Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2022,
7.09

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

Južna Koreja Severna Koreja

Četrtek, 3. 11. 2022, 7.09

1 leto, 5 mesecev

Severna Koreja: izstrelitev medcelinske balistične rakete neuspešna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Severna Koreja je v sredo proti Japonskemu morju izstrelila še tri balistične rakete, med njimi tudi medcelinsko balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. Združene države Amerike so izstrelitev že obsodile in pozvale k uveljavitvi sankcij proti Pjongjangu zaradi kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN, poročajo tuje tiskovne agencije. Po zadnjem poročanju južnokorejske vojske je bila izstrelitev medcelinske balistične rakete neuspešna. 

Severna Koreja je po navedbah Seula medcelinsko balistično raketo izstrelila z območja Pjongjanga, sledili pa sta izstrelitvi dveh balističnih raket kratkega dosega z območja Kaechona, približno 90 kilometrov severno od Pjongjanga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi ene od raket so japonske oblasti pozvale prebivalce treh prefektur na severu države, naj se umaknejo na varno. Oblasti v Tokiu so sprva sporočile, da je raketa preletela ozemlje Japonske, vendar so kasneje to zanikale. "Ugotovljeno je bilo, da bi raketa lahko preletela japonski arhipelag, zato je bil izdan alarm," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal obrambni minister Jasukazu Hamada.

ZDA obsodile izstrelitev

Ameriško zunanje ministrstvo je izstrelitev obsodilo in opozorilo, da "dokazuje grožnjo, ki jo nezakoniti programi orožja za množično uničevanje in balističnih raket (Severne Koreje) predstavljajo za njene sosede, regijo, mednarodni mir in varnost ter svetovni program neširjenja orožja".

"Združene države Amerike obsojajo izstrelitev medcelinske balistične rakete," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Spomnimo 

Severna Koreja je v sredo izstrelila več kot 20 raket, od katerih je ena pristala v bližini južnokorejskih ozemeljskih voda. Izstrelitve Pjongjang izvaja v času, ko ZDA in Južna Koreja organizirajo največje skupne letalske vaje do zdaj, ki jih je Pjongjang ostro kritiziral kot "agresivne in provokativne".

Medcelinske rakete lahko sicer dosežejo več kot 5.500 kilometrov. Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket, od katerih lahko nekatere nosijo jedrsko bojno konico.

Varnostni svet ZN se bo sestal na temo Severne Koreje

Varnostni svet Združenih narodov namerava v petek na izrednem zasedanju razpravljati o eskalaciji razmer na Korejskem polotoku, potem ko je Severna Koreja izvedla številne poskusne izstrelitve različnih vrst raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Washington je zaradi teh poskusov Pjongjangu v zadnjih dneh namenil ostre kritike.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov so zahtevale ZDA, Francija, Velika Britanija, Irska, Norveška in Albanija, poroča dpa. Točen čas zasedanja za zdaj ostaja neznan.

Zaporožje
Novice ZDA: Severna Koreja na skrivaj pošilja orožje Rusiji
Novice Severna Koreja izstrelila deset balističnih raket. Južna Koreja je odgovorila. #video
Severna Koreja nov e taktične rakete 17042022
Novice Svarila pred jedrskim poskusom. Severna Koreja izstrelila novi raketi.
Ne spreglejte