Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
12.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

Jacques Chirac noad smrt Francija

Četrtek, 26. 9. 2019, 12.03

4 leta, 7 mesecev

Umrl nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Jacques Chirac | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 87. letu starosti je umrl nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac. Funkcijo francoskega predsednika je zasedal med letoma 1995 in 2007, kasneje se je umaknil iz javnega življenja. Po letu 2005 je bil zaradi žilnih obolenj večkrat hospitaliziran.

Pred predsedniško funkcijo je Chirac zasedal več drugih pomembnih funkcij v državi. 18 let je županoval v Parizu, dvakrat je bil premier, večkrat minister, bil je tudi predsednik generalne skupščine. Aktualni francoski predsednik Emmanuel Macron je pokojnega Chiraca danes označil za velikega Francoza, ki je poosebljal idejo Francije.

Izrekel je tudi sožalje njegovi soprogi in družini. "Francozi smo izgubili državnika, ki smo ga ljubili toliko, kot je on ljubil nas," je dejal Macron. "Ne glede na to, ali delimo njegove ideje ali ne, se vsi prepoznamo v tem možu, ki nas je združil," je poudaril francoski predsednik. Chirac je po njegovih besedah predstavljal narod v njegovi raznolikosti. Označil ga je za glasnika neodvisne in ponosne Francije, ki se je uprla neupravičenemu vojaškemu posredovanju leta 2003 v Iraku brez mandata Združenih narodov.

Iz Elizejske palače so medtem sporočili, da bo po Chiracovi smrti v ponedeljek nacionalno žalovanje, v pariški cerkvi Saint-Sulpice pa bo maša zadušnica. V Elizejski palači bodo odprli tudi žalno knjigo.

Izzval ga je Le Pen, a neuspešno

Leta 2002 je izzivalec Chiraca na predsedniških volitvah Jean-Marie Le Pen presenetil z uvrstitvijo v drugi krog. Chirac je napad odbil, a Le Penova stranka Nacionalna fronta je kasneje doživela pravi vzpon. | Foto: Reuters Leta 2002 je izzivalec Chiraca na predsedniških volitvah Jean-Marie Le Pen presenetil z uvrstitvijo v drugi krog. Chirac je napad odbil, a Le Penova stranka Nacionalna fronta je kasneje doživela pravi vzpon. Foto: Reuters Chirac, ki je davi umrl v 87. letu starosti, je bil francoski predsednik med letoma 1995 in 2007. Pred tem je bil dvakrat francoski premier in tudi dolgoletni župan Pariza. Leta 2002 se je na predsedniških volitvah med drugim soočil z Jean-Marie Le Penom, očetom današnje voditeljice skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen.

Le Penu se je na teh volitvah na presenečenje vseh celo uspelo prebiti v drugi krog, kjer pa je nato vendarle moral priznati premoč Chiracu. Konservativec je dobil 82,2 odstotka glasov, Le Pen pa le 17,8 odstotka. Kljub porazu pa se je že takrat, predvsem pa po letu 2010 začel vzpon Le Penovih.

Ko je izgubil imuniteto, so potrkali kriminalisti

Po odhodu iz Elizejske palače leta 2007 in izgubi predsedniške imunitete je bil Chirac tarča korupcijskih obtožb. V času, ko je bil župan Pariza (med letoma 1977 in 1995), naj bi se na mestni občini zgodila poneverba javnih finančnih sredstev, s katerimi naj bi financirali člane Združenja za republiko (RPR), ki so dobili namišljene službe.

Proti Chiracu je francosko pravosodje sprožilo uradno sodno preiskavo, pariško sodišče ga je leta 2011 obsodilo na dve leti pogojne zaporne kazni. Takrat je bila to prva obsodba francoskega predsednika po letu 1945. Chirac se zaradi zdravstvenih težav sojenj sicer ni udeleževal.

Umazana predsedniška kampanja

Leta 2007 so Chiraca preiskovali tudi zato, ker naj bi leta 2004 naročil skrivno preiskavo za dejanja svojega naslednika Nicolasa Sarkozyja. Ta je bil dolgo Chiracov varovanec, na koncu pa sta postala politična nasprotnika.

Povod za preiskavo je bil seznam, ki je kazal, da je imel Sarkozy skrivne bančne račune v luksemburški banki Clearstream, a izkazalo se je, da je seznam ponarejen. V tej zadevi je bil Chirac oproščen.

Iz Francije in sveta izrazi sožalja in žalosti ob Chiracovi smrti

Iz Francije in sveta se vrstijo izrazi sožalja in žalosti ob smrti nekdanjega francoskega predsednika. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem sporočil, da ga je Chiracova smrt močno prizadela. Odzvala sta se tudi nekdanja francoska predsednika Nicolas Sarkozy in Francois Hollande.

Sarkozy, ki je Chiraca nasledil na predsedniškem položaju, je dejal, da je "danes izginil del mojega življenja". "Poosebljal je Francijo, zvesto svojim univerzalnim vrednotam in svoji zgodovinski vlogi," je povedal. Hollande je danes umrlega nekdanjega predsednika Francije označil za "borca", ki je vzpostavil osebno vez s Francozi.

Da "ni besed, s katerimi bi lahko izrazil svojo žalost," je medtem dejal odhajajoči predsednik Evropske komisije. Juncker je izpostavil tudi pomen Chiracovega dela in njegove zapuščine Franciji in Evropi.

Žalost ob smrti nekdanjega francoskega predsednika je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Za nas Nemce in zame osebno je bil izjemen partner in prijatelj," je sporočila prek svojega tiskovnega predstavnika. Boris Johnson je medtem Chiraca označil za "izjemnega voditelja, ki je oblikoval usodo" Francije. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je nekdanjega francoskega predsednika označil za "modrega in vizionarskega voditelja", so sporočili iz Kremlja.

Slovensko zunanje ministrstvo je nekdanjega francoskega predsednika označilo za pomembnega zaveznika Slovenije pri vključevanju v Evropsko unijo in Nato. "Jacques Chirac bo v našem spominu ostal kot pomemben zaveznik Slovenije pri pridruževanju EU in Natu ter kot politik, ki je odločilno prispeval k miru na Zahodnem Balkanu in širitveni politiki Evropske unije," je zunanje ministrstvo sporočilo prek Twitterja.

Ne spreglejte