitterju se je pojavila novica, da je umrl poveljnik 1. ukrajinskega bataljona Azov Oleg Mudrak. Mudrak je bil pol leta v ruskem ujetništvu in preživel tudi eksplozijo v taborišču za ujetnike Olenivka. Vzroka smrti niso razkrili.  

Oleg Mudrak, ki so ga iz ruskega ujetništva izpustili septembra lani, je branil Mariupol že leta 2014, sodeloval pa je tudi v spopadih za jeklarno Azovstal po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani, piše Ukrajinska pravda. Novico o Mudrakovi smrti je na Twitterju objavil Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve. Ob izreku sožalja je priložil tudi fotografijo, na kateri je Mudrak pred ruskim ujetništvom in po njem.

Mudraka so ujele ruske sile, potem ko so ukrajinske sile zapustile Azovstal in se septembra vrnile v Ukrajino v okviru izmenjave ujetnikov. Takrat so prokremeljsko usmerjenega ukrajinskega opozicijskega politika Viktorja Medvedčuka zamenjali za 200 ukrajinskih ujetnikov.

Pripadniki bataljona Azov in drugih enot so se predali maja lani, potem ko so več kot dva meseca branili položaj v jeklarni Azovstal in Mariupol, pomembno pristaniško mesto na jugu Ukrajine. 

Iz ujetništva "branilci Azovstala"

Ukrajina je pred dnevi sporočila, da so v Ukrajino v okviru izmenjave ujetnikov z Rusijo vrnili sto ukrajinskih vojakov in enega civilista. "Nadaljujemo vračanje Ukrajincev iz ujetništva. Danes gre domov sto naših vojakov in en civilist," je v objavi na Telegramu zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. 94 osvobojenih vojakov je "branilcev Mariupola", med njimi 63 vojakov, ki so se borili v jeklarni Azovstal, je še dejal Jermak.

Koordinacijski štab za ravnanje z vojnimi ujetniki v Kijevu pa je izjavil, da je osvobojen tudi civilist Ivan Samoidjuk, prvi namestnik župana Enerhodarja, ki je bil v ujetništvu 333 dni. 

Ukrajina
Novice Zgodba o večstomilijardnem uničenju
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin nad obrambno ministrstvo: Vojaki umirajo zaradi vas!
Tank
Novice Kako je prišla nova hladna vojna
Su-25
Novice V bližini ukrajinske meje strmoglavilo rusko vojaško letalo #video
Ne spreglejte