Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
6.22

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

95

Natisni članek

raketa jedrsko orožje Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Četrtek, 23. 2. 2023, 6.22

1 leto, 2 meseca

365. DAN VOJNE V UKRAJINI

V bližini ukrajinske meje strmoglavilo rusko vojaško letalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

95

V četrtek je v regiji Belgorod v Rusiji, ki meji na Ukrajino, strmoglavilo rusko vojaško letalo tipa su-25. Strmoglavilo je na nenaseljeno območje. Pilot je umrl, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

16.00 V bližini ukrajinske meje strmoglavilo rusko vojaško letalo

15.09 Rusi intenzivno obstreljujejo Harkov, ljudje so ujeti pod ruševinami 
13.41 V Mariupolu se slišijo eksplozije, poročajo Ukrajinci
13.13 Cesta pred ruskim veleposlaništvom v Londonu obarvana v rumeno in modro
11.18 Močna eksplozija v Kijevu
9.37 Kritik Kremlja: Dokler se Zahod ne odloči glede ruske nafte in plina, se vojna ne bo končala
8.50 Velika Britanija: Rusija načrtuje ofenzivo na Vuhledar, to je realna možnost
8.15 Rusija: Ukrajina načrtuje invazijo na Pridnestrje
6.26 Putin grozi s krepitvijo jedrskih sil

16.00 V bližini ukrajinske meje strmoglavilo rusko vojaško letalo

Danes dopoldne je v regiji Belgorod v Rusiji strmoglavilo rusko vojaško letalo. Gre za letalo tipa su-25.

"Letalo ministrstva za obrambo je strmoglavilo v bližini naselja Valujka. Na prizorišču delajo ekipa preiskovalcev in osebje ministrstva za izredne razmere," je povedal regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. Letalo je strmoglavilo na nenaseljeno območje.

Vzrok za nesrečo je bila tehnična okvara, je še navedlo ministrstvo za obrambo.

"Letalo su-25 ruskih letalskih sil je strmoglavilo med vračanjem s fronte v regiji Belgorod po opravljeni vojaški nalogi. Pilot je umrl," so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot je za TASS pojasnil vodja reševalne postaje v Valujki, so truplo mrtvega pilota našli in odpeljali z vojaškim helikopterjem.

Regija Belgorod meji na Ukrajino.

15.09 Rusija intenzivno obstreljuje Harkov, ljudje so ujeti pod ruševinami 

V objavi na Telegramu je vodja Harkovske regionalne državne uprave Oleg Sinegubov dejal, da "sovražnik še naprej intenzivno obstreljuje" območja severovzhodne Ukrajine. Ljudje so ostali ujeti pod kupi ruševin, najmanj dve ženski pa sta bili ranjeni med ruskim obstreljevanjem, je dejal ukrajinski uradnik.

"Danes sta napadeni mesto Kupiansk in okrožje Kupiansk," je dejal Sinegubov in dodal, da je sovražna raketa zadela eno od lokalnih uprav. "Ljudje ostajajo pod ruševinami. Vse nujne službe so na kraju."

Dodal je, da Rusija širi tudi lažne informacije, da njene sile uspešno zasedajo ukrajinska območja. "To so lažne novice," je zapisal. "Naši branilci niso sovražniku odstopili niti enega naselja, niti enega metra naše zemlje."

Opozoril je, da "nevarnost novih raketnih napadov ostaja", in vse pozval, naj prisluhnejo alarmnim signalom.

13.41 V Mariupolu se slišijo eksplozije, poročajo Ukrajinci

Petro Andrjuščenko, svetovalec župana ukrajinskega mesta Mariupol, je sporočil, da so ukrajinske sile napadle ruska oporišča v bližini letališča in jeklarno v Mariupolu, pomembnem pristaniškem mestu v južni Ukrajini. Trdi, da so danes odjeknile tri eksplozije.

"Dve eksploziji sta bili na zaprtem območju Železarne Iljič na območju kazenske kolonije. Oborožene sile Ukrajine so s kirurško natančnostjo udarile po oporiščih okupatorjev," je zapisal na Telegramu.

"Rusi so znova dvignili svoja letala nad Mariupol. Včeraj ni pomagalo, ampak upajo, da bo danes drugače," je dodal Andrjuščenko. Ruske sile so nadzor nad Mariupolom prevzele maja 2022, župan Mariupola Vadim Bojčenko pa se je lani februarja preselil na območje pod ukrajinskim nadzorom.

13.13 Cesta pred ruskim veleposlaništvom v Londonu obarvana v rumeno in modro

Pred petkovo obletnico ruske invazije na Ukrajino je del ulice pred ruskim veleposlaništvom v Londonu pobarvan v barve ukrajinske zastave - rumeno in modro. 

Fotografijo je na Twitterju objavil britanski aktivistični kolektiv Led by Donkeys.

"Jutri je prva obletnica Putinove imperialistične invazije na Ukrajino, neodvisno državo in ljudi s polno pravico do samoodločbe. Ogromna ukrajinska zastava pred veleposlaništvom v Londonu je opomin Putinu," so sporočili aktivisti. 

11.18 Močna eksplozija v Kijevu

Zahodni del Kijeva je stresla močna eksplozija, poroča Kyiv Independent. Nekaj ​​minut pred eksplozijo so razglasili zračni alarm. Ukrajinske oblasti so v začetku tega tedna napovedale, da bodo v delih države v polnem obsegu okrepili varnost pred prvo obletnico ruske invazije.

Predsednik Volodimir Zelenski je v začetku tega meseca opozoril, da Rusija morda načrtuje maščevalni napad za lanske poraze. Danes je sicer na obisku v Kijevu španski premier, ki je prišel izrazit solidarnost svoje države z Ukrajino.

9.37 Kritik Kremlja: Dokler se Zahod ne odloči glede ruske nafte in plina, se vojna ne bo končala

Zahod je s sankcijami skozi vse leto poskušal vplivati na vojno v Ukrajini. Bill Browder, britanski finančnik in politični aktivist, ki je bil nekoč največji tuji vlagatelj v Rusiji, zdaj pa je oster kritik kremeljske politike, meni, da so bile sankcije proti Rusiji uveljavljene prepozno.  

V pogovoru za Sky News je dejal, da so sankcije lahko zelo učinkovite kot odvračalno orodje, v tem primeru pa jih je Zahod uporabil kot kazen, zato Putina ne bodo odvrnile od invazije.

Pojasnil je, da je bilo proti Moskvi uvedenih več kategorij sankcij, vključno z zamrznitvijo rezerv centralne banke, kar je pomagalo pri tem, da se država ne bi ukvarjala s finančnimi dejavnostmi na Zahodu in s tem financirala vojne.

"Če bi šli z vsemi topovi nad Kremelj pred recimo pol leta, bi morda verjel, da Zahod resno misli," je dejal Browder. Tako pa Rusija na Zahodu s prodajo nafte in plina vsak dan ustvari med 500 milijoni in eno milijardo dolarjev, s čimer financira vojno v Ukrajini," je dodal. 

8.50 Velika Britanija: Rusija načrtuje ofenzivo na Vuhledar, to je realna možnost

Obstaja realna možnost, da se Rusija pripravlja na novo ofenzivo v mestu Vuhledar v vzhodni Ukrajini, je sporočilo ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva (MoD).

Rusija je to območje že večkrat poskušala zavzeti, a ji je vsakič spodletelo. 

V zadnjih obveščevalnih podatkih je ministrstvo za obrambo navedlo, da je bil Vuhledar znova deležen močnega obstreljevanja z granatami in da so se v zadnjih 48 urah v Bahmutu nadaljevali hudi spopadi.

Napovedujejo, da bo napad izvedla ruska vzhodna skupina sil, njen poveljnik, generalpolkovnik Rustam Muradov, pa je verjetno pod močnim pritiskom, da izboljša rezultate. Britansko ministrstvo za obrambo še meni, da je malo verjetno, da bo imel napad udarno silo, ki bi lahko prodrla v regijo.

8.15 Rusija: Ukrajina načrtuje invazijo na Pridnestrje

Rusko obrambno ministrstvo je zjutraj obtožilo Ukrajino, da načrtuje invazijo na prorusko moldavsko regijo Pridnestrje v okviru t. i. operacije pod lažno zastavo, je sporočila ruska režimska tiskovna agencija RIA. Uradna Moskva tako trdi, da namerava Ukrajina "v bližnji prihodnosti" izvesti napad ruskih sil iz Pridnestrja kot izgovor za invazijo, poroča RIA.

Moskva ni predložila nobenih dokazov za svoje trditve, niti ni objavila podrobnosti o domnevni ukrajinski invaziji.

"Po trenutnih informacijah kijevski režim v bližnji prihodnosti pripravlja oboroženo provokacijo proti Pridnestrju, ki jo bodo izvedle oborožene sile Ukrajine, vključno z nacionalistično enoto Azov," je sporočilo rusko ministrstvo.

Sporočilo za javnost navaja, da bi bil izgovor za invazijo "inscenirani napad ruskih sil z ozemlja Pridnestrja", poročajo ruske režimske agencije in dodajajo, da bi "ukrajinski saboterji sodelovali v inscenirani invaziji v uniformah sil Ruske federacije".

Separatistična regija Pridnestrje, ki na zahodu meji na reko Dnjester, na vzhodu pa na Ukrajino, se je leta 1990 razglasila za sovjetsko republiko in nasprotovala poskusom Moldavije, da postane neodvisna država.

Napetosti zaradi dolgoročnih načrtov Rusije za Pridnestrje so se povečale od ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela pred letom dni. 

6.26 Putin grozi s krepitvijo jedrskih sil

Dan pred obletnico začetka invazije na Ukrajino je ruski predsednik Vladimir Putin zagrozil z okrepitvijo ruskih jedrskih sil. Dejal je, da bo Rusija tako kot do zdaj posebno pozornost namenila krepitvi jedrske triade. Beseda triada v kontekstu jedrskega orožja se nanaša na jedrske rakete, ki so na tleh, v morju in v zraku.

Ruski predsednik je napovedal, da bodo medcelinske balistične rakete tipa sarmat - orožje, ki lahko nosi več jedrskih konic - letos prvič postale del oboroženih sil Ruske federacije.

"Nadaljevali bomo množično proizvodnjo hiperzvočnih raket tipa kinžal, ki se izstreljujejo iz zraka. Poleg tega bomo začeli tudi množično proizvodnjo hiperzvočnih raket tipa cirkon, ki se izstreljujejo z morja," je zatrdil Putin.

Novice Severna Koreja: izstrelitev medcelinske balistične rakete neuspešna
Novice Severna Koreja preizkušala rakete, ki lahko prenašajo jedrsko orožje #video
Novice Putin: Na poti so nove hipersonične rakete, ki jih svet še ni videl #video
Ne spreglejte