SiolNET. Novice Svet
6,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrepi Kosova znova razburjajo Srbijo. Vučić: Ne dajte jim povoda za streljanje v množico. #foto

6,05

termometer

Aleksandar Vučić | Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole. | Foto: Reuters
Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole. Foto: Reuters

Kosovo je s ponedeljkom prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in bo namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece. Prav tako so po novem prepovedane registrske oznake, ki jih za kraje na Kosovu izdaja Srbija. V severnem delu Kosovske Mitrovice naj bi se po navedbah občanov popoldne zaslišale sirene za nevarnost. Na več lokacijah postavljajo barikade.  

V nedeljo popoldne so se v severnem delu Kosovske Mitrovice zaslišale sirene za nevarnost, poroča hrvaški Index. Bile so zelo glasne, zaradi česar so občani postali panični, predvsem tisti z majhnimi otroki, ki so se znašli na ulicah.

Državljani s severa Kosova poročajo, da na več lokacijah postavljajo barikade. Namestnik poveljnika kosovske policije za severno regijo Besim Hoti je za Kossev potrdil, da je v Zubinem Potoku pri Varagu in v Rudarju že cestna barikada.

Barikade postavljajo domačini, so potrdili pri policiji.

Streljanje proti policistom

Kosovska policija je potrdila, da je na več lokacijah slišala streljanje in da je bilo nekaj strelov usmerjenih proti policijskim enotam, poškodovanih pa da ni bilo.

Dodajajo še, da so jim občani sporočili, da naj bi organizatorji cestnih blokad aretirali in trpinčili albanske državljane, ki so tudi poškodovani in imajo uničene avtomobile.

Lokalni Srbi na severu Kosova so s tovornjaki blokirali glavno cesto v bližini mejnega prehoda Jarinje v občini Leposavić.

S kosovske policije so sporočili, da so za potniški promet in vozila zaprli mejna prehoda Jarinje in Brnjak zaradi blokade cest v smeri teh prehodov. Vse državljane obveščajo, naj za promet uporabljajo druge mejne prehode, so dodali.

Sireno za nevarnost, ki se je v severnem delu Mitrovice zaslišala ob 17.30, so po poročanju kosovskega portala Kossev ugasnili po treh urah.

Vučić: Spametujte se!

Uradni Beograd temu ostro nasprotuje in srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino in njene zaveznice danes znova pozval, naj se "spametujejo". Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozoril je, da je situacija za Srbe na Kosovu "zelo zapletena", Srbija pa po njegovem "še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes". Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in "ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico".

Kosovo protesti Novice Nove napetosti na severu Kosova zaradi srbskih registrskih tablic #video #foto Kosovo KFOR Novice Na Kosovu znova zaostrene razmere

Na Kosovo že 11 let s posebnimi dovoljenji

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstopa državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. "Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi, in ne o nas," je vztrajal.

S ponedeljkom bo zdaj stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji, in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Vojni veterani Kosovo Novice Vojni veterani skušali vdreti v kosovski parlament #video Vladimir Putin Aleksander Vučić Novice Vučić: Putin izkorišča Kosovo. Edini cilj Srbije je EU. pahi Novice Pahor na Kosovu pozval k napredku v dialogu med Prištino in Beogradom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin